Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ξεκίνησε νέα μάχη βόρεια της Μπαχμούτ

Ουκρανία: Ξεκίνησε νέα μάχη βόρεια της Μπαχμούτ

Τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Εδώ και αρκετό καιρό τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είχε αναφέρει πως οι Ρώσοι ελέγχουν την ανατολική πλευρά της πόλης Μπαχμούτ και οι Ουκρανοί την δυτική πλευρά.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παρατηρήσει πως την ίδια ώρα που οι Ρώσοι πολιορκούν την Μπαχμούτ, ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται προς τα βόρεια στην περιοχή του Λουχάνσκ. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα εφαρμόζει ένα τέχνασμα προκειμένου να μπορέσει να καταλάβει και αυτήν την πόλη.

Βαριές απώλειες καταγράφονται στο ουκρανικό μέτωπο

Οι γιατροί των Ουκρανών περιέγραψαν βαριές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες, περαιτέρω απόδειξη ότι ο σκληρός πόλεμος κατά μήκος του μετώπου που εκτείνεται σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία έχει υψηλό κόστος και για τις δύο πλευρές.

Το βουητό των μακρινών βομβαρδισμών είναι ένα μόνιμο σκηνικό καθώς οι στρατιώτες διασχίζουν το χωριό με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ στη βάση του – τα παράθυρά του μαυρισμένα. «Από τις αρχές Φεβρουαρίου, αυτοί (οι Ρώσοι) έχουν κάνει περίπου 40 με 50 απόπειρες επιθέσεων», είπε ο 45χρονος στο Reuters ενδιάμεσα μεταδίδοντας μηνύματα μέσω του ασυρμάτου του.

Το τέχνασμα των Ρώσων

Πολλοί αναλυτές βλέπουν πως οι ρωσικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, σε μεγαλύτερη κλίμακα, στον τομέα του μετώπου. Αυτό φαίνεται από την αλλαγή της κατεύθυνσης της επίθεσης από τους Ρώσους,

Είπε ότι οι Ρώσοι άλλαξαν την κατεύθυνση της επίθεσης πρόσφατα, προφανώς με την πρόθεση να καταλάβουν το δρόμο προς το Λίμαν – μια πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο που βρίσκεται δυτικά της Κρεμίννας, σχηματίζοντας έτσι την κορυφή της νέας επίθεσης. Στο κάτω μέρος της επιχειρούμενης περικύκλωσης φαίνεται να βρίσκεται το Soledar, που σημαίνει ότι μια περιοχή πολύ μεγαλύτερη από το Bakhmut θα ήταν ευάλωτη. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να επιταχύνει προς τα δυτικά αφού έχει σχεδόν κολλήσει εδώ και μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι αν και αυτή μπορεί να είναι η πρόθεση της Μόσχας, αμφέβαλλαν για την ικανότητά της, να την πραγματοποιήσει, δεδομένης της δυσκολίας που είχε η Ρωσία να κατακτήσει την ουσιαστικά εγκαταλειμμένη πόλη Bakhmut.

Πληθαίνουν οι νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις

Η Ρωσία έχει σημειώσει μόνο σταδιακά κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ, το οποίο προσπαθούσε να καταλάβει εδώ και οκτώ μήνες, και βορειότερα. Η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας πίστευε ότι οι βαρύτερες επιθέσεις τον Φεβρουάριο πιθανότατα αποτελούσαν την επίθεση της Ρωσίας, την οποία οι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περίμεναν ήδη από τον χειμώνα.

Ο Oleksandr, ένας από τους διοικητές των Ουκρανών που πολεμά τους Ρώσους σε χαρακώματα πρώτης γραμμής, είδε επίσης μια κλιμάκωση τον περασμένο μήνα. «Πιέζουν σκληρά. Μας εκτοξεύουν βόμβες όλμου», είπε ο 50χρονος στο Reuters την Τρίτη. «Τη νύχτα επιτίθενται πάντα με τα πόδια και εμείς καθόμαστε τους πυροβολούμε με τα θερμικά μας γυαλιά». Το τάγμα έχει σταδιακά επεκτείνει τη δύναμή του, προσθέτοντας ομάδες drone και κάποιο βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς, και ενώ το ηθικό παραμένει υψηλό και ο Tuman δημοφιλής ηγέτης, οι διοικητές μιλούν επίσης για αυξανόμενη κόπωση.

«Για να σας πω την αλήθεια, είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι», είπε ο Serhii Pavlovych, 43 ετών, αναπληρωτής διοικητής αρμόδιος για την ψυχολογική υποστήριξη. «Αυτό είναι το μόνο σοβαρό πρόβλημα μέχρι στιγμής. Το κίνητρο είναι πολύ υψηλό.» Όσο για την προσπάθεια της Ουκρανίας να πάρει την πρωτοβουλία, η ηγεσία πιστεύει ότι μια αντεπίθεση θα μπορούσε να έρθει σύντομα. Ο ζεστός καιρός έχει μετατρέψει τις πίστες σε λάσπη σε πολλά σημεία, βυθίζοντας βαρέα οχήματα. «Αυτές (οι ουκρανικές αρχές) προετοιμάζουν πολλά εφεδρικά τάγματα που θα εμπλακούν στην αντεπίθεση», είπε ο Τουμάν.

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024