Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί μερικές γυναίκες στις ΗΠΑ θέλουν οι άνδρες με podcast να «κατεβάσουν τα μικρόφωνα»

Γιατί μερικές γυναίκες στις ΗΠΑ θέλουν οι άνδρες με podcast να «κατεβάσουν τα μικρόφωνα»

Θα έβγαινες ραντεβού με έναν «Podcast Bro»;

Η T’Azane Roberson, φοιτήτρια στο California State University, Northridge, πλησίαζε τον ένα χρόνο που έβγαινε και έβγαινε με έναν συνάδελφό της, όταν έφτασε σε μια δυσάρεστη συνειδητοποίηση που θα ανακοίνωνε στους ακολούθους της στο Twitter: «Το μεγαλύτερο λάθος μου στη ζωή μέχρι στιγμής ήταν να βγαίνω με έναν άνδρα που έχει podcast».

Η Roberson, 24 ετών, άρχισε να τον βλέπει τον Δεκέμβριο του 2021. Εκείνος ήταν 35 ετών τότε και είχε όνειρα να γίνει influencer στα social media, θυμήθηκε η ίδια. Και οι δύο εργάζονταν σε μια αποθήκη της Amazon κοντά στο σπίτι της στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Η «σχέση καταστάσεων», όπως εύστοχα την αποκάλεσε, ήταν «πολύ ενοχλητική», αλλά συνέχισε να βγαίνει μαζί του μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

«Ήξερα ότι είχε ένα podcast, αλλά δεν το είχα ακούσει ποτέ» σχολίασε. «Είπα, εντάξει, μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος. Ήδη αγνοώ την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ξεχάσω ότι έχει podcast».

Η μέρα της αποκάλυψης

Τα πράγματα ήταν μια χαρά όταν ήταν μαζί, αρκεί η Roberson να μην σκεφτόταν τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Μέχρι που μια μέρα της έστειλε έναν σύνδεσμο για την εκπομπή του, καλώντας την να ακούσει και να μοιραστεί τις σκέψεις της. Αυτό που άκουσε την αποσυντόνισε.

Για την Roberson, δεν ήταν μόνο το περιεχόμενο του podcast του συντρόφου της, αλλά και το ότι είχε ένα τέτοιο podcast.

Όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις, ο τύπος είχε συνδέσει τη φόρμα του μέσου με ένα συγκεκριμένο είδος άνδρα: Αυτόν που γοητεύεται ακατάπαυστα από τις απόψεις του, αγαπά τον ήχο της φωνής του και δεν ντρέπεται καθόλου να προσφέρει στο κοινό του ανεπιθύμητες απόψεις για τον ανδρισμό, τη σεξουαλικότητα και τις γυναίκες.

Πολλές γυναίκες έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χλευάσουν ακριβώς αυτό το είδος ανδρισμού και τους άνδρες που τον καλλιεργούν.

Ηashtags όπως το #menwithpodcasts κάνουν θραύση

Στο TikTok, hashtags όπως το #menwithpodcasts συγκεντρώνουν βίντεο με (κυρίως) γυναίκες που χρησιμοποιούν φίλτρο γενειάδας για να σατιρίσουν τα είδη των πραγμάτων που λένε οι άντρες οικοδεσπότες podcast, όπως π.χ: «Αυτό είναι το πρόβλημα με τις γυναίκες που διαβάζουν» ή «τα χαρακτηριστικά των ανδρών του Φεβρουαρίου» κ.λπ.

Κάποιες τους έχουν συμβουλεύσει να «αφήσουν κάτω τα μικρόφωνα» και να «βρουν δουλειά».

Με την κάποτε ακμάζουσα βιομηχανία podcast να βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και τη φήμη των οικοδεσποτών για την αυταρέσκεια που τους έχει προλάβει προ πολλού, μήπως ο «podcast bro» είναι επίσημα μία persona non grata στο σημερινό τοπίο των ραντεβού;

Κάποιοι αποφεύγουν να το πουν

Σε συνεντεύξεις με μερικούς άνδρες που εργάζονται ή έχουν εργαστεί στο podcasting, ορισμένοι είπαν ότι έχουν συναντήσει γυναίκες που βλέπουν το επάγγελμά τους ως πιθανή κόκκινη σημαία σε κάποιο πιθανό ρομάντζο.

Ο Tyree Rush, ένας 29χρονος παραγωγός podcast στην Ατλάντα, δήλωσε ότι φροντίζει να μην αναγράφει το επάγγελμά του στα προφίλ του σε εφαρμογές γνωριμιών. Αντ’ αυτού, συνήθως λέει ότι εργάζεται στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

«Ήμουν σε ένα ραντεβού στο Σικάγο και είπα ότι ασχολούμαι με την ψηφιακή στρατηγική στην αρχή» θυμήθηκε σε μια συνέντευξη. «Οπότε εκείνη συνέχισε να πιέζει και της είπα: «Στην πραγματικότητα, παράγω podcasts». Τώρα, ίσως επειδή είπα ψέματα και είπα ότι έκανα ψηφιακή στρατηγική πρώτα, να μην της άρεσε, αλλά επίσης πιστεύω ότι όταν άκουσε podcast, δυσαρεστήθηκε».

Ο Rush πρόσθεσε ότι εκείνη ακολούθησε με το «μη μου πεις ότι κάνεις κάτι σαν podcast του Joe Budden ή κάτι τέτοιο».

(σ.σ.: Ο Joe Budden είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και πρώην ράπερ που σήμερα διαρηρεί το «The Joe Budden Podcast»)

Όλοι θέλουν να κάνουν podcast

Ο έλεγχος του αρχέτυπου του «podcast bro» έχει εμφανιστεί και σε άλλους τομείς της ποπ κουλτούρας. Στην κωμωδία του Netflix με τίτλο «You People», ο Ezra, ένας λευκός χρηματιστής που υποδύεται ο Jonah Hill, αποκαλύπτει στη συνοδό του ότι η δουλειά των ονείρων του είναι να κάνει το podcast του για την κουλτούρα του χιπ-χοπ με πλήρη απασχόληση, το οποίο αντιμετωπίζεται αρχικά με γέλιο, ακολουθούμενο γρήγορα από κριτική και ανησυχία.

Ο Rush, ο οποίος έχει εργαστεί για τη Marvel, την iHeartMedia και το δίκτυο podcast Wondery, δήλωσε ότι καταλαβαίνει την επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν πολλά πράγματα να φοβούνται όταν πρόκειται να βγουν ραντεβού με άνδρες- ένα podcast είναι απλώς ακόμα ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούν μιας και ο σεξισμός κρύβεται πίσω από τις λέξεις, ακόμα και τις πιο αθώες, μερικές φορές.

Η «ανδρική συζήτηση»

Ο Logan Mendoza, 23 ετών, είναι ένας από τους τέσσερις οικοδεσπότες του SweeTalks, ενός βίντεο podcast στο YouTube. Είπε ότι συχνά λαμβάνουν μηνύματα από άνδρες που τους αρέσει το περιεχόμενό τους, το οποίο περιέγραψε ως επί το πλείστον ως «ανδρική συζήτηση» και κουβέντα. Είπε ότι δεν θεωρεί ότι το SweeTalks μοιάζει με κάποιες από τις πιο προσβλητικές εκπομπές.

«Στο τέλος της ημέρας, θέλετε να διασκεδάσετε τους ακροατές και τους θεατές, οπότε για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πείτε μερικά τρελά πράγματα» δήλωσε ο Mendoza, ο οποίος ζει στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια.

«Μερικές φορές θα πούμε πράγματα, αλλά δεν κολλάμε πραγματικά σε αυτά. Μερικές φορές θα διαφωνήσουμε σε ένα θέμα απλώς και μόνο για να έχουμε αυτή τη διαφωνία μεταξύ μας στο podcast και να έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Η λεπτή, κόκκινη γραμμή της «ανδρικής κουβέντας»

Ο Raymond Pang, ένας 31χρονος παραγωγός podcast και σχεδιαστής ήχου που εργάζεται κυρίως σε επιστημονικές εκπομπές, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ βιώσει απόρριψη λόγω του επαγγέλματός του από κάποια γυναίκα. Στην πραγματικότητα, είπε, ήταν συχνά ένα σημείο αφορμής για συζήτηση.

Πριν από περίπου ένα μήνα άρχισε να βλέπει κάποια καινούργια κοπέλα, αλλά ενώ ήταν ελεύθερος, παρουσιάστηκε ως παραγωγός ήχου. Ως κάποιος που έχει εργαστεί και στο δημόσιο ραδιόφωνο, ένιωθε ότι η ταμπέλα του ήχου περιελάμβανε και τις δύο δουλειές. «Αισθάνομαι ότι κατάφερα να τοποθετηθώ μακριά από τη γωνιά των τρομερών ανδρών του podcasting», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Ο Pang είπε ότι δεν γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του ήχου οι οποίοι θα αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «podcasters», δεδομένης, ωστόσο, της μη ελκυστικής ιδέας ότι «ο καθένας μπορεί να γίνει podcaster».

«Δυστυχώς οι φωνές σε ανδρικά podcasts έχουν συνδεθεί με μισογυνικά και σεξιστικά σχόλια» είπε.

Από την πλευρά της, η Roberson, η φοιτήτρια του Cal State, δήλωσε ότι μετά την εμπειρία της δεν θα ξαναβγεί ποτέ με άνδρα σε podcasts: «Απολύτως όχι».

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στους nytimes.com

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024