Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκουλνάρα Καρίμοβα: Πως η κόρη του Ουζμπέκου προέδρου έχτισε μια αυτοκρατορία ακινήτων αξίας 240εκατ. δολαρίων

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Πως η κόρη του Ουζμπέκου προέδρου έχτισε μια αυτοκρατορία ακινήτων αξίας 240εκατ. δολαρίων

Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η εμφάνιση της σε ποπ βίντεο με το καλλιτεχνικό όνομα Googoosha, η διεύθυνση εταιρείας κοσμημάτων και η θητεία της ως πρέσβειρα στην Ισπανία.

Από it girl του Ουζμπεκιστάν σε ποπ σταρ μέτριας απήχησης, η Γκουλνάρα Καρίμοβα, η κόρη του προέδρου της χώρας αυτής στα βάθη της Κεντρικής Ασίας, βρήκε την «αποστολή» της σε αυτόν τον κόσμο όταν ασχολήθηκε με -τι άλλο- το επιχειρείν…

Όπως γράφει το BBC, η ωραία Γκουλνάρα ξόδεψε 240 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Και αυτό θα ήταν προς τιμήν της, αν δεν χρησιμοποιούσε εταιρείες στο Λονδίνο και τις Παρθένες Νήσους για να αγοράσει ένα σωρό σπίτια και ένα τζετ με κεφάλαια που αποκτήθηκαν μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς, σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Freedom For Eurasia.

Η όλη ιστορία, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει τον παράνομο πλούτο.

Μια «ύποπτη» αυτοκρατορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρετανικές αρχές κατηγορούνται εδώ και πολύ καιρό ότι δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν εγκληματίες από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν βρετανικές περιουσίες για ξέπλυμα χρήματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ευκολία με την οποία η Καρίμοβα απέκτησε βρετανική περιουσία ήταν «ανησυχητική».

Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι ενεργούσαν για τις εταιρείες που συνδέονται μαζί της γνώριζαν ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μαζί της, ούτε είχαν την παραμικρή υποψία ότι η πηγή των κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι ύποπτη.

Απόδειξη αυτού είναι ότι κανείς που παρείχε τις υπηρεσίες αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ερευνηθεί ή του έχει επιβληθεί πρόστιμο, αναφέρει το BBC.

Για ένα διάστημα, η Καρίμοβα ήταν υποψήφια διάδοχος τον πατέρα της, Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος κυβέρνησε το Ουζμπεκιστάν ως πρόεδρος του κράτους της κεντρικής Ασίας από το 1989 έως τον θάνατό του το 2016.

Ποια είναι η Γκουλνάρα Καρίμοβα

Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η εμφάνιση της σε ποπ βίντεο με το καλλιτεχνικό όνομα Googoosha, η διεύθυνση εταιρείας κοσμημάτων και η θητεία της ως πρέσβειρα στην Ισπανία.

Το 2014 εξαφανίστηκε απότομα από τη δημοσιότητα.

ΠΗΓΗ: Instagram

Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε συλληφθεί για κατηγορίες διαφθοράς, όταν ο πατέρας της ήταν ακόμα στην εξουσία και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Το 2019 οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβίαση των όρων τού κατ’ οίκον περιορισμού της, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι συμμετείχε σε εγκληματική ομάδα που ήλεγχε περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η υπόθεση “Καρίμοβα” είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών», αναφέρει στο βρετανικό δίκτυο ο Τομ Μέιν, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης του Freedom For Eurasia και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, η Καρίμοβα και οι συνεργάτες της είχαν ήδη πουλήσει κάποια από τα ακίνητα που φέρεται να απέκτησαν με ύποπτα κεφάλαια.

Η ενδελεχής έρευνα

Το Freedom For Eurasia ερεύνησε τα αρχεία ακινήτων και του κτηματολογίου για να εντοπίσει τουλάχιστον 14 ακίνητα που θεωρεί ότι αγοράστηκαν πριν από τη σύλληψή της, με φερόμενα ως ύποπτα κεφάλαια, σε διάφορες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Η έκθεση που θα δημοσιευθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου, με τίτλο «Ποιος διευκόλυνε στην Ουζμπέκα πριγκίπισσα;», επικεντρώνεται, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, σε πέντε ακίνητα που αγοράστηκαν στο Λονδίνο και γύρω από αυτό, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 50 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένων τριών διαμερισμάτων στην Μπελγρέιβια, δυτικά του Μπάκιγχαμ, ενός σπιτιού στο Μέιφεαρ και ενός αρχοντικού στο Σάρεϊ αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών με ιδιωτική λίμνη.

Δύο από τα διαμερίσματα της Μπελγκρέιβια πωλήθηκαν το 2013 πριν από τη σύλληψη της. Το 2017, το σπίτι στο Μέιφεαρ, το αρχοντικό στο Σάρεϊ και ένα τρίτο διαμέρισμα στην Μπελγκρέιβια δεσμεύτηκαν από αρχές κατά της διαφθοράς.

Η έκθεση του Freedom For Eurasia κατονομάζει επίσης εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε η Καρίμοβα ή συνεργάτες της για να μπορέσουν να επενδύσουν τα χρήματα για τα ακίνητα και το ιδιωτικό τζετ.

Ο φίλος της Καρίμοβα, Ρουστάμ Μαντουμάροφ, και άλλοι που τώρα φέρονται ως συνεργάτες της αναφέρονταν σε επίσημα έγγραφα ως «πραγματικοί δικαιούχοι» –νομικός όρος για το πρόσωπο που έχει τελικά τον έλεγχο– εταιρειών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η έκθεση όμως αναφέρει ότι ήταν απλώς πληρεξούσιοι της Καρίμοβα, η οποία χρησιμοποίησε τις εταιρείες για να ξεπλύνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι λογιστικές υπηρεσίες για δύο εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που συνδέονται με την Καρίμοβα –Panally Ltd και Odenton Management Ltd– παρασχέθηκαν από την SH Landes LLP, μια εταιρεία που προηγουμένως βρισκόταν στη New Oxford Street στο Λονδίνο.

Αγορές δια αντιπροσώπου

Στα τέλη Ιουλίου 2010, η SH Landes προσπάθησε να καταχωρίσει ή να αποκτήσει άλλη μία εταιρεία. Στόχος ήταν η αγορά ενός ιδιωτικού τζετ για περίπου 40 εκατ. δολάρια, με τον Μαντουμάροφ να κατονομάζεται ως ο πραγματικός δικαιούχος.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έκθεση, η Καρίμοβα βρισκόταν πραγματικά πίσω από την αγορά.

Όταν ρωτήθηκε τότε για την πηγή των κεφαλαίων του Μαντουμάροφ, η SH Landes απάντησε:

«Πιστεύουμε ότι το ερώτημα για την προσωπική του περιουσία δεν είναι σχετικό εν προκειμένω».

Αυτό έγινε προφανώς επειδή τα χρήματα για την αγορά του τζετ δεν δόθηκαν από τα προσωπικά του κεφάλαια του Μαντουμάροφ.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο δήλωσε αργότερα ότι ο πλούτος του Μαντουμάροφ προερχόταν εν μέρει από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με έδρα το Ουζμπεκιστάν, την Uzdonrobita.

Είχαν ήδη εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές σχέσεις της εταιρείας με την Καρίμοβα.

Ήδη από το 2004, ένα άρθρο των Moscow Times είχε ισχυριστεί ότι η Καρίμοβα απέσπασε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια από την Uzdunrobita χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια.

Ένας πρώην σύμβουλος είχε επίσης κατηγορήσει την Καρίμοβα για «εκβιασμό».

Υψηλού επιπέδου διαφθορά

Επειδή επρόκειτο για μια συναλλαγή υψηλής αξίας που συνδεόταν με το Ουζμπεκιστάν, κράτος υψηλού ρίσκου, η έκθεση υποστηρίζει ότι η SH Landes θα έπρεπε να είχε ενεργήσει με «ιδιαίτερη επιμέλεια» – δηλαδή, ενδελεχείς ελέγχους ιστορικού για να διασφαλιστεί ότι η πηγή των κεφαλαίων ήταν νόμιμη και δεν προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα.

Η SH Landes υπέβαλε επίσης τις οικονομικές καταστάσεις του 2012 για την Panally Ltd.

Η έκθεση αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 υπογράφηκαν από στενό συνεργάτη της Καρίμοβα, ονόματι Γκαγιάν Αβακιάν, τότε 30 ετών.

ΠΗΓΗ: Instagram

Το προηγούμενο έτος, το BBC είχε δημοσιεύσει ισχυρισμούς ότι ο Αβακιάν ήταν ο εγγεγραμμένος πραγματικός δικαιούχος της Takilant, μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στο Γιβραλτάρ που βρίσκεται στο επίκεντρο «ενός υψηλού επιπέδου σκανδάλου απάτης και διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Ουζμπεκιστάν».

Σε δήλωσή του προς το BBC, ο επικεφαλής της λογιστικής εταιρείας δήλωσε:

«Η SH Landes LLP δεν προσλήφθηκε ποτέ από την Γκουλνάρα Καρίμοβα. Η SH Landes LLP ενήργησε για λογαριασμό του Ρουστάμ Μαντουμάροφ.

«Η SH Landes LLP προβαίνει στη δέουσα επιμέλεια για όλους τους πελάτες της και οι σχετικές ρυθμιστικές αρχές ειδοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν».

Ο Τομ Μέιν του Freedom For Eurasia δήλωσε ότι η προφανής ευκολία με την οποία η Καρίμοβα κατάφερε να αγοράσει τόσο πολλά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανησυχητική.

«Χρειάστηκε να φτάσει το 2017 για να κάνουν κάτι οι αρχές, πολλά χρόνια αφότου άλλες χώρες είχαν ήδη παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που της ανήκαν», κατέληξε ο ίδιος.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024