Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οσκαρ 2023: Οι νικητές της 95ης απονομής των βραβείων

Οσκαρ 2023: Οι νικητές της 95ης απονομής των βραβείων

Πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Αντζελες η 95η απονομή των βραβείων Οσκαρ...

Η ενενηκοστή πέμπτη τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ άρχισε το βράδυ της Κυριακής (τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες Ελλάδας) με υπέρπτηση μαχητικών στο Χόλιγουντ, κλείσιμο του ματιού στη διαγωνιζόμενη ταινία «Top Gun».

Ωστόσο, το αντισυμβατικό φιλμ «Τα πάντα Ολα» που ήταν το μεγάλο φαβορί σ’ αυτή τη βραδιά εορτασμού της 7ης τέχνης, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις.

Θρίαμβος για «Τα πάντα όλα»

Κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας και γενικότερα κατήγαγε θρίαμβο στην τελετή απονομής των βραβείων Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας τα πιο περίβλεπτα αγαλματάκια.

Ανάμιξη δράσης, χιούμορ και επιστημονικής φαντασίας, η ταινία για τις τρελές περιπέτειες κινέζας μετανάστριας, μεσόκοπης ιδιοκτήτριας πλυντηρίου, που ξάφνου μεταπηδά από το ένα παράλληλο σύμπαν στο άλλο, έφερε αγαλματίδια σε βασικούς συντελεστές της, ιδίως για τον Α΄ και τον Β΄ γυναικείο ρόλο (Μισέλ Γιο, Τζέιμι Λι Κέρτις), καθώς και για τον Β΄ ανδρικό ρόλο (Κε Χούι Κουάν).

Βραβείο για τον… Ναβάλνι

Η ταινία «Ναβάλνι», για τη δηλητηρίαση του ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021 στη Μόσχα, κέρδισε Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Επί σκηνής μαζί με τον καναδό σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ, η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του 46χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε πως «ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια (…) επειδή υπερασπίστηκε τη δημοκρατία», προσθέτοντας «Αλεξέι, ονειρεύομαι τη μέρα που θα ανακτήσεις την ελευθερία σου, που η χώρα μας θα ανακτήσει την ελευθερία της. Μείνε δυνατός αγάπη μου».

Η ταινία των CNN Films/HBO Max ανταγωνιζόταν τα φιλμ «All that breathes», «All the Beauty and the Bloodshed», «Fire of love» και «A House Made of Splinters».

Καλύτερη ξένη ταινία

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη στα γερμανικά του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», συγκλονιστική αναπαράσταση της φρίκης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε βραβείο Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, όμως η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, αυτή στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του. Διαγωνιζόταν με τις ταινίες «Αργεντινή 1985», «Close», «EO» και «The Quiet Girl».

Β’ γυναικείου ρόλου στην Τζέιμι Λι Κέρτις

Η αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις έλαβε βραβείο Oσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση στυφής εφοριακού στην αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα».

Η ελεύθερη ερμηνεία της Ντέιρντρε, μοναχικής και ψυχαναγκαστικής υπαλλήλου του IRS, που μεταμορφώνεται σε παθιασμένη ερωμένη σ’ εναλλακτικό σύμπαν όπου οι άνθρωποι έχουν… χοτ-ντογκ για δάχτυλα, της χάρισε το αγαλματίδιο.

Κέρδισε τις ανταγωνίστριές της Aντζελα Μπάσετ («Black Panther: Wakanda Forever»), Κέρι Κόντον («Τα πνεύματα του Ινισέριν») Χονγκ Τσάου («Η φάλαινα») και Στέφανι Χσου («Τα πάντα όλα»).

«Μαμά, κέρδισα Οσκαρ!»

Ο Κε Χούι Κουάν, αμερικανός ηθοποιός με καταγωγή από το Βιετνάμ, έλαβε βραβείο Oσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του λιγάκι αδέξιου συζύγου με απρόσμενες δυνατότητες στην αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα».

«Η μητέρα μου είναι 84 ετών. Βλέπει (την τελετή) στο σπίτι. Μαμά, κέρδισα Oσκαρ!», είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός που έκανε ντεμπούτο στα 12 του, στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984).

Πήρε θριαμβευτική εκδίκηση από μια βιομηχανία που τον είχε ξεχάσει – αν δεν τον είχε παραμερίσει. Ως αυτό το φιλμ, είχε ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαταλείψει το επάγγελμα ως τα χρόνια του 1990, ελλείψει ρόλων στο Χόλιγουντ για ασιάτες άνδρες ηθοποιούς.

«Πινόκιο…»

Το φιλμ «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο», σκοτεινή εκδοχή του πασίγνωστου παιδικού βιβλίου που εκτυλίσσεται στην Ιταλία τα χρόνια του 1930, έλαβε Oσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

«Τα κινούμενα σχέδια είναι ο κινηματογράφος» και τα κινούμενα σχέδια, ή το «ανιμέισον» στην ορολογία της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, είναι «έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο. Είμαστε όλοι έτοιμοι. Βοηθήστε μας κι εσείς παρακαλώ», είπε ο μεξικανός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Αναλυτικά:

Καλύτερη ταινία
Everything Everywhere All at Once

Α΄ανδρικός ρόλος
Brendan Fraser, The Whale

Α΄γυναικείος ρόλος
Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Σκηνοθεσία
Everything Everywhere All at Once, Daniel Kwan and Daniel Scheinert

Πρωτότυπο σενάριο
Everything Everywhere All at Once

Διασκευασμένο σενάριο
Women Talking

Β΄ανδρικός ρόλος
Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

Β΄γυναικείος ρόλος
Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
Guillermo del Toro’s Pinocchio

Καλύτερο ντοκιμαντέρ
Navalny

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους
An Irish Goodbye

Καλύτερη φωτογραφία
All Quiet on the Western Front

Καλύτερο μακιγιάζ/Κομμώσεις
The Whale

Καλύτερα κοστούμια
Wakanda Forever

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
All quiet on the Western Front (Germany)

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
The Elephant Whisperers

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Καλύτερος σχεδιασμός παραγωγής/σκηνογραφία
All Quiet on the Western Front

Καλύτερη μουσική
All Quiet on the Western Front

Καλύτερα οπτικά εφέ
Avatar: The Way of Water

Καλύτερος ήχος
Top Gun: Maverick

Καλύτερο τραγούδι
Naatu Naatu – RRR

Καλύτερο μοντάζ
Everything Everywhere All at Once

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024