Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πού απονεμήθηκαν τα βραβεία

25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πού απονεμήθηκαν τα βραβεία

Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα των Τεμπών το Φεστιβάλ ματαιώνει τη σημερινή τελετή λήξης, όπως ματαίωσε την τελετή έναρξης και τις εορταστικές του εκδηλώσεις.

Το 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται απόψε, Κυριακή 12 Μαρτίου, κάτω από τη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Μέσα στη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος ανακοινώθηκαν οι νικητές.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος κέρδισε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού των Χέμπα Χαλέντ, Ταλάλ Ντερκί και Αλί Γουαζί και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στέλνει αυτομάτως την ταινία στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Παράλληλα συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ.

Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Τι δεν είμαι» της Τούντε Σκόβραν. Ειδική μνεία κερδίζει η ταινία «Το μονοπάτι για την ευτυχία» της Κάτα Όλα.

Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Newcomers

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Η φωνή» της Ντομίνικα Μοντεάν-Πάνκοβ.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα» του Χρήστου Αδριανόπουλου. Ειδική μνεία κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Ladies in Waiting» της Ιωάννας Τσουκαλά.

Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Film Forward

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – >>Film Forward», που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 6.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Ζωή σε δόσεις» των Άλεξ Φράι, Ρεμπέκα Λόιντ Έβανς και Λίζα Σέλμπι.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη.

Βραβείο Immersive

Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Immersive: All Around Cinema», ο οποίος συνοδεύεται από 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Συσκότιση» του Οντρζέι Μόραβετς. Ειδική μνεία στην ταινία «Ο άνδρας που δεν μπορούσε να φύγει» του Σινγκίνγκ Τσεν.

Βραβεία Podcast

Το Βραβείο Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ, κερδίζει το podcast: «Από το θαύμα στο τραύμα» του Κωνσταντίνου Βρεττού. Ειδική Μνεία κέρδισε το podcast: «Αλκυόνη» της Φαίδρας Χατζόπουλου. Μουσική, ηχητική επεξεργασία και συμπαραγωγή Σταύρος Γεωργιόπουλος.

Βραβείο-υποτροφία ENS Louis Lumière –

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ

Το βραβείο-υποτροφία κερδίζει: Ο Δημήτρης Ροΐδης για το podcast Μια βόλτα στην πόλη (σενάριο, αφήγηση Ιωάννα Σίσκου).

Βραβείο Mermaid

Το ντοκιμαντέρ «Τι δεν είμαι» της Τούντε Σκόβραν. Ειδική μνεία το ντοκιμαντέρ «Λεόν» του Βόιτσεκ Γκοστόμτσικ.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Η ταινία «Αντιπερισπασμός» του Κιτ Βίντσεντ

Βραβεία ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στην ελληνική παραγωγή που κερδίζει το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Το βραβείο κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Χρήστος, το τελευταίο παιδί της Τζούλια Αμάτι»

Το Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: «The Man With The Broken Arm»

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas – Les films de l’Aube Sauvage, Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus, Γαλλία, Ελλάδα

Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει βραβείο σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη / πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος του ελληνικού προγράμματος, που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ.

Το βραβείο κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα» του Χρήστου Αδριανόπουλου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χορηγεί και φέτος χρηματικό βραβείο, αξίας 3.000 ευρώ, σε ταινία τεκμηρίωσης που συμμετείχε στο τμήμα Docs in Progress.

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ κερδίζει το ελληνικό πρότζεκτ: «Ιερά Οδός ~ 21 χλμ

Σκηνοθεσία: Νικολέτα Παράσχη, Παραγωγή: Μαρία Καραγιαννάκη – Chase The Cut, Συμπαραγωγή: Νικολέτα Παράσχη, Ελλάδα

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

«Ιθάκη – Μια μάχη για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ» του Μπεν Λόρενς

Βραβεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Μου αρέσει εδώ»του Ραλφ Άρλικ.

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Χρήστος, το τελευταίο παιδί»της Τζούλια Αμάτι.

Βραβείο της ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το βραβείο της στην καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος. Το βραβείο κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης» της Βάλερυ Κοντάκου

Βραβείο Wift.gr

Το Βραβείο WIFT GR απονέμεται από το ελληνικό παράρτημα του WIFT (Women in Film & Television-Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση) σε γυναίκα δημιουργό ταινίας, επιλεγμένης για το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Τούντε Σκόβραν για το ντοκιμαντέρ «Τι δεν είμαι»

Βραβείο WWF Ελλάς

Το βραβείο απονέμει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στην καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το βραβείο κερδίζει το ντοκιμαντέρ: «Mighty Afrin: In the Time of Floods» του Άγγελου Ράλλη

Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημιών Θεσσαλονίκης

Το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας κερδίζει το ντοκιμαντέρ: Χρήστος, το τελευταίο παιδί της Τζούλια Αμάτι

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας κερδίζει το ντοκιμαντέρ: Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα του Χρήστου Αδριανόπουλου.

Βραβεία Κοινού Fisher

Πέντε Βραβεία Κοινού απονέμονται σε τρεις ελληνικές και δύο ξένες ταινίες.

Για διεθνή ταινία άνω των 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer «Peter Wintonick» απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Το γελαστό παιδί του Άλαν Γκίλσεναν

Για διεθνή ταινία διάρκειας έως 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Στην καρδιά της Καμπούλ των Καρολίν Γκιγιέ και Ντενί Βαλγκενβίτς

Για ελληνική ταινία άνω των 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…) του Ιωσήφ Βαρδάκη

Για ελληνική ταινία διάρκειας έως 50′ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

My Cut του Θανάση Ταταύλαλη

Για ελληνική ταινία που προβάλλεται διαδικτυακά στις ενότητες Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη, το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Being an Islander του Δημήτρη Μπούρα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βραβεία Thessaloniki Pitching Forum:

Το βραβείο Thessaloniki Pitching Forum που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: THE NATIVE DANCE

Σκηνοθεσία: Alaa Dajani, Παραγωγή: Kesmat ElSayed, Laura Kloeckner – SEERAFILMS, Αίγυπτος, Γερμανία

Το Onassis Film Award απονεμήθηκε στο πρότζεκτ που συμμετείχε στο Thessaloniki Pitching Forum: HOLY HUMAN ANGEL

Το βραβείο DAE – Documentary Association of Europe που προσφέρει συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους, απονέμεται στα πρότζεκτ: JANA

Σκηνοθεσία: Muhammad Reza Azadi, Παραγωγή: Ali Haider – Filmkhaana, Maaria Sayed – Draw4Films, Πακιστάν, Ιταλία

OUR FEMININE WARS

Σκηνοθεσία: Zaina Erhaim, Παραγωγή: Brian Hill – Century Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία Σε συνεργασία με CIRCLE Women Doc Accelerator

Το βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions) απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

FAR FROM MAINE

Σκηνοθεσία: Roy Cohen, Παραγωγή: Roy Cohen – Roy Cohen Films, Serge Gordey – Temps Noir, Ισραήλ, Γαλλία

Το βραβείο Beldocs Networking που προσφέρει διαμονή και διαπίστευση για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs στις 9-13 Μαΐου 2023 απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

MAOMI – LARGER THAN LIFE

Σκηνοθεσία: Judit Oláh, Παραγωγή: Inez Mátis – Pi Productions, Annika Mayer – Majmun Films, Anna Stylińska, Katarzyna Slesicka – My Way Studio, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία

Επίσης, απονεμήθηκε το βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου που αντιστοιχεί σε υποτροφία για το Doc Lab, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων ντοκιμαντέρ, αξίας 2.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος MFI Script 2 Film, όπου αναπτύσσονται σενάρια για 35 ταινίες μεγάλου μήκους. Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα εργαστήριο συγγραφής σεναρίου διάρκειας δύο εβδομάδων στο νησί της Νισύρου, στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, καθώς και από μια ακόμη συνάντηση διάρκειας μίας εβδομάδας, τον Οκτώβριο στη Ρόδο. Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρότζεκτ:

THE MAN WITH THE BROKEN ARM

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas – Les films de l’Aube Sauvage, Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus, Γαλλία, Ελλάδα

Στο πλαίσιο της νεοσύστατης συνεργασίας ανάμεσα στην Αγορά και στο Dok Leipzig, το βραβειο Dok Leipzig Accelerator απονεμήθηκε στην ταινία:

JANA

Τα βραβεία Docs in Progress:

Το βραβείο 2|35 Post-Production απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

POST LOVE

Σκηνοθεσία: Alexis Taillant, Παραγωγή: Nadège Labé – Wendigo Films, Γαλλία

Το βραβείο MuSou για υπηρεσίες ήχου και μουσικής, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

SAVANNA AND THE MOUNTAIN

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Paulo Carneiro – BAM BAM CINEMA, Συμπαραγωγή: Alex Piperno – La Pobladora Cine, Πορτογαλία, Ουρουγουάη

Το βραβείο της εταιρείας Νεανικό Πλάνο για τον υποτιτλισμό στα αγγλικά ή τα γαλλικά απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

THE GOSPEL ACCORDING TO CIRETTA

Σκηνοθεσία: Caroline von der Tann, Παραγωγή: Antonella Di Nocera – Parallelo 41 Produzioni, Ιταλία

Το βραβείο Guidance Award της Paradiddle Pictures για υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διανομή, τα φεστιβάλ, την προβολή ενός πρότζεκτ στο πλαίσιο του Agora Lab απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

KATERINA

Σκηνοθεσία: Άλκηστη Ευθυμίου, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη – Marni Films, Ελλάδα

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024