Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αποδόσεις της αυτοδυναμίας

Οι αποδόσεις της αυτοδυναμίας

Η 21η Μαΐου έχει πλέον κυκλωθεί με πιο χοντρό μαρκαδόρο, αλλά ένας κύκλος καλύπτει και την 28η Μαΐου

Τα τραύματα έχουν ήδη καταγραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου – ίσως δεν χρειάζονταν καν δημοσκοπήσεις γι’ αυτό, μπροστά στο σκηνικό που διαμόρφωσαν δύο σμπαραλιασμένες αμαξοστοιχίες στα Τέμπη. Η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε την πολιτική σκηνή σε μια νέα αφετηρία καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επούλωση των τραυμάτων. Θα εξαρτηθεί από το βάθος τους, αλλά από την πρώτη στιγμή ήταν ορατό ότι δεν πρόκειται για εκδορές. Στη βάση αυτή, η πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση – ο εκλογικός Απρίλιος διαγράφηκε και πλέον στο ημερολόγιο αναζητείται η κατάλληλη Κυριακή του Μαΐου. Το εκλογικό πλάνο στήνεται εξαρχής. Και είναι βέβαιο ότι τα πράγματα ζυγίζονται ξανά σε κάθε επιτελείο.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αυτό το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση θα έβαζε και επισήμως σε εφαρμογή το σχέδιο μιας προεκλογικής καμπάνιας που κοίταζε στην επόμενη τετραετία, με όρους αυτοδυναμίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου που είχε επεξεργαστεί ο Θοδωρής Λιβάνιος σχεδόν προεξοφλούσαν ότι οι δεύτερες κάλπες θα επισφράγιζαν μια νέα αυτοδύναμη τετραετία, καθώς όλα τα διλήμματα που αναδείκνυε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργούσαν. Αλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, όλα όμως έβρισκαν ανοικτά αφτιά και προσέθεταν πόντους.

Για τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βασικό εκλογικό αναλυτή στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ θα αύξανε τον ζωτικό χώρο της εάν ξεδίπλωνε μια καμπάνια με προβολή στο μέλλον. Η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εστιάζεται στη θέση του μηχανοδηγού που θα κατηύθυνε τη χώρα στην επόμενη ημέρα. Ο Μητσοτάκης, όπως και ο Τσίπρας είχαν δώσει το δικό τους δείγμα γραφής και η κοινωνία το μόνον που απέμενε ήταν να τους ξαναμετρήσει. Ο Πρωθυπουργός θα την άφηνε να επιλέξει, προβάλλοντας περισσότερο ένα σχέδιο που θα έβλεπε έως το 2030 και όχι σε μια ανάλυση πεπραγμένων. Πριν απ’ τα Τέμπη ο Μητσοτάκης ανησυχούσε μόνον για το αναπάντεχο – και τώρα η σύγκριση θα επιχειρηθεί να γίνει και με όρους παρελθόντος.

Στην πραγματικότητα, η τραγωδία ανέτρεψε τις βεβαιότητες. Ο στόχος της αυτοδυναμίας θα παραμείνει βασικό ζητούμενο και πίσω από τα νέα διλήμματα, αλλά η ανησυχία για την αντίδραση της κοινωνίας είναι έκδηλη. Το ερώτημα γιατί μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτρέψει ανάλογες τραγωδίες που δεν απέτρεψε η νυν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, θα δείχνει εύλογο μέσα στο νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα – και ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα καλείται να το απαντήσει. Το επιτελείο του έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό, περιμένοντας από τις επόμενες δημοσκοπήσεις να δει και τις νέες αποδόσεις για το στοίχημα της αυτοδυναμίας. Μπορεί η αντιπολίτευση να μην κερδίζει έδαφος στο νέο σκηνικό, αλλά εάν ενισχυθεί μια τάση υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών, η ΝΔ κινδυνεύει να βάλει μπροστά μια νέα καμπάνια που θα απευθύνεται σε άλλο ακροατήριο.

Μαζί με τα ποσοστά σε προθέσεις και ποιοτικές μετρήσεις, ο Λιβάνιος εξετάζει και τη δυναμική των νέων εκλογικών ημερομηνιών. Η 21η Μαΐου έχει πλέον κυκλωθεί με πιο χοντρό μαρκαδόρο, αλλά ένας κύκλος καλύπτει και την 28η Μαΐου. Αντιθέτως, έχει διαγραφεί η 14η Μαΐου, όχι τόσο γιατί την ίδια ημέρα ψηφίζουν στην Τουρκία, αλλά κυρίως επειδή διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Η κινητοποίηση Βορειοηπειρωτών με εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν πρέπει να περιοριστεί από άλλες κάλπες – το μήνυμα είναι ότι στις προσεχείς εκλογές και η τελευταία ψήφος μετράει. Εάν ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμείνει ζωντανός, η νέα αναμέτρηση θα βρει τη δική της Κυριακή στις 2 ή στις 9 Ιουλίου. Αλλη παράταση δεν προβλέπεται.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024