Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετεκλογικά αδιέξοδα τρομάζουν τις αγορές

Μετεκλογικά αδιέξοδα τρομάζουν τις αγορές

Φόβοι για αστάθειες εκτίναξαν τα επιτόκια των εντόκων, τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ άσκησαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο • Το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή αξιολόγηση από τον οίκο DBRS

Η αύξηση του spread των ελληνικών ομολόγων – σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων ιταλικών – και η βουτιά άνω του 5% στο ελληνικό Χρηματιστήριο εντός μιας εβδομάδας βάζουν την οικονομία στον προθάλαμο της ανησυχίας για πολιτικές αναταράξεις, λόγω αλλεπάλληλων εκλογικών γύρων.

Τα τελευταία 24ωρα έχει αλλάξει άρδην το εγχώριο σκηνικό συμπαρασύροντας μετοχές, ομόλογα, αντανακλώντας την αύξηση του πολιτικού ρίσκου. Το θολό τοπίο μετενσαρκώθηκε στο κόστος δανεισμού, όπου η διαφορά αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων από εκείνες των αντίστοιχων γερμανικών (spread) αυξήθηκε στις 1,89 ποσοστιαίες μονάδες. Το ιταλικό βρίσκεται λίγο χαμηλότερα, στις 1,82 μονάδες. Στα έντοκα γραμμάτια κατεγράφη χθες, επίσης, αυξημένο επιτόκιο, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με απόδοση άνω του 3,5%, γυρνώντας σε επίπεδα προ του 2008.

Η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και εξαιτίας των ασταμάτητων αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει παύση στις εξόδους του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Ωστόσο, αντλεί ρευστότητα με δημοπρασίες έντοκων γραμματίων.

Η απόδοση στη χθεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε στο 3,75%. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,195 δισ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,91 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι το ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές 187,5 εκατ. ευρώ.

Στον κίνδυνο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων αναφέρονται οι διεθνείς οίκοι από τα τέλη του 2022. Σήμερα, στραμμένο το βλέμμα των αγορών είναι στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS.

Η βασική πηγή των ανησυχιών ήταν το νέο εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική. Τις τελευταίες όμως ημέρες έχουν έρθει τα πάνω κάτω και το θολό πολιτικό τοπίο έχει μεταφερθεί και στο ταμπλό. Οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την ενσωμάτωση των πολιτικών αβεβαιοτήτων. Αυτό το κλίμα φαίνεται ότι θα συνοδεύει την ελληνική οικονομία για το επόμενο διάστημα μαζί με τα σενάρια των εκλογικών αναμετρήσεων και των πολιτικών συσχετισμών. Επίσης, η ανησυχία αυξάνεται με την πιθανότητα για μακρά προεκλογική περίοδο, βάζοντας σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του οίκου Fitch (προ των τελευταίων εξελίξεων), ο οποίος στις 31 Ιανουαρίου ανέφερε σε webinar αναλυτών ότι οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική. To σημαντικότερο, όμως, ζήτημα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ έχει τεθεί σε πτωτική τροχιά.

Στο σήμα των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας προς τις αγορές παρεμβαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δυστύχημα στα Τέμπη. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία καθώς έως τον Ιούνιο θα γίνουν συναντήσεις με τέσσερις οίκους αξιολόγησης. Εάν η αβεβαιότητα είναι στα ύψη, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με αρνητικά νέα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024