Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Silicon Valley Bank: Οι ΗΠΑ τρέχουν για να βρουν τρόπους αποτροπής κατάρρευσης και άλλων τραπεζών

Silicon Valley Bank: Οι ΗΠΑ τρέχουν για να βρουν τρόπους αποτροπής κατάρρευσης και άλλων τραπεζών

Εξετάζεται η δημιουργία ταμείου εγγύησης των καταθέσεων της - Αντίθετοι με τη διάσωση της Γέλεν και Μενέντεζ.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η πρόκληση ενός ντόμινο, που θα συμπαρασύρει και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν βρουν άμεσα έναν αγοραστή για την SVB, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων εξετάζουν σχέδιο δημιουργίας ειδικού ταμείου που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη πτώχευση της προαναφερόμενης τράπεζας.

Ειδικό ταμείο

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού,  έγραψε το  Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες του Bloomberg.

Τόσο η κεντρική τράπεζα, όσο και ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε να αναλάβει τη διαχείριση της δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Για το φλέγον ζήτημα συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, έγραψε το Bloomberg.

Μπάιντεν & Νιούσομ

«Ο πρόεδρος και ο κυβερνήτης συζήτησαν για τη Silicon Valley Bank και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», ανακοινώθηκε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Νιούσομ σχετικά για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η πολιτεία θα έχει την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η Καλιφόρνια πλήττεται για ακόμα μια φορά φέτος από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εξετάζεται μεγάλη οικονομική διάσωση από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Όχι στη διάσωση της

Ομοίως στο ίδιο μήκος κύματος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής διάσωσης της SVB.

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, της οποίας το πελατολόγειο απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από start up εταιρείες, κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Η SVB είναι η πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει από το 2020, σε συνθήκες ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων και κινδύνου αναβίωσης του στασιμοπληθωρισμού σε μεγάλο και ισχυρό τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προειδοποιούν αναλυτές.

Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008, οπότε ξέσπασε η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που οδήγησε σε παγκόσμια ύφεση, προκαλώντας σοβαρό βραχυκύκλωμα στο ευρύτερο σύστημα, οι επιπτώσεις του οποίου και οι κίνδυνοι επανάληψης δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικεφαλής δεκάδων ιδρυτές startup στο Bay Area της Καλιφόρνια, βρίσκονται σε πανικό μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Η πιθανή… διασπορά

Η ανησυχία για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.  Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.

Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024