Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας

Ο Σι Τζινπίνγκ κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την Παρασκευή την τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα του προέδρου της Κίνας. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε εξασφαλίσει ήδη από τον Οκτώβριο την παράταση της θητείας του για τα επόμενα πέντε χρόνια στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στην χώρα.

Σχεδόν 3.000 μέλη του κοινοβουλίου της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), ψήφισαν ομόφωνα για πρόεδρο τον Σι, σε μία εκλογική διαδικασία όπου δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος. Η ψηφοφορία διήρκεσε περίπου μία ώρα και η ηλεκτρονική καταμέτρηση ολοκληρώθηκε σε περίπου 15 λεπτά.

Την άλλη εβδομάδα ο διορισμός του υπουργικού συμβουλίου

Η πρόθεση του Σι να εξασφαλίσει ακόμα μία θητεία φάνηκε όταν κατάργησε τα όρια της προεδρικής θητείας το 2018. Η εξουσία του παρατάθηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επιβεβαιώθηκε για άλλα πέντε χρόνια ως γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, τις επόμενες δύο ημέρες, αξιωματούχοι που έχουν εγκριθεί από τον Xi πρόκειται να διοριστούν ή να εκλεγούν για να καλύψουν κορυφαίες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού σε αναμονή Li Qiang, ο οποίος αναμένεται να διοριστεί στη δεύτερη ισχυρότερη θέση στην Κίνα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διαχείρισης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η εκλογή των ηγετών των κρατών από το κοινοβούλιο έρχεται τρεις μήνες μετά την άρση των σκληρών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον COVID-19 και το νέο κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκε από το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Omicron και μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτός από δεκάδες κορυφαίους ηγέτες, όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι και το προσωπικό φορούσαν μάσκες.

Οι προκλήσεις

Ο Σι θα κάνει μια ομιλία τη Δευτέρα πριν από το κλείσιμο της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας που έχει ταλαιπωρηθεί από τρία χρόνια περιορισμούς του COVID και επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας, παρατηρήσεις ασυνήθιστες από τον ίδιο επειδή βρίσκεται απευθείας στην Ουάσιγκτον.

Τα υπόλοιπα αξιώματα

Ενώ ο προεδρικός ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, ο Σι είχε ήδη επανεκλεγεί από το κόμμα για να προεδρεύσει της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής και ξεκίνησε την τρίτη πενταετή θητεία του ως ανώτατος διοικητής των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Το κοινοβούλιο εξέλεξε επίσης τον Zhao Leji, 66, ως νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον Han Zheng, 68, ως νέο αντιπρόεδρο. Και οι δύο άνδρες ήταν από την προηγούμενη ομάδα ηγετών του κόμματος του Σι στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024