Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ο Μακρόν δεν υποτιμά τις απεργίες αλλά επιμένει για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν υποτιμά τις απεργίες αλλά επιμένει για το συνταξιοδοτικό

Επιστολή στα συνδικάτα για διάλογο, χωρίς όμως υποχώρηση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βγήκε από την σιωπή του σχετικά το συνταξιοδοτικό σύστημα υπερασπιζόμενος την επίμαχη μεταρρύθμισή του, αν και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υποτιμά τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο Μακρόν, ο οποίος μέχρι τώρα άφηνε την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης για τον καυτό φάκελο, έστειλε επιστολή στα συνδικάτα καλώντας τα σε διάλογο, μία ημέρα πριν από την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων αυξάνει από τα 62 στα 64 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (…) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα» γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν, παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής καθώς αγγίζει έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού συστήματος.

«Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη» παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, την ώρα που οι μεταφορές, η ενέργεια και άλλοι τομείς διαταράσσονται από τις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή να ενεργοποιήσει την συνταγματική ρήτρα του vote bloqué (διαδικασία επίσπευσης της συζήτησης απέναντι στην παρακωλυτική τακτική της αντιπολίτευσης) για να επιταχύνει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Γερουσία πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Κυριακής που η ίδια έχει θέσει.

Η Γερουσία είναι αναγκασμένη να εκφραστεί μέσω ψηφοφορίας για το σύνολο του νομοσχεδίου και όχι κατ’ άρθρον.

Την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση, ψήφισε το άρθρο που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όμως η εξέταση του κειμένου σταμάτησε λόγω της «μεθοδικής αντίστασης» της Αριστεράς, η οποία κατήγγειλε «πραξικόπημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024