Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Παρί χωρίς ιδιοφυΐες» και το ανέκδοτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

«Η Παρί χωρίς ιδιοφυΐες» και το ανέκδοτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η αποδόμηση της Παρί Σεν Ζερμέν και το κάλεσμα της «Μάρκα» στον Εμπαπέ: «Ελα στη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ»

«Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε». Ειρωνεία, αποχαιρετιστήριο τηλεγράφημα ή ωμή πραγματικότητα σερβιρισμένη από τον Κιλιάν Εμπαπέ μετά το νέο στραπάτσο της Παρί Σεν Ζερμέν στο Μόναχο;

Τι φταίει και μια ομάδα που έχει επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια σε νέους παίκτες, που διαθέτει στο ρόστερ της τον πρώτο σκόρερ της Εθνικής Βραζιλίας και ακριβότερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Νεϊμάρ, τον δυνάμει αρχηγό της Εθνικής Γαλλίας και δεύτερο πιο ακριβό παίκτη, Εμπαπέ και τον αρχηγό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής με τις επτά Χρυσές Μπάλες, Λιονέλ Μέσι και δεν μπορεί να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ;

«Στα νοκάουτ του Τσάμπιονς Λιγκ η ήττα έγινε συνήθεια», έγραψε στο άρθρο του στην «Εκίπ» ο Βενσάν Ντιλίκ.

Και η Παρί το ανέκδοτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η «Μάρκα» συστήνει στον Εμπαπέ να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης αν θέλει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η «Εκίπ» έκανε λογοπαίγνιο γράφοντας: Paris Sans Génies (Η Παρί χωρίς ιδιοφυΐες).

Η ειρωνεία της ιστορίας του τελευταίου αποκλεισμού της Παρί από την Μπάγερν είναι πως τα δύο από τα τρία γκολ που πέτυχε και στα δύο παιχνίδια η βαυαρική ομάδα σημειώθηκαν από πρώην παίκτες των Παριζιάνων, τον Κομάν και τον Τσούπο Μότινγκ. Ο πρώτος που είχε πετύχει και το γκολ της Μπάγερν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2020 μεταξύ των δύο ομάδων είναι απόφοιτος της ακαδημίας της Παρί, αλλά οι ευκαιρίες που του δόθηκαν στο Παρκ ντε Πρενς ήταν ελάχιστες γιατί πάντα του έφραζε το δρόμο κάποιος ακριβοπληρωμένος άσος.

Οσον αφορά τον Τσούπο Μότινγκ, πάντοτε οι Παριζιάνοι τον αντιμετώπιζαν ως τριτο-τέταρτο στην ιεραρχία των επιθετικών τους και στο τελευταίο παιχνίδι στη γαλλική πρωτεύουσα οι οπαδοί της Παρί τον μέμφονταν για το ταλέντο του.

Το Πάρκο των Πριγκίπων είναι πασπαλισμένο με χρυσόσκονη που αγοράστηκε πανάκριβα με τα πετροδολάρια των Καταριανών αλλά όπως επισήμανε και ο Τζέιμι Γκάλαγκερ στο σχόλιό του «καλές οι μονάδες σε μία ομάδα, αλλά αυτό δεν είναι ομάδα».

Κανείς δεν φανταζόταν βεβαίως πως η προσθήκη του Μέσι στην Παρί αντί να την ενισχύσει τελικά θα την αποδυνάμωνε. Στις δύο σεζόν που αγωνίζεται με τη φανέλα της, η Παρί αποκλείστηκε αντίστοιχες φορές στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, μια εμπειρία πρωτόγνωρη για τον Μέσι ακόμα και όταν αγωνιζόταν στην Μπάρτσα στα χρόνια της παρακμής.

Οι γάλλοι σχολιαστές τον κατηγορούν πως στα δύσκολα εξαφανίζεται και μόνο με ομάδες όπως η Κλερμόν και η Ανζέ διακρίνεται. Κανείς δεν αμφιβάλει για το ταλέντο και τις ικανότητες του Μέσι, κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Γιατί ερμηνεύεται ως αδιαφορία από πλευράς του παίκτη προς την ομάδα και τις φιλοδοξίες της.

Τόσο ο Μέσι όσο και ο Εμπαπέ βαθμολογήθηκαν με 3/10 από την Εκίπ-και ίσως χαριστικά γιατί η απόδοσή τους ήταν κάκιστη. Τον χειρότερο βαθμό έλαβε ο Βεράτι, 2/10, που επίσης θεωρείται βασικό γρανάζι της μηχανής της Παρί.

Η επόμενη ημέρα στην Πόλη του Φωτός θα είναι δύσκολη. Ο προπονητής Κριστόφ Γκαλτιέ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του. Ο Κιλιάν Εμπαπέ μπορεί να ενεργοποιήσει ρήτρα στο συμβόλαιό του και να φύγει νωρίτερα από την Παρί, πιθανότατα για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο μόνιμα τραυματίας Νεϊμάρ μοιάζει όλο και περισσότερο στον Βέλγο Αζάρ που κάθεται και χρυσοπληρώνεται στη Ρεάλ μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του.

Ο Μέσι είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν του αρέσει να αλλάζει περιβάλλον, αλλά και στην Παρί δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί. Εξακολουθεί να θεωρεί σπίτι του την Μπαρτσελόνα, δυσκολεύεται όμως να επιστρέψει όσο εκεί βρίσκεται ο άνθρωπος που τον έδιωξε, ο Τζουάν Λαπόρτα.

Ο Τιερί Ανρί προτρέπει την ηγεσία του κλαμπ να αλλάξει πρότζεκτ, επενδύοντας σε νέους παίκτες.

Η πορεία της Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία δεκαετία

2012/13                          Προημιτελικά

2013/14                         Προημιτελικά

2014/15                         Προημιτελικά

2015/16                         Προημιτελικά

2016/17                         Γύρος των 16

2017/18                         Γύρος των 16

2018/19                         Γύρος των 16

2019/20                         Φιναλίστ

2020/21                         Ημιτελικά

2021/22                         Γύρος των 16

2022/23                         Γύρος των 16

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024