Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Relativity Space: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Relativity Space: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Η τεχνολογία της εκτύπωσης τριών διαστάσεων υπόσχεται να μειώσει το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Το ντεμπούτο του πρώτου πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση αναβλήθηκε από την καλιφορνέζικη Relativity Space τα ξημερώματα της Πέμπτης λόγω ανησυχίας για τη θερμοκρασία των καυσίμων στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου.

O σχετικά μικρός πύραυλος Terran 1, ύψους 35 μέτρων, επρόκειτο να εκτοξευτεί από βάση του αμερικανικού στρατού στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όμως η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε λιγότερο από ένα λεπτό πριν από την πυροδότηση.

Το επόμενο παράθυρο εκτόξευσης διαρκεί από τις 20.00 έως τις 23.00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο, ανακοίνωσε η Relativity Space στο Twitter.

Ο Terran 1 αποτελείται κατά 85% από μεταλλικά εξαρτήματα που παράγονται με 3D εκτύπωση στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων που καίνε φυσικό αέριο. Το ποσοστό σχεδιάζεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος της εκτόξευσης δορυφόρων, ελπίζει η εταιρεία.

Όπως είχε δηλώσει στο Reuters ο Τζος Μπροστ, αντιπρόεδρος της Relativity αρμόδιος για τα έσοδα, ο Terran 1 «είναι μακράν η μεγαλύτερη εκτυπωμένη κατασκευή που έχει ποτέ συναρμολογηθεί».

Η διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες βιομηχανίες, χρησιμοποιεί μηχανήματα που χτίζουν αλλεπάλληλα στρώματα μεταλλικής σκόνης ή ρευστών που στη συνέχεια στερεοποιούνται και σχηματίζουν μια μασίφ κατασκευή.

Όπως επισήμανε ο Μπροστ, το 3D printing αφενός μειώνει το κόστος, αφετέρου επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής και επιτρέπει αλλαγές του σχεδιασμού και καταργεί τις περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Terran 1, ο οποίος δεν είναι επαναχρησιμοιούμενος όπως οι πύραυλοι της SpaceX, μπορεί να μεταφέρει φορτία μόλις 1.250 κιλών σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η πτώση της ζήτησης για αυτή την κατηγορία πυραύλων οδήγησε στην απόφαση ανάπτυξης ενός μεγαλύτερου, επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, με την ονομασία Terran R, του οποίου η παρθενική πτήση προγραμματίζεται για το 2024.

Ένας από τους πρώτους πελάτες θα είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία δορυφορικού Διαδικτύου OneWeb.

Η Realativity έχει εξασφαλίσει συμβόλαια 1,65 δισ. δολαρίων για εκτοξεύσεις δορυφόρων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού να αντιστοιχεί σε πτήσεις του Terran R.

O Μπρος απέφυγε πάντως να διευκρινίσει αν υπάρχουν πελάτες για τον μικρότερο Terran 1.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024