Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νεφροί: Η νόσος που πλήττει ένα εκατομμύριο Έλληνες

Νεφροί: Η νόσος που πλήττει ένα εκατομμύριο Έλληνες

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023, περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει.

Σε 5η αιτία θανάτου, από 8η που είναι σήμερα, αναμένεται να εξελιχθεί τη δεκαετία του 2040 η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ), μια «σιωπηρή» νόσος, που δεν δίνει συμπτώματα ακόμη κι όταν κάποιος έχει χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023, περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα, ενώ 13.000 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023, το φετινό μήνυμα της οποίας είναι: «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου». Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε όλοι οι ασθενείς με ΧΝΝ να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις, σεισμοί), αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Βαθμιαία απώλεια νεφρικής λειτουργίας

«Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και να οδηγηθεί σε εξωνεφρική κάθαρση, δηλαδή αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή ακόμη και σε μεταμόσχευση νεφρού. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Δημήτριος Πετράς.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση της Νεφρικής Νόσου μπορεί να γίνει με εξέταση αίματος και με γενική ούρων και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα θα πρέπει να ελέγχονται για τη νεφρική λειτουργία όσοι έχουν αυξημένο σάκχαρο, υπέρταση, είναι υπέρβαροι, έχουν οικογενειακό ιστορικό και κατάγονται από περιοχές, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά της νόσου, αλλά και οι υγιείς, ετησίως, μετά την ηλικία των 50-55 ετών.

Θεραπεία

Ο καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Βασίλειος K. Λιακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν πιο παλιά και πιο καινούργια φάρμακα, αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νεφρικής νόσου. Σημείωσε, επίσης, ότι η αιμοκάθαρση, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής με ΧΝΝ, εκτός από το ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής έχει και πολύ υψηλό κόστος. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ετήσια δαπάνη για τις αιμοκαθάρσεις στις ΗΠΑ είναι ίση με το χρέος της Ελλάδας.

«Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού εστιάζει στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής, βιώσιμη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται διά βίου σύνθετες θεραπείες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με Νεφρική Νόσο. Αυτή η έκκληση απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας, στις κυβερνήσεις, στη βιομηχανία, στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, στα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Λιακόπουλος.

Ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, σε συνεργασία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας με την εταιρεία Astellas, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νεφρών.
Το μήνυμα της εκστρατείας «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδιά της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας, αποτελεί ένα σποτ με τίτλο «η Σιωπή των Νεφρών», που προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται ενημερωτικές δράσεις από τις 8-10 Μαρτίου 2023, σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης: στην πλατεία Αριστοτέλους, με τοποθέτηση εικαστικής εγκατάστασης και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και στον Λευκό Πύργο, όπου υπάρχει σχετικό σταντ. Έχουν, επίσης, τοποθετηθεί θεματικές αφίσες στις νεφρολογικές μονάδες των νοσοκομείων πανελλαδικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024