Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σου χαλάει τον ύπνο η βραδινή γυμναστική;

Σου χαλάει τον ύπνο η βραδινή γυμναστική;

Αλήθειες και μύθοι που δεν σε αφήνουν να κλείσεις μάτι

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι ξέρουμε πάνω-κάτω τι πρέπει να κάνουμε για να απολαύσουμε μια νύχτα ξεκούραστου και απολαυστικού ύπνου. Τότε γιατί δεν τα καταφέρνει κανείς μας;

Ίσως δεν φταίει (μόνο) που δεν προσπαθούμε αρκετά, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουμε πειστεί από διαδεδομένους μύθους για την ιδανική ξεκούραση. Ας τους σπάσουμε και ας συμπληρώσουμε επιτέλους το πολυπόθητο οκτάωρο.

Αλήθεια ή μύθος: Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, απλώς μείνε στο κρεβάτι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος

Το να παραμένεις ξαπλωμένος με το μάτι «γαρίδα» όχι απλώς δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά θα σε κάνει να συνδέσεις την αϋπνία με το κρεβάτι σου. Είναι καλύτερα να σηκωθείς, παρά καταλήξεις να αγχώνεσαι από τον χώρο που προορίζεται ακριβώς για την χαλάρωσή σου.

Αλήθεια ή μύθος: Αν ξυπνήσεις το βράδυ, μην κοιτάξεις το κινητό σου

Αυτό ισχύει. Κάθε ηλεκτρονική συσκευή που εκπέμπει μπλε φως θα πρέπει ιδανικά να μένει εκτός υπνοδωματίου – ή τέλος πάντων να τοποθετείται κάπου μακριά σου. Το μπλε φως μπερδεύει το σώμα σου, το οποίο νομίζει ότι είναι μέρα. Επομένως, αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας, είναι προτιμότερο να κάνεις κάτι που θα σε χαλαρώσει, με τα φώτα χαμηλωμένα. Δοκίμασε τον διαλογισμό – ή κάνε ζευγάρια εκείνες τις κάλτσες που είχες απλώσει το μεσημέρι.

Αλήθεια ή μύθος: Τα κατοικίδια δεν έχουν καμιά δουλειά στο κρεβάτι σου

Οι απόψεις διίστανται. Παλιότερα οι ειδικοί ήταν κάθετοι ότι ο σκύλος ή η γάτα σου είναι καλύτερα να κοιμούνται στο δικό τους μαξιλαράκι – ή ακόμη και σε άλλο δωμάτιο. Για κάποιους ανθρώπους, όμως, μια γούνινη αγκαλιά είναι ακριβώς αυτό που έχουν ανάγκη για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Αν κοιμάσαι ελαφρά, πάντως, το πιθανότερο είναι ότι ο τετράποδος φίλος σου θα σε ξυπνήσει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας.

Αλήθεια ή μύθος: Η βραδινή γυμναστική σου χαλάει τον ύπνο

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: πρόκειται για μύθο – παρόλο που πριν από κάποιες δεκαετίες τον πίστευαν και οι ειδικοί. Πλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά όποια ώρα και αν συμβαίνει, καθώς κάνει καλό στην υγεία σου και μειώνει το στρες – γεγονός που διευκολύνει τον ύπνο. Στην πραγματικότητα, αν δεν κάνεις προπονήσεις για… τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μάλλον απίθανο η γυμναστική να σε κάνει να ξαγρυπνήσεις.

Αλήθεια ή μύθος: Αν δεν κοιμάσαι τις καθημερινές, αναπλήρωσέ το μέσα στο Σαββατοκύριακο

Δυστυχώς, πρόκειται για μύθο – τον οποίο, όμως όλοι προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Μπορεί να αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος όταν αργείς να ξυπνήσεις το Σάββατο ή την Κυριακή, όμως στην πραγματικότητα διαταράσσοντας το πρόγραμμά σου απειλείς τη σταθερότητα του κιρκαδικού σου ρυθμού. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακόμα και στις διακοπές. Κι επειδή ξέρουμε ότι δεν θα το κάνεις, προσπάθησε τουλάχιστον να μειώσεις τις αποκλίσεις.

Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024