Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές λέει ο Ερντογάν

Τουρκία: Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές λέει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν θα υπάρξει αναβολή των εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου, τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην χώρα του.

«Η χώρα αυτή θα πράξει αυτό που πρέπει στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Καταγγέλλοντας τις φωνές που επέκριναν την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα τους δώσουμε την απόφαση που αρμόζει στις 14 Μαΐου».

Γιατί ο Ερντογάν δεν ανέβαλε τις εκλογές

Από την αρχή ο Ερντογάν δεν ήθελε να αναβληθούν οι εκλογές. Υπολογίζοντας τα δεδομένα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να εκμεταλλευτεί το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις κάλπες προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει το κλίμα.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των έξι της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιο που θα κατεβάσει στην θέση του προέδρου, οπότε ο Ερντογάν προς το παρόν δεν έχει αντίπαλο και όταν πλέον αποφασίσει η αντιπολίτευση, ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός για να διεξαχθεί μία κανονική προεκλογική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει για να γίνουν οι εκλογές τον Μάιο, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με «νύχια και με δόντια» να ανατρέψει το κλίμα και να κερδίσει ακόμα μία θητεία στον προεδρικό θώκο.

Τι έδειξε μία δημοσκόπηση μετά το σεισμό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALF Research, το διάστημα 21 – 25 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή σχεδόν μετά από 20 ημέρες από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό, η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκέντρωσε 35,1%, σε σχέση με το 47,6% που παίρνει η αντιπολίτευση τη Συμμαχίας του Έθνους που είναι πρώτη με σημαντική διαφορά.

Αυτό δείχνει πως τουλάχιστον σε επίπεδο συμμαχιών ο Ερτνογάν χάνει.

Όμως καθαρά κομματικά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις αλλά μόλις 1,7% πάνω από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Μάλιστα αν συγκρίνει κάποιος τα ποσοστά του AKP σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2018 το AKP, το κόμμα του Ερντογάν σημειώνει πτώση άνω από 13%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

  • AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 29,5%
  • CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 27,8%
  • IYI Party (Καλό Κόμμα): 15,7%
  • HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών): 9,8%
  • MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 5,6%
  • Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης): 2,5%
  • Memleket Partisi (Κόμμα Πατρίδα): 2,2%
  • Deva Partisi (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου): 1,8%
  • Yeniden Refah Partisi (Ευημερία και Πάλι): 1,6%
  • Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 1,5%
  • Άλλο: 2%

Πότε θα γίνει η συνάντηση των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu συναντήθηκε με την κοινοβουλευτική του ομάδα στις 26 Φεβρουαρίου πριν από τη συνάντηση με τους έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχει οριστεί για τις 2 Μαρτίου και έλαβε την πλήρη υποστήριξη των βουλευτών για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του ονόματος που θα προταθεί ως υποψήφιος πρόεδρος κόντρα στον Ερντογάν.

«Ο υποψήφιος που θα καθοριστεί από το τραπέζι των έξι (Nation Alliance), θα ζητήσει τις ψήφους όλης της κοινωνίας, από όλες τις περιοχές της χώρας, από κάθε ταυτότητα και πίστη, χωρίς καμία διάκριση. Αυτό είναι φυσικό. Πιστεύω ότι όλοι όσοι θέλουν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας θα το δουν αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά κατά τη συνάντηση της 2ας Μαρτίου (με τη Συμμαχία Έθνους) «, δήλωσε ο Kılıçdaroğlu στο Yetkin.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024