Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός ευτυχίας: Αντιμετωπίστε τα Σαββατοκύριακά σας, σα να είστε διακοπές

Οδηγός ευτυχίας: Αντιμετωπίστε τα Σαββατοκύριακά σας, σα να είστε διακοπές

Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε ελεύθερο χρόνο για μια απόδραση, έρευνα αποδεικνύει πως το να αντιμετωπίζετε τα Σαββατοκύριακά σας ως διακοπές θα σας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους

Όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι ώρες εργασίας, με πολλούς εργαζόμενους να δυσκολεύονται να πάρουν άδεια, ώστε να αποδράσουν λίγο από την ρουτίνα τους.

Ο ελεύθερος χρόνος και η μικρή διακοπή από την καθημερινότητα είναι αναγκαία καθώς βοηθούν στο reset του μυαλού και του σώματος αλλά και στην επαναβαθμονόμηση των προτεραιοτήτων μας στη ζωή.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε μεγάλη δυσκολία να πάρετε μερικές μέρες άδειας, ενώ τις έχετε ανάγκη όσο τίποτε άλλο, πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει πως το να αντιμετωπίζετε τα ελεύθερα Σαββατοκύριακά σας, να είστε σε διακοπές, θα μπουστάρει την καλή σας διάθεση.

Σύμφωνα με τη Washington Post, τα ευρήματα από το UCLA Anderson School of Management, βασίζονται σε μια σειρά πειραμάτων.

Σε μια μελέτη 441 εργαζομένων, οι μισοί έλαβαν οδηγίες να περάσουν ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο όπως θα περνούσαν όλα τα άλλα. Οι άλλοι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες: «Φερθείτε αυτό το Σαββατοκύριακο σαν είστε σε διακοπές».

Όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν τη Δευτέρα στη δουλειά, όσοι πέρασαν το Σαββατοκύριακός τους ως παραθεριστές, έκαναν λόγο για περισσότερη ευτυχία, λιγότερο αρνητισμό και περισσότερη ικανοποίηση σε αντίθεση με όσους πέρασαν το διήμερο, όπως όλα τ’ άλλα.

Ζήσε τη στιγμή

Ένας λόγος για τον οποίο  λειτούργησε το σύστημα των «διακοπών» φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ζούσαν τη στιγμή στο έπακρον.

«Η αντιμετώπιση του Σαββατοκύριακου σαν διακοπές ενεργοποιεί μια αλλαγή νοοτροπίας – μας ωθεί να βγούμε από τη συνεχή μας λειτουργία, όπου οι δραστηριότητές μας είναι στοιχεία που προσπαθούμε να περάσουμε για να ελέγξουμε τις λίστες υποχρεώσεων μας», είπε η Cassie Holmes, καθηγήτρια στη Σχολή Άντερσον του UCLA και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Η νοοτροπία των διακοπών μας επιτρέπει να νιώθουμε ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ένα διάλειμμα και να απολαύσουμε τη στιγμή» προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή αποδείχθηκε πως δεν ήταν οι δραστηριότητες, αυτές που καθόρισαν το επίπεδο της ευτυχίας που ένιωσε κάποιος.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η εστίαση της προσοχής στο παρόν ήταν πολύ σημαντική για να αποκομίσουμε συναισθηματικά οφέλη από το ρεπό», έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές είχαν μια σημαντική επισήμανση. «Προειδοποίησαν έντονα» τους αναγνώστες να μην χρησιμοποιούν την τεχνική ως υποκατάστατο για να κάνουν πραγματικά διακοπές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα, είπαν, προσφέρουν «αρχικές ενδείξεις για το πώς οι διακοπές βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία και εντοπίζουν έναν τρόπο για τους ανθρώπους να δημιουργούν περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο από αυτόν που έχουν ήδη».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024