Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να προσέξουν το επόμενο βήμα τους

Να προσέξουν το επόμενο βήμα τους

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει έναν από τους πιο παράξενους ρόλους τα τελευταία χρόνια: είναι εδώ και μια γεμάτη πενταετία φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να το κερδίζει ποτέ!

Θα τολμήσω μια πρόβλεψη για το εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ: στον τελικό του θα δούμε δυο ομάδες που δεν έχουν αγωνιστεί σε αυτόν εδώ και χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως ο θριαμβευτής της διοργάνωσης θα έχει κάνει μια έκπληξη. Δεν είναι εύκολο να το πιάσω το προγνωστικό διότι επτά ομάδες έχουν αγωνιστεί σε τελικούς τα τέσσερα τελευταία χρόνια (Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Μπάγερν Μονάχου, Παρί) αλλά όσο ζω ελπίζω. Τι ελπίζω; Να διαφοροποιηθούν οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης έστω φέτος. Γιατί όταν κερδίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, όσο δίκαιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα καταντάει κάπως κουραστικό. Βέβαια, κακά τα ψέματα, το μεγάλο φαβορί και φέτος για την κατάκτησή του είναι η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα που θα δούμε απόψε στο MEGA (10 μ.μ.) σε ένα ίσως δύσκολο ματς με αντίπαλο τη γερμανική Λειψία εκτός έδρας.

Ρόλος

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει έναν από τους πιο παράξενους ρόλους τα τελευταία χρόνια: είναι εδώ και μια γεμάτη πενταετία φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να το κερδίζει ποτέ! Το πράγμα δεν έχει λογική: μια ομάδα που δεν κερδίζει δεν μπορεί να χαίρει τέτοιας εκτίμησης – κι όμως έχει. Η Σίτι κάνει συλλογές από τίτλους στην Αγγλία (όπου υπάρχει εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου…), έχει έναν από τους καλύτερους προπονητές του καιρού μας (τον Πεπ Γκουαρντιόλα που το Τσάμπιονς Λιγκ το έχει κατακτήσει με την Μπαρτσελόνα), είναι μια ομάδα πάμπλουτη και αυτό το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τα ονόματα των παικτών της: κι όμως δεν έχει ακόμα κατακτήσει την κούπα!

Κυνηγάει

Θα το κάνει φέτος; Δύσκολο να το πεις. Αντίθετα από αυτό που έχει συμβεί άλλες χρονιές στην Πρέμιερ Λιγκ δεν κάνει περίπατο: κυνηγάει την Αρσεναλ μήνες τώρα και μετά την ισοπαλία της με τη σκληροτράχηλη Νότιγχαμ την πλησίασε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλέον. Επιπλέον έχει προβλήματα με τις αγγλικές φορολογικές αρχές για δόλιες παρατυπίες στους ισολογισμούς της – η Γιουβέντους για αυτό στην Ιταλία τιμωρήθηκε. Ο Γκουαρντιόλα σε δηλώσεις του έχει προεξοφλήσει και την τιμωρία της Σίτι: την περιμένει. Ισως για αυτό να ρίξει και το βάρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν δεν το κερδίσει φέτος, μπορεί, εξαιτίας μιας ευρωπαϊκής τιμωρίας να μην μπορεί του χρόνου να το διεκδικήσει…

Πρόεδρος

Οι ελληνικές ομάδες, αποκλεισμένες φέτος όλες νωρίς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ασχολούνται με αυτά που πραγματικά τους αρέσουν, δηλαδή με τη διαιτησία. Στον ΠΑΟΚ περίμεναν χθες όλη μέρα μια τοποθέτηση της ΚΕΔ για τα παράπονα της ΑΕΚ για το ματς της Κυριακής στην Τούμπα και κυκλοφορούσαν την είδηση ότι ο Μπένετ και οι συν αυτώ θα πουν ότι η ΑΕΚ κακώς διαμαρτύρεται. Στην ΑΕΚ το έμαθαν και δεν χάρηκαν ιδιαίτερα. Δεν γνωρίζω αν αυτό μεταφέρθηκε στην ΕΠΟ – καμία πάντως τοποθέτηση δεν υπήρξε. Στον ιστότοπο της ομοσπονδίας βασική είδηση ήταν το ευχαριστώ της ΕΠΣ Χανίων στον πρόεδρο Τάκη Μπαλτάκο. Αναρωτιόμουν γιατί. Διάβασα την ανάρτηση και διαπίστωσα πως τον ευχαριστούν γιατί πήγε στην κοπή της πίτας τους. Πόσες θυσίες άραγε για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα κάνει ο πρόεδρος;

Σχολιαστές

Μετά τους τηλεκριτικούς διαιτησίας πάντως που δεν δικαίωσαν την ΑΕΚ για τα παράπονά της το ίδιο έκαναν και δυο τηλεσχολιαστές με κύρος – διότι έχουν και καλή σχέση με τον κόσμο της ομάδας. Αναφέρομαι στον Κώστα Κατσουράνη και στον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο Κατσουράνης είπε ότι στη φάση του μαρκαρίσματος του Ινγκασον στον Λιβάι Γκαρσία υπάρχει φάουλ, αλλά η κόκκινη κάρτα δεν είναι αυτόματη. Ο Νικολαΐδης ήταν ακόμα περισσότερο αναλυτικός. Είπε στην εκπομπή του στη Nova πως «o διαιτητής ήταν συνεπής» και πως «δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα ούτε στο μαρκάρισμα του Ινγκασον ούτε στη φάση του Ολιβέιρα». «Ο Νορβηγός θα μπορούσε να σφυρίξει φάουλ στον Ινγκασον, αλλά δεν είναι κόκκινη αναγκαστικά. Ο Λιβάι Γκαρσία θα έπρεπε να είναι σε προφανή θέση για γκολ και να είναι στην κατοχή του η μπάλα» εξήγησε και τόνισε πως «είδε έναν διαιτητή που άφηνε τα μαρκαρίσματα» και που «θα μπορούσε να βγάλει μια κάρτα στον Αμραμπατ για παράδειγμα σε ένα μαρκάρισμα στον Σάστρε, αλλά δεν το έκανε». Για τον Νικολαΐδη ο πραγματικός νικητής του ντέρμπι ήταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου που είναι έξυπνος προπονητής. Εγώ νομίζω ότι ο Ρουμάνος είναι πιο έξυπνος άνθρωπος από προπονητής, αλλά καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο πρώην κανονιέρης και πρόεδρος της ΑΕΚ.

Προξενιό

Ο Λουτσέσκου απολαμβάνει μέρες αποθέωσης στη Θεσσαλονίκη και δικαιολογημένα: ο ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει τρεις νίκες μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος – θα είναι σίγουρα κοντά στην πρώτη θέση, αν όχι και πρώτος. Πρέπει να πω ότι ενώ με τις δηλώσεις του πολλές φορές ο Ρουμάνος κατορθώνει να γίνεται εριστικός και αντιπαθητικός, με τη δουλειά του διεκδικεί φέτος τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς. Οχι μόνο γιατί ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει φέτος τουλάχιστον μια φορά την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Αρη και τον Ολυμπιακό αλλά και γιατί «έβγαλε» δύο ελληνόπουλα, που πριν γίνουν 20 ετών έγιναν βασικοί και αναντικατάστατοι και ήταν και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στη νίκη με την ΑΕΚ την Κυριακή. Και ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης προβλέπω πως δεν θα μείνουν μετά το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η πρόοδός τους είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη και στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές ομάδες που επενδύουν σε ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας. Και οι ατζέντηδες που προξενεύουν τους δύο σε ευρωπαϊκές ομάδες είναι πλέον αρκετοί.

Προσοχή

Εύχομαι και στους δύο στην επιλογή που θα κάνουν να είναι αρκετά προσεκτικοί. Και να μη σκεφτούν τα χρήματα που θα τους προσφερθούν, αλλά να ζυγίσουν σωστά τις πιθανότητες για να κάνουν την πρέπουσα καριέρα. Ας παραδειγματιστούν από τις περιπτώσεις του Χρήστου Τζόλη και του Βιεϊρίνια (για να χρησιμοποιήσω δύο παραδείγματα παικτών που έφυγαν μικροί από τον ΠΑΟΚ για ομάδες του εξωτερικού). Ο πρώτος μαγεύτηκε από τη λάμψη της Πρέμιερ Λιγκ και υπέγραψε στη Νόριτς που του πρόσφερε ένα μεγάλο συμβόλαιο: σήμερα βρίσκεται κάπου στην Ολλανδία – ταλαιπωρείται μάλιστα από έναν τραυματισμό: ας του ευχηθούμε καλή επιστροφή. Ο δεύτερος, όταν κάποτε έφυγε από τον ΠΑΟΚ, προτίμησε τη Βόλφσμπουργκ, που δεν είχε τεράστιο όνομα. Αλλά που του επέτρεψε να κάνει σπουδαία καριέρα φτάνοντας μέχρι και την Εθνική Πορτογαλίας. Κι όταν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ήταν σοφότατος και απολύτως ευτυχής. Αυτό μετράει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024