Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Στύλιος: Η πορεία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΠΑΑ

Γιώργος Στύλιος: Η πορεία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΠΑΑ

Τι θα γίνει με το υπόλοιπο της ενίσχυσης των ζωοτροφών

Στην πορεία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος απαντώντας σε επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριου Κωνσταντόπουλου σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο κ. Στύλιος ανέλυσε λεπτομερώς το πρόγραμμα των πληρωμών του 2022, σημειώνοντας πως αυτές πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα και στον προκαθορισμένο χρόνο.

Μάλιστα υπογράμμισε πως οι πληρωμές των Μέτρων 10, 11 και 13 του ΠΑΑ που ανήλθαν σε 467 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί. Εν συνεχεία, αναφορικά με το Εθνικό Απόθεμα σημείωσε πως η πρώτη κατανομή ύψους 14,4 εκατ. ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε 15.339 δικαιούχους, με επιπλέον κατανομή να προγραμματίζεται για το ερχόμενο διάστημα, ενώ τόνισε πως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες άμεσων ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο κ. Στύλιος έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην εισαγωγή καινοτομίων όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος: «καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους των διαδικασιών των Προσκλήσεων ακόμη και από τους 18 στους 6 μήνες».

Αναφορικά με την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ (Μέτρο 22) είπε ότι έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ σε 64.887 δικαιούχους και πως με την εξέταση των ενστάσεων θα ακολουθήσει η πληρωμή των υπόλοιπων δικαιούχων.

Η χαλαζική προστασία στη Χαλκιδική

Ακολούθως ο κ. Στύλιος απάντησε σε ερώτηση του  Βουλευτή Χαλκιδικής  του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, κ. Απόστολου Πάνα σχετικά με τη Χαλαζική Προστασία της Π.Ε Χαλκιδικής. Υπογράμμισε πως το πρόγραμμα προστασίας με εναέρια μέσα έχει καταρτιστεί ήδη από τον ΕΛΓΑ, προσθέτοντας πως τα υπάρχοντα εναέρια μέσα επαρκούν οριακά για την εφαρμογή του στις ήδη οριοθετημένες περιοχές προστασίας.

Ωστόσο, όλα τα αιτήματα για ένταξη νέων περιοχών στο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας μελετώνται. Για το σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η συγκρότηση ενδεκαμελούς ομάδας εργασίας, ώστε να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα και να συμπεριληφθούν νέες περιοχές.

Τόνισε, όμως, πως το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι είναι τα επίγεια μέσα. Σημειώνοντας ότι: «έχουμε εντάξει στο ΠΑΑ δύο Προσκλήσεις που χρηματοδοτούν επενδύσεις πρόληψης σε ποσοστό  80% ή 100%», με συνολική δημόσια δαπάνη 40 εκατ. ευρώ».

Σε αυτές δικαίωμα συμμετοχής είχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεμονωμένοι παραγωγοί ή συλλογικά σχήματα.

Το Φράγμα «Μπαδιά»

Ο Υφυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου σχετικά με το Φράγμα «Μπαδιά» στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Σημείωσε πως το αίτημα χρηματοδότησης του έργου έχει καταγραφεί από το ΥΠΑΑΤ και πως πρόκειται για σχετικά ώριμο έργο, με ολοκληρωμένες τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις.

Συνεπώς όπως τόνισε «με την έκδοση της πρόσκλησης «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» θα εξετασθεί αν το Φράγμα «Μπαδιά» πληροί τις προϋποθέσεις, και αναλόγως θα λάβει χρηματοδότηση».

inSports

Στην 51η θέση του FIFA Ranking η Ελλάδα – Σταθερά στην κορυφή η Αργεντινή (pic)

Στην 51η θέση του FIFA Ranking βρίσκεται η Εθνική Ελλάδος για τον Μάιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024