Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Πρέπει να δίνουμε το 2% για το ΝΑΤΟ αλλά... «πώς», λέει ο Πιστόριους

Γερμανία: Πρέπει να δίνουμε το 2% για το ΝΑΤΟ αλλά… «πώς», λέει ο Πιστόριους

Τον τρόπο αναζητά ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας για την εξασφάλιση της ετήσιας δαπάνης του 2% έναντι των αμυντικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, για τις οποίες δεν έχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να εκπληρώνονται.

Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από PAP/EPA/Clemens Bilan) επέμεινε χθες ότι η χώρα του πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να δαπανά ετησίως τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της για την άμυνα.

Κανένα δίλημμα

Στην πρώτη του επίσκεψη σε εγκατάσταση του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού – στην Εκενφερντε – αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, τον περασμένο μήνα, ο κ. Πιστόριους τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα αν θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικές ή στις αμυντικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα επέμεινε ότι ως εκ του αξιώματός του είναι υπεύθυνος για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της χώρας και «ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τη συμμαχία» (σ.σ. το NATO) και τις «δεσμεύσεις της όσον αφορά την εθνική άμυνα».

Μένει να βρεθεί ο τρόπος που η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει την επίτευξη του σκοπού αυτού, συνέχισε.

«Δεν αμφισβητεί κανείς πως πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Τώρα το ζήτημα είναι το πώς», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να είναι ανοικτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προκάλεσε αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει αυτή την περίοδο στη Γερμανία οι θέσεις του υπουργού Αμυνας για την επιστροφή του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών, πρωτίστως από στελέχη του FDP, κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024