Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών λόγω Ουκρανίας

ΝΑΤΟ: Αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών λόγω Ουκρανίας

Διχασμένα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες τις συζητήσεις για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, με τη Γερμανία να διάκειται θετικά προς την πρόταση οι χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτές.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ξανά το ευαίσθητο αυτό θέμα στην καρδιά των συζητήσεων και θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Τι προτείνει ο Στόλτενμπεργκ

Εδώ και πολλούς μήνες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας. Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η δέσμευση στην οποία κατέληξαν το 2014 οι χώρες μέλη, σύμφωνα με την οποία καλούνται να δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

«Συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η δαπάνη μόνο του 2% δεν θα είναι αρκετή. Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για οτιδήποτε ακολουθήσει. Η γερμανική κυβέρνηση το συζητά αυτό τώρα και σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία», επεσήμανε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνί, είναι ζωτικό να εξεταστεί το περιεχόμενο των δαπανών αυτών.

«Πέρα από το ζήτημα του 2% του ΑΕΠ, αυτό που μετρά είναι το 2% αυτών των δαπανών να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές», εκτίμησε, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Γαλλίας να προχωρήσει σε «μαζικές επενδύσεις στην άμυνά της με το πρωτοφανές ποσό των 413 δισεκ. ευρώ».

Διχάζει τα μέλη της Συμμαχίας

Όμως το ζήτημα διχάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ. Κάποιες χώρες προειδοποιούν κατά πολύ φιλόδοξων ή πολύ αυστηρών στόχων.

«Το 2% είναι καλό, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα είδος ευελιξίας διότι οι χώρες είναι διαφορετικές», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Λουξεμβούργου Φρανσουά Μπάους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες στη Συμμαχία.

Από τη μία πλευρά, εκείνοι όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που πιέζουν προς πιο φιλόδοξους στόχους, επιθυμώντας το 2,5% του ΑΕΠ των χωρών να αφιερώνεται στην άμυνα.

Από την άλλη αυτοί, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και σε έναν βαθμό η Ιταλία, που εκτιμούν ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες τους.

«Συνολικά πιστεύω ότι το προφανές συμπέρασμα είναι ότι το 2% δεν αρκεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Και θα έλεγα ότι η πλειονότητα των συμμάχων συμφωνούν με αυτή την ανάλυση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024