Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατώτατος μισθός: Η ακρίβεια ροκάνισε το 19% της αγοραστικής αξίας

Κατώτατος μισθός: Η ακρίβεια ροκάνισε το 19% της αγοραστικής αξίας

Μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Παρά την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, η αγοραστική του αξία παρουσίασε δραματική πτώση κατά 19% εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας αλλά της κρίσης της ενέργειας.

Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφηκαν στις αμοιβές και των χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Η μελέτη

Η μελέτη αυτή καθίσταται ιδιαιτέρως επίκαιρη, καθώς διανύουμε την τελευταία φάση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου ύψους του κατώτατου μισθού για το 2023. Ως εκ τούτου οι απώλειες που υπέστη ο μισθός λόγω του πληθωρισμού και της κρίσης, είναι αναμενόμενο να ληφθούν υπόψη και να αναπληρωθούν.

Σύμφωνα με την μελέτη οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.

Η πραγματική αξία

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν. Κι αυτή η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη αφού ακόμη και στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

Συνθήκες διαβίωσης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το προηγούμενο καλοκαίρι οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων με κατώτατο μισθό σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πολύ συχνά αδυνατούσαν ήδη να ανταπεξέλθουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη πριν την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής.  Σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Κοινοτική οδηγία

Τέλος,, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προσφάτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε Οδηγία που προβλέπει την εφαρμογή  επαρκών κατώτατων μισθών στις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας προβλέπει: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν και να εξακριβώνουν την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης. Την υποχρέωση των κρατών-μελών να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταπολεμήσουν τη διάλυση των συνδικάτων και για τις χώρες με κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτω του 80% να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.

Πηγή: ot.gr 

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024