Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατώτατος μισθός: Ασυμφωνία για το ύψος του μεταξύ των κοινωνικών φορέων

Κατώτατος μισθός: Ασυμφωνία για το ύψος του μεταξύ των κοινωνικών φορέων

Από 753 έως 826 ευρώ κυμαίνονται οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων

Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού  που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως είναι αναμενόμενο έχει ξεσηκώσει πολύ συζήτηση αναφορικά με το ύψος της.

Όσο η κυβέρνηση κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά της για το πόσο θα αυξηθεί, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.

Από την πλευρά τους οι κοινωνικοί φορείς εν αναμονή της ανακοίνωσης από τα επίσημα χείλη του Μαξίμου, ζητούν με βάσει από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της στα δεδομένα της εποχής: δηλαδή την ακρίβεια και κατ’ επέκταση το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Ωστόσο, οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για το επίπεδο που θα φθάσει ο κατώτατος μισθός από το τωρινό των 713 ευρώ απέχουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα εντέλει να μην υπάρχει σύγκλιση.

Μέχρι να έρθουν οι επίσημες ανακοινώσεις τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένο.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, έχει στο τραπέζι μια σωρεία προτάσεων από του κοινωνικούς φορείς. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τα τρία σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν ως εξής:

  1. Αύξηση 5,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ από τα 713 και να επανέρχεται στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής.
  2. Αύξηση 7,75%, στα 768 ευρώ
  3. Αύξηση 9,9%, στα 785 ευρώ, μια αύξηση η οποία απορροφά πλήρως τον πληθωρισμό (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο στο 7,2%).

Οι προτάσεις των κοινωνικών φορέων

Αναφορικά με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως προαναφέρθηκε υπάρχει «ασυμφωνία χαρακτήρων», καθώς αποκλίνουν μεταξύ τους και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά.

Η «φειδωλή» Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μεν μια αύξηση μεταξύ 3% με 5% που είναι και η μικρότερη μεταξύ των προτάσεων των φορέων, ωστόσο η θέση της είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για μια αύξηση του κατώτατου η οποία θα είναι χαμηλότερη του επιπέδου του πληθωρισμού. Εν κατακλείδι και με τον πληθωρισμό να κινείται στο 7%, δεν υπάρχουν μεγάλα ανοδικά περιθώρια στην πρόταση της ΤτΕ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση η ΓΣΣΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προτείνει στην κυβέρνηση την πιο επιθετική αύξησης της τάξεως του 15,8%. Αυτό σημαίνει ότι από τα τωρινά επίπεδα των 713 ευρώ, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 826 ευρώ, η μοναδική πρόταση η οποία «σπάει το φράγμα» και μαζί το «ταμπού» των 800 ευρώ.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Με σημερινή του έκθεση το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ζητάει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό μεταξύ 8% και 10%. Παίρνοντας το ανώτατο ποσοστό αύξησης της πρότασης η συνομοσπονδία ζητάει έναν μισθό στα 784 ευρώ (770 με αύξηση 8%).

Η ΕΣΕΕ

Η πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «κάθεται» ανάμεσα σε αυτήν της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς προτείνει αύξηση 7%, στα 763 ευρώ.

Το περιθώριο του ΚΕΠΕ

Από τη μεριά του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έχει καταθέσει μια πρόταση που κυμαίνεται από τα 760 έως τα 780 ευρώ. Να τονισθεί όμως ότι το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα υποβάλλει την τελική εισήγηση στο υπουργείο.

Ο «μετριοπαθής» ΣΕΤΕ

Τέλος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνει τη χαμηλότερη αύξηση μαζί με την ΤτΕ στα 753, δηλαδή κατά 5%.

Το χρονοδιάγραμμα

Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, θα υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023. Στη συνέχεια αφού υπερψηφισθεί θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου 2023.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024