Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο: Ο Ερμής περνά μπροστά από τον Ήλιο σαν μυγάκι δίπλα σε λάμπα

Βίντεο: Ο Ερμής περνά μπροστά από τον Ήλιο σαν μυγάκι δίπλα σε λάμπα

Το ευρωπαϊκό σκάφος Solar Orbiter είχε τη σπάνια ευκαιρία να απαθανατίσει το φαινόμενο της διάβασης.

Το πελώριο μέγεθος του Ήλιου συγκριτικά με τον μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος αποτυπώνεται σε θεαματικό βίντεο που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Το ευρωπαϊκό σκάφος Solar Orbiter είχε τη σπάνια ευκαιρία να απαθανατίσει τον μικροσκοπικό Ερμή την ώρα που περνούσε μπροστά από τον γιγάντιο δίσκο του Ήλιου.

Το πέρασμα του Ερμή, ή «διάβαση» στην αστρονομική ορολογία, θα βοηθήσει στο καλιμπράρισμα των οργάνων του Solar Orbiter, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από το άστρο.

Η διάβαση της 3ης Ιανουαρίου καταγράφηκε από αρκετά όργανα του σκάφους, αναφέρει η ESA σε ανακοίνωσή της.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε με το όργανο EUI, το οποίο παρακολουθεί τον Ήλιο στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ο Ερμής εμφανίζεται ως κατάμαυρη κουκίδα που περνά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.

Ο μικρός πλανήτης διακρίνεται καλύτερα αφού βγει από τον δίσκο, με φόντο ένα γιγάντιο πίδακα πλάσματος που θα μπορούσε να καταπιεί ολόκληρη τη Γη.

Σε μια άλλη εικόνα από την κάμερα PHI, ο περαστικός Ερμής είναι εμφανώς μικρότερος από τις ηλιακές κηλίδες που σημαδεύουν το πρόσωπο του άστρου.

O πλανήτης διακρίνεται ως περαστική κουκίδα κάτω δεξιά (ESA & NASA/Solar Orbiter/PHI Team)

Το γεγονός ότι ο Ερμής εμφανίζεται κατάμαυρος, φωτισμένος από πίσω, επιτρέπει στην ESA να μηδενίσει τα όργανα του σκάφους με βάση το απόλυτο μαύρο, εξηγεί η ανακοίνωση.

Οι διαβάσεις των πλανητών μπροστά από τον Ήλιο αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την αστρονομία εδώ και αιώνες.

Ο Ερμής μόλις που διακρίνεται κάτω και δεξιά σε βίντεο από το όργανο SPICE του Solar Orbiter (ESA & NASA/Solar Orbiter/SPICE Team)

Toν 17o αιώνα, παρατηρήσεις μιας σπάνιας διάβασης της Αφροδίτης επέτρεψαν για πρώτη φορά στους αστρονόμους να μετρήσουν την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Παρατηρητές που παρακολουθούσαν τη διάβαση από διαφορετικές περιοχές της Γης έβλεπαν το φαινόμενο να αρχίζει και να τελειώνει με μια μικρή χρονική απόκλιση. Η διαφορά αυτή επιτρέπει τον υπολογισμό της απόστασης μέχρι τον Ήλιο με μεθόδους τριγωνομετρίας.

Σήμερα, οι διαβάσεις των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος δεν έχουν την ίδια σημασία.

Όμως το φαινόμενο της διάβασης αξιοποιείται για τον εντοπισμό εξωπλανητών.

Ένας μεγάλος πλανήτης που περνά μπροστά από το μητρικό του άστρο μειώνει ανεπαίσθητα το αστρικό φως που φτάνει μέχρι τη Γη. Το παροδικό αυτό σκοτείνιασμα αποκαλύπτει την παρουσία του πλανήτη.

Χάρη στη λεγόμενη μέθοδο της διάβασης, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα χιλιάδες πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024