Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Το ευχαριστώ Τσαβούσογλου και το ξεπάγωμα του διαλόγου

Ελληνοτουρκικά: Το ευχαριστώ Τσαβούσογλου και το ξεπάγωμα του διαλόγου

Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν εκτιμήσει αρκετά την άμεση βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα για τους φονικούς σεισμούς.

Μετά την άμεση βοήθεια της Ελλάδος στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας, ο Ερντογάν φαίνεται να αλλάζει στρατηγική. Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία ομαλοποιούνται βάζοντας τέλος στην κλιμάκωση που υπήρχε τον τελευταίο καιρό στα ελληνοτουρκικά.

Με βάση την αλλαγή αυτή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, προκειμένου να γίνουν κάποια βήματα προς την επανέναρξη του διαλόγου.

Η πρόταση των έξι σημείων

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας.

Ποια ήταν η πρόταση πριν τον σεισμό

«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:

1. Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές

2. Τα ΜΟΕ

3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», τόνισε.

«Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας»

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές.

«Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε. «Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν βασίζεται στις πραγματικότητες».

Τι ανέφερε για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. «Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί», είπε ο Τσαβούσογλου.

Υποστήριξε ακόμη, ότι «οι Ε/Κ κι η Ε/κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» και πως για αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν βασίζεται στις πραγματικότητες» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι είναι καιρός να εξεταστεί μια διαπραγμάτευση για δύο κράτη.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των βαρωσίων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «παρά τις καλές μας προσπάθειες, οι Ε/Κ επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ. Δεν θέλουμε οι Τ/Κ να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε.

Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή τη στάση. Η πόλη ήταν κλειστή επί 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των τ/κ αρχών», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πώς απάντησε η ελληνική πλευρά για την επανέναρξη του διαλόγου

Μετά από την πρόταση για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ανέφεραν πως «Προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται δε, πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία. Για να καταλήξουν πως «κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024