Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αυξημένο κόστος ενέργειας μπορεί να ωθήσει 141 εκατ. άτομα στην ακραία φτώχεια

Το αυξημένο κόστος ενέργειας μπορεί να ωθήσει 141 εκατ. άτομα στην ακραία φτώχεια

Κατά 4,8% αυξήθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων, γράφει το CNN.

Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει 141 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως στην ακραία φτώχεια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Energy.

Ερευνητές από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών της ενέργειας σε 116 χώρες και ανακάλυψαν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν έως και 4,8% κατά μέσο όρο, καθώς οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου ανέβηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, επιπλέον των μεταπανδημικών αυξήσεων.

Κίνδυνος για τα φτωχά νοικοκυριά

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, η έκθεση, σύμφωνα με το CNN, αναφέρει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Τα νοικοκυριά σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα αισθάνονται επίσης τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά είναι πιο πιθανό να καταφέρουν να τις απορροφήσουν στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες, για παράδειγμα, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος στην Εσθονία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κυρίως επειδή αυτές οι χώρες βασίζονται περισσότερο σε βιομηχανίες ενέργειας.

Η Πολωνία, ειδικότερα, βασίζεται στον άνθρακα για το 68,5% της παραγωγής ενέργειας της, από το 2020.

Τρόφιμα… φωτιά

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία οδήγησαν επίσης στο αυξημένο κόστος ειδών πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, στις ΗΠΑ οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 70,1%, της μαργαρίνης 44,7%, του βουτύρου 26,3%, του αλευριού 20,4%, του ψωμιού 14,9%, της ζάχαρης 13,5%, του γάλακτος 11%, του κοτόπουλου 10,5% και, μαζί, των φρούτων οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 7,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αυτόν τον μήνα.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λένε επίσης ότι οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν σύντομα.

Την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé, του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στον κόσμο, επανέλαβε τα όσα έχουν αναφέρει άλλοι καταναλωτικοί γίγαντες όπως η Unilever και η Proctor & Gamble, προειδοποιώντας ότι οι τιμές των βασικών ειδών θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος.

Πληθωρισμός η αιτία

«Όπως όλοι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, έχουμε πληγωθεί από τον πληθωρισμό και τώρα προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé, Mark Schneider, σε μια κλήση με δημοσιογράφους την Πέμπτη, αν και αρνήθηκε να πει ποια από τις 2.000 μάρκες της εταιρείας, που καλύπτουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τη βρεφική φόρμουλα, θα επηρεαστούν από τις νέες αυξήσεις των τιμών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Unilever, Graeme Pitkethly, είπε στους δημοσιογράφους: «Πιθανότατα έχουμε ξεπεράσει το μέγιστο του πληθωρισμού, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε τιμές αιχμής». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever είπε στην ίδια κλήση ότι η εταιρεία αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σημαντικά το 2023.

Σήμα κινδύνου

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά, από τη μείωση των ενεργειακών φόρων και την παροχή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας έως τις εφάπαξ ενεργειακές επιδοτήσεις και τα ανώτατα όρια τιμών.

Ωστόσο, η έκθεση προτείνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όπως ο καθορισμός επιδοτήσεων τιμών, η επιβολή έκτακτών φόρων στις εταιρείες ενέργειας και η ψήφιση νομοθεσίας για τη χρήση πιο βιώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.

Τέλος, η έκθεση προσθέτει ότι αυτή η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση των κινδύνων από «ένα ενεργειακό σύστημα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα».

Όχι μόνο αφήνει εκατομμύρια στο χείλος της ακραίας φτώχειας, αλλά επιταχύνει επίσης την κλιματική αλλαγή, η οποία θέτει περισσότερες προκλήσεις σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024