Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας «ανακάλυψε» τον Στουρνάρα

Ο Τσίπρας «ανακάλυψε» τον Στουρνάρα

Λόγο για «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, επτά χρόνια από την προηγούμενη

Τελευταία φορά που συναντήθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και ο Γιάννης Στουρνάρας στη θέση που έχει και σήμερα: διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τότε η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και το κλίμα που είχε προηγηθεί ήταν ηλεκτρισμένο και πολεμικό αφού έτρεχε και η σκιώδης κατηγορία από το τότε Μέγαρο Μαξίμου για «πολιτικό ρόλο» του κεντρικού τραπεζίτη, αλλά και η πρόθεση τότε της κυβέρνησης για τη δημιουργία «παράλληλου αναπτυξιακού τραπεζικού συστήματος», εκτός εποπτείας ΕΚΤ, με την Τράπεζα της Αττικής βασικό μοχλό της – κάτι με το οποίο διαφωνούσε ο Στουρνάρας.

Η αλήθεια είναι πως η σχέση των Τσίπρα και Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ εύκολη και ομαλή. Ενίοτε περνούσε και από ασύμμετρες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης, Τζανακόπουλος κ.ά.). Τώρα όμως η συνάντηση διεξήχθη σε άλλο φόντο – στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος. «Εκλογάς και οι εχθροί πείθονται»; θα παραφράζαμε ίσως. Οχι, δεν είχαμε θεαματική μεταβολή διαθέσεων αλλά από μεριάς Τσίπρα έγινε ένα βήμα. Σίγουρα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήθελε πολύ αυτό το ραντεβού στο φόντο των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει πολύ το τελευταίο διάστημα.

«Σήμα κυβερνητισμού»

Ηθελε εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μια αναλυτική ενημέρωση για την ελληνική οικονομία και ως «σήμα κυβερνητισμού» από τη μεριά του. Τώρα βέβαια στη συνάντηση δεν ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης που ήταν σε εκείνη του 2016. Τον Τσίπρα συνόδευαν η Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος και ο Μιχάλης Καλογήρου. Αν εδώ ψάχνει κανείς να μαντέψει το πρόσωπο-γέφυρα των δύο πλευρών πέραν του Τσακαλώτου που διατηρεί καλή σχέση με τον Στουρνάρα, θα λέγαμε τον Γιώργο Χουλιαράκη, πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και οικονομικό σήμερα σύμβουλο στην ΤτΕ (σε συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό).

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας όπως δήλωσε εξέφρασε την ανησυχία του στον Γιάννη Στουρνάρα για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3½ χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων», ανέφερε. Προσέθεσε δε πως το τσουνάμι πλειστηριασμών θα φέρει αστάθεια και ότι «η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια» – προφανώς ένα ακόμη σήμα θεσμικότητας από μεριάς του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε «σύμπτωση απόψεων», αλλά «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων». Και αυτό, όπως είπε, είναι «το πρώτο σημαντικό βήμα». Στη συνάντηση ο Τσίπρας επίσης είπε ότι οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων. Εξέφρασε δε τη διαφωνία του με τα μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, «όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες». Ανέλυσε δε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και «μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα θα βρίσκεται στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας για συναντήσεις με αγρότες, φορείς και ομιλίες.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024