Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: «Μέτρα-ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους της παραγωγής»

Αλέξης Τσίπρας: «Μέτρα-ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους της παραγωγής»

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην περιοδεία του στα Τρίκαλα, δήλωσε πως «αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία και θα σταματήσει».

Στη Θεσσαλία περιοδεύει σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση αρχικά με κτηνοτρόφους στη Φιλύρα Τρικάλων και στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων στην Καρδίτσα, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.

Στην συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στη Φιλύρα Τρικάλων, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την αισχροκέρδεια, όπως και με το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς, ενώ απηύθυνε και σύντομη ομιλία.

«Μέτρα-ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους της παραγωγής»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «για τον κόσμο της παραγωγής, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες το δίλημμα πλέον είναι υπαρξιακό, διότι το κόστος της παραγωγής καθιστά απολύτως ασύμφορο το να μένουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να παράγουν».

Αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι – ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, στο οποίο απασχολούνται 120.000 οικογένειες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με την αδυναμία, οι τιμές που παίρνουν ιδίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γάλα, να αντισταθμίσουν τις τρομακτικές αυξήσεις, έχει οδηγήσει χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να αναγκαστούν να μειώσουν τα κοπάδια τους, για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική συνολικά για την ελληνική οικονομία, διότι όπως είπε «η μείωση της παραγωγής εγχώριου γάλακτος, έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και άρα οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο είναι εξίσου σημαντικές – είναι μια συνθήκη εξαιρετικά αρνητική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κόσμου.

«Όταν οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί για τις μονάδες παραγωγής και οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές επάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο» είπε και αναφέρθηκε ειδικά στην τεράστια απόκλιση τιμών παραγωγού – τιμών καταναλωτή, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές που δίνει ο παραγωγός από το χωράφι, με τις τιμές που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι, μεσοσταθμικά, είναι 300% η διαφορά».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για μια σειρά «αρνητικές πρωτιές» της Ελλάδα στην ΕΕ, αναφέροντας ενδεικτικά πως «είμαστε η χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη τιμή στην αντλία της βενζίνης, με την υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα και την ίδια ώρα η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα».

«Ιδιωτική και κρατική αισχροκέρδεια»

Μίλησε για δύο μορφές αισχροκέρδειας – «η αισχροκέρδεια η ιδιωτική που βιώνετε στο πετσί σας, σε συνδυασμό με την κρατική αισχροκέρδεια, διότι κρατώντας η κυβέρνηση σταθερά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ που είναι έμμεσοι φόροι, πληρώνει το ίδιο ο πλούσιος και ο φτωχός – τη στιγμή που τα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, δημιουργούνται υπερέσοδα στο δημόσιο ταμείο, προκειμένου να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάποιες προεκλογικές παροχές και κάποιες επιδοτήσεις, τις οποίες και αυτές στοχευμένα τις δίνει, για να κρατάνε σταθερά υψηλά τις τιμές οι πάροχοι της ενέργειας, η ΔΕΗ και οι άλλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ και τα διυλιστήρια».

«Αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία».

«Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα σας αφήσει μόνους απέναντι στους Πάτσηδες»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της επόμενης «προοδευτικής κυβέρνησης» για τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια «ασπίδα προστασίας» για τον κόσμο της παραγωγής, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές «που θα κοιτάξουν στην επόμενη ημέρα, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

«Μια προοδευτική κυβέρνηση θα θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, θα υλοποιήσει το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, δηλαδή ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πληρώνει την κιλοβατώρα στην τιμή που πλήρωνε πριν έρθει η κρίση και θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές», ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα σας αφήσει μόνους σας απέναντι στους ‘Πάτσηδες’ που θέλουν να σας λεηλατήσουν»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα στον αστικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, αφορά και στον αγροτικό κόσμο και θυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη και μακρά ιστορία, από την περίοδο της χρεοκοπίας της Αγροτικής Τράπεζας με τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες».

«Αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές»

Όπως είπε, «700.000 πλειστηριασμοί είναι μπροστά και αφορούν και πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και αγροτική γη. Και έρχονται λοιπόν αυτά τα κοράκια, οι ‘Πάτσηδες’, οι διαχειριστές, οι servicers και παίρνουν ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας από τις τράπεζες και πάνε να βγάλουν το 100%, κάτι που αποτελεί μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και περιουσίας και μια τρομακτική κερδοφορία για κάποιους αετονύχηδες, που έχουν τις πλάτες στην σημερινή εξουσία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας – το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά – από τον νόμο Κατσέλη, που προστάτευσε την πρώτη κατοικία μέχρι το 2020, οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε αυτό το νέο πτωχευτικό νόμο».

Και επανέλαβε το αίτημά του «να υπάρξει άμεση αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, αγροτικής γης και επαγγελματικής στέγης μέχρι τις εκλογές».

Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος: «Έχουμε σχέδιο. Να προστατεύσουμε τον ιδιοκτήτη, την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Και να δώσουμε την δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων, για να διατηρήσουν οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους.

»Να ξέρει λοιπόν ο ελληνικός λαός, ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, της αναδιανομής του πλούτου, υπάρχει σχέδιο προστασίας και να γνωρίζετε πάρα πού καλά κι εσείς, αλλά και οι συντοπίτες σας εδώ, ότι δεν θα σας αφήσει μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος, μόνους σας απέναντι στους ‘Πάτσηδες’, τους αετονύχηδες που θέλουν να σας λεηλατήσουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024