Η«κνίσα», δηλαδή η τσίκνα, η μυρωδιά του σφαγμένου κρέατος που καίγεται, ήταν το αγαπημένο έδεσμα των… θεών του Ολύμπου, σύμφωνα με τους αρχαίους ημών προγόνους. Τιμώντας αυτή την παράδοση, αιώνες αργότερα η πλειοψηφία των Ελλήνων επιμένουν να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη με λουκούλλεια δείπνα γεμάτα λιπαρά κρέατα, τηγανητά συνοδευτικά και υψηλές ποσότητες αλκοόλ.

Κι όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης αποτελεί επιλογή όχι μόνο επιβλαβή προς την υγεία αλλά και λιγότερο απολαυστική σε σχέση με τα χορτοφαγικά εδέσματα που μας προτείνουν να δοκιμάσουμε.

Για όσους επιθυμούν να προστατεύσουν την υγεία και τη σιλουέτα τους, οι χορτοφάγοι ευαγγελίζονται μια διαφορετική κουζίνα την εφετινή Τσικνοπέμπτη, τονίζοντας ότι η απόλαυση δεν περνά αναγκαστικά μέσα από… την τσίκνα.

Τα 5 συχνότερα λάθη της Τσικνοπέμπτης:

1. Κατανάλωση λιπαρών κρεάτων (πχ. πανσέτα, παϊδάκια κλπ)

2. Κατανάλωση συνοδευτικών πλούσιων σε «άχρηστες» θερμίδες (πχ. αλοιφές με λιπαρή βάση, όπως ρώσικη σαλάτα, τυροκαφτερή κλπ)

3. Βραδινό φαγητό σε προχωρημένη ώρα της νύχτας

4. Υψηλή κατανάλωση κρασιού

5. Επιμονή στα τηγανητά (πχ. πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές κλπ) αντί για τα ψητά λαχανικά

Για μια πιο υγιεινή Τσικνοπέμπτη επιλέξτε…

-Αντί για αρνίσια παϊδάκια… παϊδάκια κοτόπουλο

-Αντί για χοιρινό γύρο ή λουκάνικα… χοιρινό ψαρονέφρι

-Αντί για τηγανητές πατάτες… πατάτες ψητές στα κάρβουνα με προσθήκη λίγου βουτύρου

-Αντί για χοιρινό ή αρνίσιο κεμπάπ… κεμπάπ σόγιας

-Αντί για τυροκαφτερή… φάβα

-Αντί για τηγανητά κολοκυθάκια/μελιτζάνες… βραστά λαχανικά

-Αντί για τηγανητές κροκέτες… ψητά μανιτάρια γεμιστά με τυρί

Πηγή: Το Βήμα