Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σύστημα αυτοματοποιημένης λογοκρισίας περιφρουρεί το Διαδίκτυο

Ρωσία: Σύστημα αυτοματοποιημένης λογοκρισίας περιφρουρεί το Διαδίκτυο

Το σύστημα Oculus μπορεί να διαβάζει κείμενα και να αναγνωρίζει παράνομες σκηνές σε φωτογραφίες και βίντεο.

Με τις προσπάθειες ελέγχου της ενημέρωσης να συνεχίζονται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία ενεργοποίησε σύστημα που σκανάρει το Διαδίκτυο και αναζητά παράνομο περιεχόμενο, μια λύση αυτοματισμού που θα επιτρέπει στις αρχές να καταστέλλουν διαδηλώσεις, φωνές κατά του πολέμου και περισττατικά «γκέι προπαγάνδας».

Το σύστημα Oculus («Οφθαλμός») μπορεί να διαβάζει κείμενα και να αναγνωρίζει παράνομες σκηνές σε φωτογραφίες και βίντεο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Χρειάζεται τρία δευτερόλεπτα για την ανάλυση κάθε εικόνας και μπορεί να εξετάζει περισσότερες από 200.000 εικόνες το 24ωρο.

Από τη έναρξη της εισβολής πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η ρωσική κυβέρνηση καταστέλλει τις πολιτικές διαφωνίες και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που επιβίωναν στη χώρα, προωθώντας ένα συντηρητικό, εθνικιστικό αφήγημα που απορρίπτει τον κάθε «μη παραδοσιακό» τρόπο ζωής.

Ακτιβιστές έχουν καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι οι αρχές  χρησιμοποιούν συστήματα αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιούν πολίτες που συμμετέχουν σε μη αδειοδοτημένες διαδηλώσεις.

Όπως ανέφερε η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιώ Roskomnadzorν, το Oculus «ανιχνεύει αυτόματα παραπτώματα όπως το εξτρεμιστικό περιεχόμενο, τα καλέσματα σε παράνομες μαζικές συγκεντρώσεις ή αυτοκτονία, το περιεχόμενο υπέρ των ναρκωτικών, η ΛΟΑΚΤΙ προπαγάνδα και λοιπά».

«Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι fake αναρτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, διαδίδονται με πρωτοφανή ταχύτητα και επιχειρούν να αντικαταστήσουν τα πραγματικά γεγονότα με μια προσεκτικά κατασκευασμένη πραγματικότητα» ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή.

«Η δημιουργία αυτού του συστήματος είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις και τις αντι-ρωσικές ενέργειες ξένων δυνάμεων».

Η Ρωσία ψήφισε πέρυσι νόμο που ποινικοποιεί κάθε απόκλιση από το κυβερνητικό αφήγημα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η οποία δεν επιτρέπεται να ονομάζεται εισβολή. Όλα τα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα έκλεισαν και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια συμμορφώνονται με τις υποδείξεις.

Προηγούμενος νόμος προβλέπει υψηλά πρόστιμα για πρόσωπα ή οργανισμούς που διαδίδουν «ΛΟΑΚΤΙ προπαγάνδα», κάτι που στην πράξη ποινικοποιεί κάθε δημόσια αναφορά σε άτομα με «μη παραδοσιακή» σεξουαλικότητα.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024