Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός: Δεκατέσσερα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στο βόρειο τμήμα της Συρίας - Τι εξετάζει η Τουρκία

Σεισμός: Δεκατέσσερα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στο βόρειο τμήμα της Συρίας – Τι εξετάζει η Τουρκία

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία, που έπληξαν και τη Συρία, έχουν προκαλέσει πάνω από 21.700 θανάτους και τεράστιες καταστροφές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα στη βόρεια Συρία από την Τουρκία.

«Το κομβόι αυτό μεταφέρει ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα για να βοηθηθούν όσοι εκτοπίστηκαν λόγω του καταστροφικού σεισμού», δήλωσε ο Πολ Ντίλον εκπρόσωπος του ΔΟΜ, εξηγώντας ότι η βοήθεια προορίζεται για την επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Στο μεταξύ σήμερα η Τουρκία συζητά την επαναλειτουργία ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, κάτι που θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια άμεσα σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η Άγκυρα εξετάζει να ανοίξει ακόμη ένα πέρασμα προς την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ.

«Παράθυρο» συνεννόησης

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε με τη βία την εξέγερση του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ και έχει στείλει τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Όμως μετά από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το συνοριακό πέρασμα που συνδέει την τουρκική επαρχία Χατάι με την υπό κυβερνητικό έλεγχο επαρχία Λατάκεια στη Συρία.

Οι επαρχίες αυτές επλήγησαν σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας.

«Υπάρχουν σχέδια να ανοίξει το πέρασμα Γιαϊλαντάγκι- Κάσαμπ πρώτα. Η βοήθεια από εκεί μπορεί να σταλεί απευθείας στις περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε εξάλλου ότι ακόμη ένα πέρασμα ενδέχεται να επαναλειτουργήσει προκειμένου να μεταφερθεί βοήθεια στην Ιντλίμπ.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και η κατάρτιση σχεδίων για το άνοιγμα ενός ακόμη περάσματος το οποίο θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια στην Ιντλίμπ και (θα επιτρέψει) στον ΟΗΕ να φτάσει σε περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί εντελώς από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνο ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Τουρκίας και της ανταρτοκρατούμενης βορειοδυτικής Συρίας, το Μπαμπ αλ Χάουα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Χαμός στη Euroleague: Κορυφαίος διαιτητής «πιάστηκε» να κλέβει κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου!

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, να «συλλαμβάνεται» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει κολόνια από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024