Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παρακολουθείστε την ζωντανά μέσω διαδικτύου

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, λαμβάνει χώρα σήμερα στις 18:00 στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνουν η Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας,το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Θα συζητηθούν θέματα όπως, οι ιδεολογικές και πολιτισμικές συνδηλώσεις του ελληνικού λόγου, η γλώσσα και η παιδεία στην Κύπρο, η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη της επιστήμης των Μαθηματικών καθώς και το λεξικογραφικό έργο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ομιλητές είναι ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκός, Θεόδωρος Παππαγγελής, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Βουτουρής, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός, Προκόπης Παυλόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και Ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Διαδικτυακή παρακολούθηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και εξ αποστάσεως καθώς θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Άγγελος Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Σταθόπουλος και η λέκτορας του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ, κ. Πατρίσια Κορομβόκη,

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Τον Απρίλιο του 2017 ύστερα από κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών – Παιδείας, Έευνας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, Ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857)»

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, που είχε κάνει τότε το υπουργείο Παιδείας, στόχος της θέσπισης της ημέρας αυτής είναι «η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού», καθώς «η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων».

Το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ι «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησε πρόσφατα διεθνές συνέδριο για την ελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία και σύντομα αναμένεται να προβληθούν στο διαδίκτυο οι ομιλίες των συμμετεχόντων από 19 πανεπιστήμια και γλωσσολογικά ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024