Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Κόντρα με τον Έλον Μασκ για τη χρήση του Starlink σε drone

Ουκρανία: Κόντρα με τον Έλον Μασκ για τη χρήση του Starlink σε drone

Η SpaceX εμποδίζει την αξιοποίηση της δορυφορικής υπηρεσίας για επιθέσεις με drone κατά της Ρωσίας.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση του Κιέβου μετά την ανακοίνωσε της αμερικανικής SpaceX ότι εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink για να καθοδηγούν επιθέσεις με drone κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Γκουίν Σότγουελ, πρόεδρος της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Starlink, το οποίο προσφέρει στην Ουκρανία δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν μπορεί να «μετατραπεί σε όπλο».

Αντιδρώντας, ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέκρινε την απόφαση της SpaceX με ανάρτησή του στο Twitter, το οποίο επίσης ανήκει στον Μασκ.

«Ένας χρόνος ουκρανικής αντίστασης και οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν: είτε στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερίας […] είτε στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας και του ‘δικαιώματος’΄να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εκτάσεις» έγραψε ο Ποντόλιακ.

«Η SpaceX (Starlink) και η κ. Σότγουελ πρέπει να επιλέξουν» συνέχισε.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του χιλιάδες δορυφορικά πιάτα Starlink, από τα οποία ένα μέρος διατέθηκε δωρεάν από την SpaceX και άλλα εστάλησαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Ουκρανός στρατιώτης στήνει δορυφορικό δέκτη Starlink κοντά στη γραμμή του μετώπου στην Κρεμίνα (Reuters)

Η χρήση του Starlink για τον έλεγχο drone στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν «ποτέ» στα σχέδια της εταιρείας, δήλωσε η πρόεδρος της εταιρείας.

«Οι Ουκρανοί όμως το αξιοποιούν με τρόπους που δεν ήταν εσκεμμένοι και δεν περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία» είπε η Σότγουελ σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε» τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το Starlink για drone, δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και τα έχουμε κάνει» ανέφερε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η συμφωνία με το Κίεβο, είπε η πρόεδρος της SpaceX, αφορούσε τη χρήση του Starlink για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε νοσοκομεία, οικονομικά ιδρύματα και οικογένειες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή.

«Γνωρίζουμε ότι ο στρατός το χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του και αυτό είναι ok» είπε. «Δεν ήταν όμως ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς».

Σε ερώτηση για το εάν η SpaceX είχε προβλέψει τη χρήση του Starlink για επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, η Σότγουελ απάντησε: «Δεν το σκεφτήκαμε. Εγώ δεν το σκέφτηκα. Η ομάδα του Starlink μπορεί να το σκέφτηκε, δεν ξέρω. Πήραμε όμως το μάθημά μας γρήγορα».

Η Σότγουελ ρωτήθηκε στη συνέχεια αν οι περιορισμοί που επέβαλε η SpaceX ήταν αιτία των διακοπών στη λειτουργία του Starlink που αναφέρθηκαν πέρυσι.

«Δεν θέλω να απαντήσω επειδή δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω την απάντηση» είπε.

Η κόντρα για το Starlink δεν είναι η πρώτη ανάμεσα στον Έλον Μασκ και τον Ποντόλιακ.

Τον Δεκέμβριο ο ουκρανός αξιωματούχος είχε επικρίνει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία για την πρότασή του να παραχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024