Από έναν απόκοσμο ήχο, που μοιάζει με βόμβα, συνοδεύονται οι σεισμικές δονήσεις.

Έναν απόκοσμο ήχο, που μοιάζει σαν να πέφτει μία ισχυρή βόμβα, κατέγραψαν οι κάτοικοι στην Τουρκία, την ώρα του σεισμού των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο σεισμολόγο – γεωφυσικό Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν η σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή Καχραμανμαράς στην Τουρκία είχε ισχύ όσο 130 ατομικές βόμβες.

«Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023, που αναμενόταν εδώ και αιώνες στο ρήγμα Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ, είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ, ισχύ περίπου 130 ατομικών βομβών, διάρκεια 43 δευτερόλεπτα, μικρό εστιακό βάθος 5 χλμ και ήταν πολύ αποτελεσματικός» ανέφερε για το σεισμό, υπογραμμίζοντας ότι «η καταστροφή είναι τεράστια σε μια κρύα μέρα του χειμώνα».

Στη συμβολή 4 ρηγμάτων

Όπως σημείωσε ο Ερτζάν, «το σημείο όπου σημειώθηκε ο σεισμός είναι η συμβολή των τεσσάρων ρηγμάτων: Στο ρήγμα Νεκράς Θάλασσας, Ανατολικής Ανατολίας, Αραβικής Ασπίδας και Τόξου Κύπρου. Ήταν ο μεγαλύτερος δυνατός σεισμός που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή με δείκτη 11 στη δύναμη Καταστροφής».

Παράλληλα, ο σεισμολόγος έκανε αναφορά και στη βοήθεια που θα πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο.

«Η μεγαλύτερη απαίτηση από τη ζώνη του σεισμού αυτή τη στιγμή είναι κουβέρτες, και WC. Όλοι να ανοίξουν αμέσως τα οχήματά τους για να βρουν καταφύγιο οι επιζήσαντες και οι τραυματίες. Τα βενζινάδικα δίνουν στα οχήματα δωρεάν καύσιμα για θέρμανση», πρόσθεσε.

Ο απόκοσμος ήχος του σεισμού

Αρκετά είναι τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, με τον ήχο να θυμίζει εικόνες Αποκάλυψης.

Παράλληλα, πριν από μερικά χρόνια, ο καθηγητής Γεωφυσικής Μηχανικής Δρ. Αμπτουλάχ Λιβάογκλου, είχε ηχογραφήσει έναν άλλο ισχυρό σεισμό στην Τουρκία, αυτόν που έπληξε τη Σμύρνη και τη Σάμο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr