Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στέρεο Νόβα: Δύο πιτσιρικάδες που άλλαξαν τον τρόπο που ακούμε μουσική

Στέρεο Νόβα: Δύο πιτσιρικάδες που άλλαξαν τον τρόπο που ακούμε μουσική

Οι Στέρεο Νόβα θα τραγουδούν πάντα τα πιο σκοτεινά μας όνειρα

Ήταν καλοκαίρι του 1992 όταν ο πρώτος δίσκος των Στέρεο Νόβα ήρθε να ταράξει την ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Ή αυτό που μέχρι τότε προσπαθούσε να γίνει ηλεκτρονική σκηνή.

Για εμάς τους νεότερους, που δεν είχαμε φτάσει στην εφηβεία το 1992 ο ομώνυμος πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ήταν ένας μύθος. Είναι από αυτές τις ιστορίες που ακούς να σου λένε για χρόνια οι μεγαλύτεροι και εκνευρίζεσαι που δεν τις έχεις ζήσει.

Που άκουσες τον δίσκο για πρώτη φορά; Ποιο τραγούδι σου έκανε εντύπωση; Σε ποιο Walkman, σε ποια παραλία, με ποιον έρωτα απόλαυσες για πρώτη φορά αυτή την ιστορική απαγγελία του Κωνσταντίνου Βήτα.

Ο δίσκος έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρα χιλιάδες 20άρηδων που μέχρι τότε ζούσαν στα «προάστια» της μουσικής βιομηχανίας. Σε μια εποχή που επικρατούσε το ροκ και το λαϊκό οι Στέρεο Νόβα με ελάχιστα μέσα, με μια σπάνια τρυφερότητα στους στίχους του Βήτα και εξωπραγματικές μελωδίες στα πλήκτρα του Δέλτα έκαναν τομή.

Και λίγα τα συγκροτήματα στην Ελλάδα που μπορούν πραγματικά να είναι περήφανα για αυτό. Έφερε την ηλεκτρονική μουσική στην αληθινή της διάσταση, άφησε λίγο στην άκρη την χορευτική διάθεση και ασχολήθηκε με την ουσία, έβαλε ελληνικούς στίχους στα χείλη παιδιών που ζούσαν όλη την εβδομάδα για ένα πάρτι Σάββατο βράδυ στα Οινόφυτα.

Πριν από δύο μήνες ο θρυλικός δίσκος των Στέρεο Νόβα κυκλοφόρησε ξανά. Αν και κέρδιζε συνεχώς καινούργιους ακροατές με την κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας είχε γίνει σπάνιος. Η Sky Vector Music ανέλαβε να επανακυκλοφορήσει το υλικό σε ψηφιακή μορφή με σωστό remastered δίνοντας νέα πνοή σε μια ηχογράφηση που μετρούσε 30 χρόνια.

Οι Στέρεο Νόβα τυπικά δεν είναι μαζί εδώ και 25 καλοκαίρια αλλά το στίγμα που άφησαν στην ελληνική μουσική παραμένει ανεξίτηλο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εμφάνισή τους στην Ελευσίνα αύριο το βράδυ είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς

Η Ελευσίνα είναι και επίσημα από αύριο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο θεσμός που εμπνεύστηκε η Μελίνα Μερκούρη το 1985 βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του.

Εκτός από την έναρξη με τις οδηγίες του Μαρμαρινού και τα δεκάδες δρώμενα που θα παρακολουθήσουν οι θεατές ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού θα κατέβει στο παράκτιο μέτωπο της πόλης μόνο και μόνο για να δει στη σκηνή τον Κωνσταντίνο Βήτα και τον Μιχάλη Δέλτα.

Οι ελάχιστες συναυλίες που έχουν δώσει οι σπουδαίοι καλλιτέχνες μαζί από το 1997 που τράβηξαν διαφορετικές πορείες γράφτηκαν στην ιστορία και όλοι θέλουν να ζήσουν ξανά αυτή τη μυσταγωγία.

Κάθε συνάντηση μια μουσική εμπειρία

Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα μαζί με τον Αντώνη Πι (που αποχώρησε πρώτος) βρέθηκαν μαζί το 1986. Με κοινές μουσικές ανησυχίες και όρεξη για πειραματισμούς ξεκίνησαν να γράφουν ορχηστικά κομμάτια και έφτιαξαν τους Bobby Blast.

Οι Στέρεο Νόβα ήταν ένα ελληνικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990. Η μουσική τους συνδύαζε στοιχεία της trip-hop, techno και ambient, με ελληνικό στίχο. Σύμφωνα με το MTV Europe, το 1994 θεωρήθηκε ως μια πρωτοποριακή μπάντα που επηρέασε την ελληνική ηλεκτρονική αλλά και ποπ μουσική σκηνή[εκκρεμεί παραπομπή].

Κατά τη διάρκεια του 1990, ο Κωνσταντίνος Βήτα έγραψε κάποιους στίχους κι η μπάντα αποφάσισε να τους ενσωματώσει στα κομμάτια της. Και κάπως έτσι έγιναν οι Στέρεο Νόβα.

Μέχρι το 1991 ολοκληρώθηκαν τα κομμάτια του πρώτου τους ομώνυμου δίσκου, ο οποίος τελικά κυκλοφόρησε το 1992 από την Wipe Out Records. Ακολούθησαν κυκλοφορίες αρκετών άλμπουμ και singles μέχρι και την κυκλοφορία του Τέλσον το 1996, οπότε και ο Αντώνης Πι αποχώρησε από το γκρουπ.

Οι Στέρεο Νόβα παρέμειναν για περίπου ένα χρόνο ακόμα στο χώρο της μουσικής, και διαλύθηκαν στα τέλη του 1997.

Από τότε μέχρι σήμερα οι δύο μουσικοί έχουν κάνει εξαιρετικές συνεργασίες δίπλα σε μεγαθήρια της ελληνικής σκηνής και έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ήχο τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκείνα τα έξι σχεδόν χρόνια δημιουργίας άφησαν ελεύθερο τον εαυτό τους και έκαναν θαύματα.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι Στέρεο Νόβα. Επιστρέφουν στην νεανική τους αγάπη κάθε φορά που θεωρούν ότι αξίζει. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε ξανά ο πρώτος τους δίσκος, ενώ το 2018 έδωσαν μια ιστορική συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι δυο τους έκριναν ότι η αυριανή μέρα θα είναι μια τέτοια ευκαιρία. Λίγες ώρες έμειναν για να μάθουμε.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024