Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερουλάνου στο in: H Ελευσίνα ήταν σε έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο

Γερουλάνου στο in: H Ελευσίνα ήταν σε έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η μεγάλη μέρα έφτασε και το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινάει μια σπουδαία περίοδος για την Ελευσίνα.

Η νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και οι υπεύθυνοι έχουν ετοιμάσει μια τελετή έναρξης που θα μείνει στην ιστορία.

Βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης ο Μιχάλης Μαρμαρινός και η ομάδα του θα παρουσιάσουν μια διαφορετική έναρξη που όλοι ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε.  Όπως φυσικά και τη μεγάλη συναυλία των Στέρεο Νόβα.

Η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα εξηγεί στο in τι είναι αυτό που κάνει την Ελευσίνα τόσο ξεχωριστή και αποκάλυψε τα μυστικά της τελετής έναρξης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ελευσίνας που την έκαναν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Η Ελευσίνα εξελέγη δικαίως ΠΠΕ της Ευρώπης γιατί είναι μια εντελώς μοναδική  και ξεχωριστή πόλη.

Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, με μυστήρια που δεν αποκαλύπτονται, με  μύθους πληγωμένων γυναικών, με έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο.

Η Ελευσίνα, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα, με περιβαλλοντικές πληγές, με έντονη μετακίνηση πληθυσμών, με εμβληματικό εργατικό κίνημα, με αποβιομηχάνιση.

Μικρές, και πολλές φορές προβληματικές πόλεις, έρχονται στο προσκήνιο ακριβώς για να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν την εικόνα τους και να ορίσουν την επόμενη τους μέρα με όχημα τον πολιτισμό, την έρευνα και την τέχνη. Σκοπός είναι μέσα από τις πολιτικές πρωτεύουσες να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή ποικιλομορφία φανερώνοντας συγχρόνως τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του κάθε τόπου.

Η επόμενη μέρα για την Ελευσίνα είναι  να γίνει ένας ευρωπαικός Πολιτιστικός προορισμός.

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την πόλη;

Σήμερα, στη μεταβιομηχανική της εποχή, με την υλοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023, η πόλη αναμορφώνεται, ανασυστήνεται και παρουσιάζει τη σύγχρονη ταυτότητά της στο ευρύ κοινό.

Με την υλική και άυλη παρακαταθήκη που θα αφήσει η ΠΠΕ στην πόλη, οικοδομείται μια νέα πολιτιστική ταυτότητας της Ελευσίνας, μέσα από τις ανανεωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και την εισαγωγή νέων πολιτιστικών θεσμών.

Παλιά εργοστάσια όπως το εμβληματικό ΙΡΙΣ ,το Παλαιό Ελαιουργείο και η Ελαιουργική, ο παλιός κινηματογράφος  Σινε Ελευσίς, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, το παλιό δημαρχείο το μικρό παραλιακό κτίριο πρώην αναψυκτήριο και άλλα ζωντανεύουν ξανά. Τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτήρια γίνονται χώροι πολιτισμού  και γεμίζουν ξανά κόσμο.

Δημιουργούνται νέοι πολιτιστικοί θεσμοί στην πόλη οι οποίοι ελπίζουμε να κρατήσουν και μετά τη πολιτιστική πρωτεύουσα. Το Αισχύλου project όπου στόχο έχει να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Το Σινέ Ελευσίς ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που υλοποιείται σε συνεργασία με επιλεγμένους οργανισμούς και ομάδες. Το Visual Arts Initiator III όπου καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στην Ελευσίνα, εμπνέονται από τον τόπο και τους κατοίκους του και δημιουργούν έργα, αναδεικνύοντας τη σπάνια ποικιλομορφία της πόλης.

Το Ecoculture Festival  μια διήμερη γιορτή που αντλεί τη θεματική της από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών για την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις. Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια 4ήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, σε συνδιοργάνωση με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, συνεργάζεται με νέους επαγγελματίες χορογράφους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στον τομέα της σύνθεσης και χορογραφίας. Οι ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ – Ένα Φεστιβάλ με έργα και παραστάσεις  που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία και επιδιώκοντας ταυτόχρονα της ενσωμάτωσης της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και της εμπλοκής του κοινού στις σύγχρονες τέχνες.

Αυτές είναι κάποιες από τις νέες δράσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη προσδιορίζοντας τη επόμενή της μέρα

Από όσες πληροφορίες έχουμε μέχρι τώρα σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η τελετή έναρξης;

Στις δυο έννοιες  που διέπουν σε βάθος χρόνου την υπόσταση και την παρουσία της Ελευσίνας στην Ιστορία στηρίζεται το κύριο γεγονός της Τελετής Έναρξης. Στις Πομπές  και στην Καθετότητα. Αλλιώς, ο Πάνω και ο Κάτω Κόσμος.

Σαββατο 4 Φεβρουαρίου

Τέσσερις μεγάλες Πομπές ανθρώπων, χερσαίες και θαλάσσιες, που διατρέχουν τη γεωγραφία της Ευρώπης, της Αττικής αλλά και της ίδιας της πόλης, συνθέτουν το 1ο μέρος της Τελετής – όπως και η υποδοχή τους.

1.     Δρομείς ξεκινούν από τον Κεραμικό στις 2:00 διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στις 4:30 στην Ελευσίνα

2.     Το Ελευσίνιο κίνημα – εθνοτοπικοί σύλλογοι της Ελευσίνας σε επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και Β. Γεροδήμου-  ξεκινά στις 3:00 από διάφορα σημεία της Ελευσίνας και καταλήγει στον παραλιακό δρόμο της Ελευσίνας -την οδό Κανελλοπούλου  στη συμβολή Κοντούλη- κοντά στο παλιό Ελαιουργείο στις 4:00. Εκεί θα γίνει η υποδοχή τους.

3.     Οι θρυλικοί πιά time circus -που έχουν διασχίσει όλη την Ευρώπη με τα πόδια – φτάνουν στην Ελευσίνα και ξεκινώντας  από την Ελαιουργική, διασχίζουν και αυτοί την Κανελλοπούλου στις 4:30 και συναντούν τις υπόλοιπες πομπές στις 5:00.

Όλοι μαζί θα συναντηθούν στις 5:00 στον χώρο γύρω από το παλιό Ελαιουργείο.

Στις 7:00 εκτυλίσσεται το πολυδιάστατο θέαμα στο παράκτιο μέτωπο.

Στις 8:00 ακολουθεί η Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή με διάφορα δρώμενα

Τέλος στις 9:30 στο ΙΡΙΣ πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη συναυλία των stereo nova.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Σε ολόκληρη την πόλη γίνονται διάφορες εκδηλώσεις:

Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, έκθεση του Heiner Goebbels,  η παράσταση ΚΑΜΑΡΕΣ του Ευριπίδη Λασκαρίδη, ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο, η φιλαρμονική του Δήμου πλημυρίζει με μουσικές την πόλη και ο ναυταθλητικός σύλλογος δημιουργεί μια χωρογραφία σκαφών «γιορτάζοντας το Φως.»

Τι είναι που θα γοητεύσει περισσότερο έναν επισκέπτη που θα έρθει στην πόλη για πρώτη φορά;

Αρχικά ο Αρχαιολογικός χώρος που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης αλλά και η οξύμωρη συνύπαρξή του με τα εργοστάσια, προσδίδουν στην πόλη μια εντελώς ξεχωριστή και γοητευτική διάσταση. Η Ελευσίνα είναι αποτυπωμένη στον περισσότερο κόσμο ως μια πόλη κατεστραμμένη. Ο επισκέπτης θα εκπλαγεί με τη γοητεία που αυτές οι αντιθέσεις δημιουργούν.

Ποια είναι η δράση που ανυπομονείτε να δείτε περισσότερο από τις υπόλοιπες;

Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω! Είναι πάρα πολλές και όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Σήμερα όμως περιμένω το Σαββατοκύριακο της έναρξης.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024