Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελευσίς 2023: Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Ελευσίς 2023: Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Έφτασε η στιγμή της επίσημης έναρξης του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η Ελευσίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τέσσερις πομπές να φθάνουν στην πόλη από ξηρά και θάλασσα, κι ένα διήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, περφόρμανς, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις. Η δράση στο παράκτιο μέτωπο, στις 19:00 θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο αποκλειστικά από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ (ΕΡΤ2, ΕΡΤ World και ERTFLIX).

Τα δελτία εισόδου για τις δυο εκδηλώσεις του Σαββάτου, για το παράκτιο μέτωπο (19:00) και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) έχουν εξαντληθεί. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του διημέρου, η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Καθώς το σύνολο των εκδηλώσεων του διημέρου θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους διαμορφωμένους μόνο για ορθίους, συστήνεται στο κοινό να φορά άνετα και ζεστά ρούχα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

17:00 Άφιξη των Πομπών

Παράκτια ζώνη, επικράτεια Παλαιού Ελαιουργείου

Θαλάσσια “Ιερά” Οδός, Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω θαλάσσης | Πομπή #1

Με μοναδικά ιστορικά δεδομένα και τοπόσημα (νερά Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θρόνος του Ξέρξη, Σαλαμίνα-πατρίδα του Αίαντα, Ελευσίνα-γενέτειρα του Αισχύλου, Ελευσίνια Μυστήρια κ.ά.) και με τη δεσπόζουσα βιομηχανική ζώνη, αυτή η θαλάσσια εμπειρία –που συνιστά μια μυητική διαδρομή στα άδυτα αυτής της περιοχής– έχει στόχο να αναδείξει βιωματικά αυτή την παρεξηγημένη και αναποκάλυπτη πλευράς της Αττικής με τη συμβολή πολυμέσων και παραστατικών τεχνών.

Ελευσίνιο Κίνημα, με τη συμμετοχή 14 εθνοτοπικών συλλόγων Ελευσίνας | Πομπή #2

Πολλές ταυτόχρονες πομπές, σαν ποτάμια στο τοπίο, σαν αρτηρίες στο αστικό σώμα, θα ενωθούν σταδιακά και θα συνθέσουν ένα νέο μεγάλο πολυμορφικό σώμα. Ενωμένοι όλοι οι εθνοτοπικοί σύλλογοι της πόλης θα σχηματίσουν ένα μεγάλο χορό που θα ‘εκβάλει’ στο σημείο συνέχισης των δράσεων της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς.

Ως ανάμνηση αυτής της νέας εμβληματικής πορείας θα στηθεί μια ειδική έκθεση-εγκατάσταση σχετικά με το εργατικό κίνημα στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.

21 χλμ, μια Ημεροδρομία | Πομπή #3

Μία εκ των εκ των τεσσάρων μεγάλων διακριτών Πομπών ανθρώπων, που συνθέτουν το δραματικό προσωπικό (dramatis personae) του πρώτου μέρους της Τελετής Έναρξης. Καλεσμένοι περιπατητές από όλη την Ελλάδα θα διανύσουν το σύνολο της Ιεράς Οδού, διατρέχοντας τη γεωγραφία της Αττικής και συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα με την Ελευσίνα.

TimeCircus, η μεγαλύτερη προσκυνηματική διαδρομή στην ιστορία της πόλης: 3.000 χλμ από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Οι TimeCircus, η βελγική κολεκτίβα από την Αμβέρσα, έχοντας διασχίσει την Ευρώπη με ένα χερσαίο πλοίο (Landship), το οποίο κινείται μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, κάνουν την πανηγυρική είσοδό τους στην πόλη της Ελευσίνας. Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι Timecircus θα επικεντρωθούν στην κατασκευή του THE ARK, ενός χώρου Αιώνιας Νεότητας και Πολιτισμού που θα λειτουργήσει ως ανοιχτός χώρος για τους νέους όλων των ηλικιών της πόλης

19:00 – 20:00 «Μυστήρια Μετάβασης» Κόλπος Ελευσίνας, δράση στη θάλασσα (Απαραίτητη η προκράτηση δελτίου εισόδου)

20:00 – 21:30 «Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή», 21 δράσεις κατά μήκος της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου

21:30 – 23:00 συναυλία «ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ», Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ (Απαραίτητη η προκράτηση δελτίων εισόδου)

23:00 – 02:00  After–party με Female DJ set, Αποθήκη 1 Παλαιού Ελαιουργείου

Οι ΝΥΜΦΕΣ εμφανίζονται στην πόλη διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

11:00 – 20:00  Εγκατάσταση γλυπτού

11:00 – 20:00 Μυστήριο 17  Μελίνα, έκθεση, Αποθήκη 3 Παλαιού Ελαιουργείου

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού. Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

11:00 – 20:00 Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, εικαστική Έκθεση, X-Bowling Art Center

Σε ένα σκηνικό που απηχεί αρχαίο ιερό ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, οι επισκέπτες προσκαλούνται σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι −μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής− όπου περιλαμβάνονται ποικίλα έργα τέχνης με θέματα όπως ο κύκλος θανάτου και αναγέννησης, οι τελετές μύησης, οι παραισθήσεις και η σημασία όλων αυτών στη σημερινή κοινωνία.

11:00 – 20:00 Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό μουσείο, έκθεση, Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Μια έκθεση εκτός των τειχών της πόλης, η οποία ανιχνεύει τις βασικές ψηφίδες που συνιστούν το φαινόμενο «Ελευσίνα», με στόχο να καταδείξει ψήγματα από το παρόν και το παρελθόν της. Επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως έκθεμα, ως πρώτη από μια σειρά χειρονομίες που θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

11:00 – 20:00 Αποθέματα: Inventory II, Βασίλης Γεροδήμος – Τζένη Αργυρίου, έκθεση – εγκατάσταση, Παγκάλου & Κανελλοπούλου

Μια εικαστική έκθεση-εγκατάσταση μέσα σε τρία container, με βίντεο-ντοκουμέντα και δημιουργική παράθεση τεκμηρίων. Στόχος να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά το ισχυρό αποτύπωμα του εργατικού κινήματος στον ελευσίνιο τόπο.

12:00 – 20:00 Μυστήριο 44  Heiner Goebbels 7 Στήλες, εικαστική εγκατάσταση, Αποθήκη 2 Παλαιού Ελαιουργείου

Με μεγάλο σεβασμό στη μεταβιομηχανική ιστορία της πόλης, στην αρχιτεκτονική της και στη γενναιόδωρη αισθητική της, ο Heiner Goebbels χρησιμοποιεί το φως, την προβολή, το νερό και τον ήχο για να μετατρέψει τον χώρο σε ένα Τελεστήριο, έναν χώρο κοσμικής μύησης. Μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να ανακαλύψει –χωρίς ιεράρχηση– τις εύγλωττες επιφάνειες των λίθων, τις αναπάντεχες αντανακλάσεις στους τοίχους και στην οροφή, καθώς και τις κινούμενες εικόνες στις οποίες οι περφόρμερ φαίνονται (κυριολεκτικά) να ανασύρουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας από το οπλοστάσιο του παρελθόντος.

13:00 – 14:00 Γιορτάζοντας το Φως,  δράση στη θάλασσα του Ναυταθλητικού Ομίλου Ελευσίνας

18:30 – 19:30 Μυστήριο 108  Κάμαρες η περφόρμανς, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος

Στον απόηχο του Μυστηρίου ΚΑΜΑΡΕΣ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μοιράζεται μαζί μας τα πεπραγμένα του τριημέρου που προσφάτως ολοκληρώθηκε. Ο χώρος θα λειτουργήσει ως ένα ίχνος – με οθόνες να προβάλλουν βίντεο, εικόνες και αισθήσεις της δράσης που παρήλθε.

Οι ΝΥΜΦΕΣ εμφανίζονται στην πόλη

H Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας σε διάφορους δρόμους της πόλης

Εγκαταστάσεις στην πόλη:

Μυστήριο 34 Πρόσωπα, Lina Bertucci, βιντεοεγκατάσταση, Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Το έργο Πρόσωπα είναι μια φωτογραφική έκθεση και πολυμεσική συμμετοχική βιντεοεγκατάσταση για τις ποικιλόμορφες κοινότητες της Ελευσίνας. Το έργο εξετάζει τρόπους για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης προς τους απογόνους των εργατικών μεταναστών που προσπαθούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την αίσθηση του ανήκειν.

Μυστήριο 4 Φωτεινά Ξυστά, Beforelight, φωτιστική εγκατάσταση, πλατεία Αγίας Μαρκέλλας

Το έργο αντλεί έμπνευση από την ανθρωπολογική και λαογραφική παράδοση της Χίου, και συγκεκριμένα από τη μεσαιωνική τεχνοτροπία των Χιωτών, τα λεγόμενα “Ξυστά”. Έχει αποσπάσει το Βραβείο Gold και Platinum Project στα Lighting Awards 2022. Η πρωτότυπη φωτιστική εγκατάσταση φιλοξενείται μέχρι και σήμερα στην πλατεία της Αγίας Μαρκέλλας -την καρδιά της Χιώτικης Κοινότητας της Άνω Ελευσίνας.

Μυστήριο 85  Μοτίβα της Πόλης, M2P / metoo communication design, εικαστική εγκατάσταση, Καραισκάκη & Κανελλοπούλου

Το μοτίβο αφηγείται από την αρχή εικόνες και μνήμες της περιοχής. Αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά και την πολιτισμική ποικιλομορφία της. Το έργο παρουσιάζεται σε μορφή εφήμερης εγκατάστασης στον δημόσιο χώρο.

Συντελεστές

Σύλληψη – Ιδέα Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνοθεσία Chris Baldwin / CCD Productions Ltd
Πρωτότυπη Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου
Σκηνογράφος Philippe Geffroy
Σχεδιασμός Φωτισμού και Προβολών Petko Tanchev
Σχεδιασμός Ενδυμάτων Πάρις Μέξης
Σχεδιασμός Ήχου Μανώλης Μανουσάκης
Γενικός Συντονιστής Γιάννης Αρβανίτης
Συνεργάτης Παραγωγής Όλγα Χατζηδάκη
Εκτέλεση Παραγωγής View Master Events

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Χρήσιμες διευθύνσεις

Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ: Αθανασίου και Αναστασίου Μουρίκη
Παλαιό Ελαιουργείο: Ιερά Οδός & Αδελφών Μουρίκη
Αρχαιολογικός Χώρος: Σωτηρίου Γκιόκα
Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας: Πεζόδρομος Νικολαΐδου
X-Bowling Art Center: Χαριλάου 12
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος: Ίωνος Δραγούμη 37

Το σύνολο των εκδηλώσεων του διημέρου θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Συστήνεται στο κοινό να φορά ζεστά ρούχα.

Photo Credit: © Pantelis Ladas

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024