Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κομισιόν θέλει να βάλει κανόνες στο ChatGPΤ πριν σας ξεγελάσει

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κομισιόν θέλει να βάλει κανόνες στο ChatGPΤ πριν σας ξεγελάσει

Ειδικοί ανησυχούν για κατάχρηση της τεχνολογίας ως εργαλείου λογοκλοπής, παραπληροφόρησης και απάτης.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η πολυσυζητημένη τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT, ενόψει των κανονισμών που ετοιμάζονται για την τεχνολογία AI.

Η τεχνολογία της αμερικανικής OpenAI εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ με την ικανότητά της να γράφει κάθε είδους κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, από δοκίμια και ποιήματα μέχρι σενάρια και κώδικα υπολογιστή.

Δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του, το ChatGPT έσπασε το ρεκόρ της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εφαρμογής για καταναλωτές, έχοντας συγκεντρώσει τον Ιανουάριο 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Ειδικοί της τεχνολογίας θεωρούν ότι το ChatGPT αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, άλλοι όμως ανησυχούν για κατάχρηση της τεχνολογίας ως εργαλείου λογοκλοπής, παραπληροφόρησης και απάτης.

«Όπως έδειξε η περίπτωση του ChatGPT, οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, μπορεί όμως να ενέχουν κινδύνους» δήλωσε στο Reuters ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται για τη νέα τεχνολογία, είπε, αναδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής των σχεδιαζόμενων κανόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως παγκόσμιο στάνταρτ.

«Χρειαζόμαστε ένα στιβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε με δεδομένα υψηλής ποιότητας ότι η ΑΙ είναι αξιόπιστη» είπε ο επίτροπος.

Εφαρμογή «υψηλού ρίσκου»

Η OpenAI έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων από τη Microsoft, η οποία σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing για να χτυπήσει την κυριαρχία της Google.

Η αμερικανική εταιρεία, της οποίας συνιδρυτής ήταν ο Έλον Μασκ, διαβεβαιώνει στον δικτυακό τόπο της ότι αναπτύσσει την τεχνολογία «προς όφελος όλης της ανθρωπότητας».

Ο Τιερί Μπρετόν δεν θέλει να αφήσει τις μηχανές να κάνουν κουμάντο (Reuters)

Σύμφωνα όμως με τους σχεδιαζόμενους κανόνες της ΕΕ, το ChatGPT θα αναγνωριζόταν ως «τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης» με πιθανές εφαρμογές υψηλού κινδύνου, όπως η επιλογή υποψηφίων για πρόσληψη και ο υπολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητα ιδιωτών.

Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα «γενετικών» μοντέλων AI, τα οποία εκπαιδεύονται με έναν μεγάλο όγκο κειμένων ή εικόνων που αντλούνται από το Διαδίκτυο, πρακτική που εγείρει θέμα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν και καμία χώρα δεν έχει ακόμα προσδιορίσει θεσμικό πλαίσιο για τους κινδύνους της ΑΙ, ορισμένα αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια έχουν ήδη σπεύσει να απαγορεύσουν τη χρήση του ChatGPΤ για τον φόβο ότι μαθητές και φοιτητές θα υποβάλλουν έτοιμες εργασίες.

Ανησυχίες

Η OpenAI και άλλες εταιρείες του κλάδου ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι υπηρεσίες τους ως «υψηλού ρίσκου», κάτι που θα συνεπαγόταν υψηλότερο πήχη απαιτήσεων και υψηλότερο κόστος, δήλωσαν στο Reuters στελέχη αρκετών επιχειρήσεων ΑΙ.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο βιομηχανικός σύνδεσμος appliedAI, το 51% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ανησυχεί για επιβράδυνση στην ανάπτυξης της τεχνολογίας λόγω της νομοθεσίας που ετοιμάζει η ΕΕ.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να εστιαστεί στις εφαρμογές υψηλού ρίσκου.

«Υπάρχουν μέρες ημέρες που είμαι αισιόδοξος και μέρες που είμαι απαισιόδοξος σχετικά με το πώς η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη» έγραψε σε εταιρικό ιστολόγιο.

Ο Μπρετόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο για τις λεπτομέρειες των κανόνων σχετικά με την ΑΙ γενικής χρήσης.

«Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται ότι έχει απέναντί του ένα chatbot και όχι έναν άνθρωπο. Η διαφάνεια είναι σημαντική και σε σχέση με τον κίνδυνο προκατάληψης και ψευδών πληροφοριών» είπε.

inSports

Μεντιλίμπαρ: «Ζω πρωτόγνωρες καταστάσεις στον Ολυμπιακό, είναι όλα ωραία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τις συγκινήσεις που έζησε με τον Ολυμπιακό, μέσω της κατάκτησης του Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024