Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Σύσφιξη σχέσεων με τη Μελόνι επιδιώκουν οι Συντηρητικοί της Ευρώπης

Politico: Σύσφιξη σχέσεων με τη Μελόνι επιδιώκουν οι Συντηρητικοί της Ευρώπης

Μια πολιτική «συμμαχία» με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico. 

Πολύφερνη νύφη για τους Συντηρητικούς της Ευρώπης η Τζόρτζια Μελόνι.  Τι κι αν οι αναλυτές δεν συμφωνούν μαζί της ότι πέτυχε πολλά τις 100 μέρες της παραμονής της στην εξουσία όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα και τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί σχεδιάζουν να δώσουν τα χέρια μαζί της προκειμένου να ενισχυθούν πολιτικά στις Βρυξέλλες.

Όπως εκτιμά το Politico, «με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να παραπαίουν εξαιτίας του σκανδάλου Qatargate, οι Συντηρητικοί σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με ακροδεξιούς πολιτικούς, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν την εξουσία στις Βρυξέλλες για τα επόμενα χρόνια». «Τίποτα δεν είναι πιο νευραλγικό για τα σχέδιά τους από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι», υπογραμμίζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Όλα για την εξουσία

Τι κι αν η 46χρονη πρωθυπουργός έχει ταρακουνήσει τους “mainstream πολιτικούς”, εξαιτίας της σκληρής στάσης της στο μεταναστευτικό και των παλαιότερων επευφημιστικών σχολίων της υπέρ του φασισμού, κορυφαίοι Συντηρητικοί, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, παρουσιάζονται πρόθυμοι να προσπεράσουν τους ενδιασμούς τους με το βλέμμα τους στραμμένο στο 2024, οπότε το μπλοκ θα εκλέξει νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σκεπτικό τους, σύμφωνα με Ευρωπαίους Συντηρητικούς και ανθρώπους από το περιβάλλον της Μελόνι, είναι να την εντάξουν σε μια δεξιά συμμαχία που θα έχει αρκετή επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να επηρεάσει την επιλογή προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., αντισταθμίζοντας παράλληλα μερικώς την απώλεια της Άνγκελα Μέρκελ από το συντηρητικό στρατόπεδο.

Έπαθλο οι… καρέκλες

Το μεγάλο έπαθλο τους, αν τα καταφέρουν, είναι σύμφωνα με το Politico, οι κορυφαίες θέσεις στα βασικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε. από τον προεδρικό θώκο της Επιτροπής έως τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τον επικεφαλής του διπλωματικού βραχίονα της Ε.Ε.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα/ΕΛΚ, την ομάδα «ομπρέλα» των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων, που περιλαμβάνει από τους Χριστιανοδημοκράτες της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας έως το Forza Italia του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόν, ο εναγκαλισμός με την Μελόνι, πρόεδρο των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), θα είναι μια ευκαιρία να ανάκτησης της χαμένης ισχύος του.

Σε όλα αυτά ενέχει ο κίνδυνος ενίσχυσης ριζοσπαστικών φωνών,  όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ, που θα καταπνίξουν την κεντρώα ηγεσία. Τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ δεν φαίνεται να ανησυχούν, γράφει το Politico.

Κι ενώ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων Συντηρητικών πιστεύει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, επιφυλακτικοί παρουσιάζονται οι Πολωνοί Συντηρητικοί του ΕΛΚ και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες. Το Politico πάντως επισημαίνει ότι αναπάντητο παραμένει το μεγάλο ερώτημα, αν η υποστήριξη του ECR, μέσω της Μελόνι, θα αποδειχτεί αρκετή για να εδραιώσει τη δύναμη της δεξιάς στις Βρυξέλλες ή αν θα πρέπει να αναζητηθεί ενίσχυση και από «μακρύτερα»…

Σε κάθε περίπτωση κερδισμένη θα είναι μετά βεβαιότητας η Ιταλίδα πρωθυπουργός, που χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ από όπου μπορεί να την αντλήσει για να αντιμετωπίσει το σκόπελο που αποτελεί για τη διακυβέρνηση της το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024