Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απληστία και η ραγισμένη εικόνα του Άγιαξ

Η απληστία και η ραγισμένη εικόνα του Άγιαξ

Η απληστία, οι λάθος επιλογές, οι καυγάδες στα αποδυτήρια, η ανταρσία των παικτών, το αρνητικό ρεκόρ και η απόλυση του προπονητή.

Ψηλός, δυνατός, όμορφος, καλόκαρδος, ατρόμητος. Δεύτερος πιο ανδρείος από τον Αχιλλέα και δυνατότερος του Εκτορα. Τα χαρακτηριστικά του μυθικού Αίαντα, όπως τα περιγράφει ο Ομηρος στην Ιλιάδα ήταν αυτά που συγκίνησαν και ενέπνευσαν μια χούφτα ανθρώπων του Αμστερνταμ και χάρισαν το όνομα του στη νεοσύστατη ομάδα τους πριν από 123 χρόνια. Ajax (Αγιαξ) το όνομά του στα ολλανδικά, που έμελλε να γίνει ο πιο δοξασμένος σύλλογος της χώρας της τουλίπας.

Η θεά Αθηνά προκάλεσε το τέλος του μυθικού Αίαντα θολώνοντας το μυαλό του που τελικά τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Οι Ολλανδοί του Αγιαξ υπέπεσαν στο ίδιο λάθος, αλλά στη θέση της θεάς Αθηνάς βρέθηκε η απληστία.

Το καλοκαίρι ξεπούλησε τους καλύτερους του παίκτες ζαλισμένος από το χορό των εκατομμυρίων που έστησαν γύρω του οι πλουσιότερες ομάδες.

Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε 165 εκατ. ευρώ για τους Αντονι και Λισάντρο Μαρτίνες, η Ντόρτμουντ της έδωσε 31 εκατ. για τον Σεμπαστιάν Αλέ, 18,5 εκατ. πήρε από την Μπάγερν για τον Χράφενμπερχ. Εφυγαν επίσης ο Ταλιαφίκο, ο Μαζράουι, ο Ονάνα. Σχεδόν ολόκληρο ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 24,9 χρόνια. Το χειρότερο, έφυγε και ο προπονητής των τελευταίων επιτυχιών, ο Ερικ τεν Χαγκ, κι αυτός για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πίσω έμειναν τα 216 εκατ. ευρώ αλλά και ποδοσφαιρικά αποκαΐδια.

Νέοι και άπειροι παίκτες που δεν τους προσφέρθηκε ο απαραίτητος χρόνος να προσαρμοστούν στις νέες απαιτητικές συνθήκες, αλλά και ένας προπονητής, ο Αλφρεντ Σρόιντερ τον οποίον αντιπαθούσαν ακόμα και τα τσιμέντα της Αρένας του Γιόχαν Κρόιφ.

Αν δεν υπήρχαν οι ακόμα χειρότεροι Ρέιντζερς ο Αγιαξ θα είχε αποχαιρετήσει ήδη την Ευρώπη έχοντας γνωρίσει ήττες ιστορικών διαστάσεων στο Αμστερνταμ από τη Νάπολι (1-6) και τη Λίβερπουλ (0-3).

Ερικ τεν Χαγκ

Συνεχείς ήττες

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η εικόνα του στο πρωτάθλημα ήταν πιο αισιόδοξη με τον Αγιαξ να βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η τελευταία του νίκη σημειώθηκε στις 22 Οκτωβρίου. Εκτοτε αγνοείται σε επτά συνεχόμενους αγώνες ισοφαρίζοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του την οποία είχε επαναλάβει τρεις φορές στη δεκαετία του 1960 (1962, 1964, 1965).

Στη βαθμολογία υποχώρησε στην πέμπτη θέση και το κλαμπ πήρε επίσημα διαζύγιο με τον Σρόιντερ μετά τη νέα ισοπαλία από τη Φόλενταμ την Πέμπτη.

Ο χωρισμός είχε επέλθει ουσιαστικά παραμονή του αγώνα με τη Φέγενορντ, στις 22 Ιανουαρίου, όταν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές σήκωσαν το χέρι στο ερώτημα του ψυχολόγου Γιοστ Λέντερς αν θεωρούσαν τον Σρόιντερ υπεύθυνο για την κακή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας.

Ο πολύπειρος σέρβος διεθνής Ντούσαν Τάντιτς που είχε ζητήσει να μιλήσουν με τον Λέντερς και ήταν ένας από τους πολλούς που σήκωσαν το χέρι σ’ εκείνη την περίφημη ανταρσία (ο Τύπος την παρομοίασε με γροθιά στο σαγόνι του Σρόιντερ), είπε μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις πως το παιχνίδι με τη Φόλενταμ μπορούσαν να το κερδίσουν ακόμα και χωρίς προπονητή στον πάγκο. Δεν εξήγησε όμως γιατί δεν το έκαναν αυτός και οι συμπαίκτες του.

Τα αίτια τη κατρακύλας του Αγιαξ είναι βαθύτερα και συνδέονται με την αποχώρηση του Μαρκ Οφερμαρς από τη θέση του αθλητικού διευθυντή, λόγω του σκανδάλου με τα ερωτικά μηνύματα που έστελνε σε υπαλλήλους του κλαμπ.

Οι αντικαταστάτες του, ο Τζέρι Χάμστρα και ο Κλας Γιαν Χούντελαρ δεν μπόρεσαν ποτέ να καλύψουν το κενό, ίσως γιατί κανένας από τους δύο δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών.

Ράγισε η εικόνα

Ο τρόπος που έφυγε πριν από μερικές εβδομάδες ο Ντάλεϊ Μπλιντ για την Μπάγερν, ένας παίκτης που είναι ταυτισμένος με το κλαμπ και πολλοί πίστευαν πως θα ολοκλήρωνε την καριέρα του στο Αμστερνταμ, αλλά κυρίως τα όσα δήλωσε αργότερα, αποκαλύπτουν τη ραγισμένη εικόνα του Αγιαξ.

«Εφτασε ένα σημείο όπου δεν ήμουν ευπρόσδεκτος στο κλαμπ πια, στην ομάδα όπου περπατούσα από τότε που ήμουν επτά ετών. Στις 26 Δεκεμβρίου ο σύλλογος μου είπε πως από την επόμενη ημέρα δεν είμαι πλέον ευπρόσδεκτος».

Ντάλεϊ Μπλιντ

Είχε προηγηθεί ο άγριος καυγάς του με τον Σρόιντερ, στην τελευταία νίκη επί της Βάαλβικ με τον Μπλιντ να τον αμφισβητεί έντονα για τις προπονητικές του ικανότητες. Ο ολλανδός κόουτς τότε του είπε: «Σκάσε. Βούλωσε το στόμα σου και κάτσε κάτω». Εκτοτε ο Μπλιντ υποβιβάστηκε σε τέταρτη επιλογή ως αριστερός μπακ ενώ το κλαμπ με τη στάση του στήριξε τον προπονητή.

Σε ανύποπτη στιγμή κι ενώ δεν είχαν αγριέψει τα πράγματα στα αποδυτήρια, ο Σρόιντερ είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να φτιάξει νέα ομάδα σε τρεις μήνες και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν τον απέλυε ο Αγιαξ γι’ αυτό το λόγο. Κατηγορούσε επίσης όσους τον επέκριναν λέγοντας πως «είναι άσχετοι». Το ίδιο όμως έλεγαν κι αυτοί για τον Σρόιντερ.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024