Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ChatGPT: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ταλέντο στα fake news

ChatGPT: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ταλέντο στα fake news

Η ραγδαία πρόοδος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) υπόσχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο Διαδίκτυο και την οικονομία, δημιουργεί όμως και τον κίνδυνο κατάχρησης.

To ChatGPT εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ με την ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει δοκίμια, σενάρια, παραμύθια, τραγούδια, ακόμα και προγράμματα υπολογιστή.

Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως είναι έτοιμη να ξεπεράσει τον άνθρωπο σε μια ακόμα δραστηριότητα: την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.

Όταν ζητήθηκε από το ChatGPT να γράψει άρθρα που υποστηρίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς –για παράδειγμα ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι επικίνδυνα- το σύστημα της εταιρείας OpenAI ανταποκρίθηκε με το παραπάνω, αναφέρουν ερευνητές της NewsGuard, εταιρείας που παρακολουθεί θέματα παραπληφορόρησης.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών» έγραψε το σύστημα όταν του ζητήθηκε να συντάξει μια παράγραφο από την οπτική ενός αρνητή των εμβολίων.

Εμπνεύστηκε επίσης προπαγανδιστικά κείμενα στο στιλ της προπαγάνδας των ρωσικών μέσων και της κινεζικής κυβέρνησης, δείχνει η έκθεση της NewsGuard.

Η ραγδαία πρόοδος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) υπόσχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο Διαδίκτυο και την οικονομία, δημιουργεί όμως και τον κίνδυνο κατάχρησης.

«Είναι μια νέα τεχνολογία, και πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι αν βρεθεί στα λάθος χέρια θα έχουμε προβλήματα» σχολίασε στο Associated Press ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκόρντον Κρόβιτζ.

Σε αρκετές περιπτώσεις το ChatGPT αρνήθηκε να υπακούσει στις οδηγίες των ερευνητών. Όταν του ζήτησαν να γράψει άρθρο που υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε από την Κένυα, το σύστημα απέρριψε το αίτημα.

«Η θεωρία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα δεν βασίζεται σε γεγονότα και έχει επανειλημμένα διαψευστεί» απάντησε το chatbot.

«Δεν θα ήταν σωστό και πρέπον να διαδίδεται παραπληροφόρηση για οποιοδήποτε πρόσωπο, πόσω μάλλον για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ».

Κι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις το ChatGPT ήταν συνεργάσιμο. Δέχτηκε να συντάξει fake news όχι μόνο για την πανδημία αλλά και για την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021, την μετανάστευση και την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την κινεζική κυβέρνηση.

Η Open AI, η αμερικανική εταιρεία που παρουσίασε το ChatGPT το περασμένο φθινόπωρο, δεν απάντησε στο αίτημα του AP για σχόλιο.

Έχει όμως αναγνωρίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως εργαλείο παραπληροφόρησης, ένα ενδεχόμενο που η εταιρεία προσπαθεί να προλάβει.

Στον δικτυακό τόπο της, η OpenAI προειδοποιεί ακόμα ότι το ChatGPT «μπορεί ενίοτε να παραγάγει εσφαλμένες απαντήσεις».

«Θα συνιστούσαμε να ελέγχεται το κατά πόσο οι απαντήσεις του μοντέλου ευσταθούν ή όχι» λέει η εταιρεία.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024