Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση μομφής: Αυξάνεται η πόλωση με αφορμή τις υποκλοπές

Πρόταση μομφής: Αυξάνεται η πόλωση με αφορμή τις υποκλοπές

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές επικρατεί κλίμα ακραίας πόλωσης μέσα στην Βουλή.

Ακραία πόλωση επικράτησε στην Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραλαβή του πορίσματος της ΑΔΑΕ. Εν είδη απάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την Κρήτη πως «Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», προσθέτοντας ότι «αυτή θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό».

Από την αντίδραση του πρωθυπουργού, μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα πως η Κυβέρνηση αναμένει ότι η πρόταση μομφής θα γυρίσει μπούμερανγκ στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει πως μέσω της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβερνήσεως, θα καταφέρει να προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς πλέον οι εκλογές είναι μόλις μερικούς μήνες μακριά.

Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πρόταση μομφής

Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θεώρησε πως ο κ. Τσίπρας έκανε μεγάλο λάθος και πως έκαψε το «χαρτί» του, καθώς θα συσπειρώσει την βάση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας παράλληλα το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια, συγκρίνοντας το με το έργο της αντίστοιχης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η πρόταση θα γυρίσει μπούμερανγκ

Σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επιμείνουν ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ενημερώθηκε για επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για μεθόδευση που γίνεται εδώ και κάποιους μήνες, ενώ θα προτάξει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία προνομιακή σχέση με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αφού ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε, καθώς το πόρισμα δεν είχε αποσταλεί καν στον πρωθυπουργό.

Τέλος, η Κυβέρνηση αναμένεται να αναφερθεί και στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα, την υπόθεση, που οδήγησε σε Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, με τις ένορκες καταθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα και της γραμματέως του, περί μαύρου χρήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τις συναντήσεις με τον επιχειρηματία και τον Αρτέμη Αρτεμίου, να μένουν έως τώρα αναπάντητες. Υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ένας δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, βρίσκεται επίσης ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.

Τι αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση για τις υποκλοπές

Η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται πως είναι προς όφελος της το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μετέτρεψε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς ο πρωθυπουργός φοβήθηκε μην υπάρξουν διαρροές. Όμως η ευθύνη συνεχίζει να βαραίνει τους βουλευτές της ΝΔ από την στιγμή που τώρα θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους.

«Και οι 156 θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και με την ψήφο τους, αν τελικά θα μοιράσουν την εύθυμη να μετατρέψουν ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της παράταξης», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ψήφος των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή από την στιγμή που είχαν δηλώσει δημόσια πως αν αυτά τα σενάρια αποδειχθούν προφανώς θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την Κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά κακώς έχει αυταπάτη ο κ.Μητσοτάκης πως θα συσπειρώσει τη ΝΔ. Δεν θα συσπειρωθεί, αλλά θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας, ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν το παρακράτος», τονίζουν με νόημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Θεσμική η στάση του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την ομιλία της στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, προανήγγειλε πως το κόμμα αναμένεται να καταψηφίσει την Κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που έφερε αυτό το θέμα στην δημοσιότητα ως άμεσα θιγόμενος.

Αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών με θεσμικό και νομικά ενάρετο τρόπο, «πηγαίνοντας στον ‘Αρειο Πάγο και όχι εξευτελίζοντας τη Βουλή, όπως κάνατε εσείς οι δύο προ λίγων λεπτών».

Καταλήγοντας, η κα Λιακούλη είπε ότι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι «ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μία θέση εξουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα, χάριν της κοινωνικής ειρήνης, της ευημερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, ΜέΡα25

Οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης, του ΚΚΕ, και του ΜέΡα 25 ανέφεραν πως πρόκειται να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν οι εισηγητές, της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλογίζοντας της «καθεστωτικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους παράνομων παρακολουθήσεων» και υποστηρίζοντας ότι μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Από την μία πλευρά, ο εισηγητής και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «ζοφερή μέρα για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα με τα όσα ακούστηκαν από ορισμένους υπουργούς» και τόνισε ότι « για αυτά που συνέβησαν απόψε τα οποία οδηγούν στο διχασμό και είναι παλαιοκομματικής αντίληψης, συνέβαλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, η ειδική αγορήτρια και βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη ανέφερε «Εμείς ως ΜεΡΑ25 δεν ιδρυθήκαμε για να κάνουμε αντιπολίτευση σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να δώσουμε μία συνολική διέξοδο. Σήμερα στην ημερησία διάταξη είναι το «ναι» ή το «όχι» στη Μητσοτάκης Α.Ε. Σε αυτό, η ψήφος μας, η θέση μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφέστερη. Όχι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι στη Μητσοτάκης Α.Ε».

«Ψηφίζουμε τη μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα. Εμείς τη μομφή την έχουμε ψηφίσει, από την πρώτη στιγμή, στο δρόμο, στους αγώνες των σωματείων, του λαϊκού κινήματος που παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Ψηφίζουμε όμως μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Θανάσης Παφίλης και κατήγγειλε ότι η όξυνση είναι τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική.

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024