Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το θέατρο έχασε τον Ζωρζ Μπανύ (1943-2023)

Το θέατρο έχασε τον Ζωρζ Μπανύ (1943-2023)

Έφυγε σε ηλικία 80 ετών.

Το ευρωπαϊκό θέατρο αποχαιρετά τον Georges Banu, έναν κορυφαίο θεατρολόγο – πολύτιμο συλλέκτη της φευγαλέας σκηνικής μνήμης.

Άνθρωπος του θεάτρου με όλη τη σημασία της λέξης, είχε γεννηθεί στη Ρουμανία το 1943 και εγκαταστημένος από το 1973 στο Παρίσι υπερασπίστηκε τη θεατρική πράξη μέσα από πολλαπλές ιδιότητες: κριτικός, συγγραφέας, πανεπιστημιακός δάσκαλος και συστηματικός θεατής στα θέατρα και τα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Sorbonne Nouvelle-Παρίσι ΙΙΙ και επίτιμος διδάκτωρ σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.

Ο Ζωρζ Μπανύ παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς το έργο όλων των μεγάλων σκηνοθετών από τον Γκροτόφσκι, τον Κάντορ και τον Μπρουκ ως τον Βασίλιεφ και τον Βαρλικόφσκι.

Πολυγραφότατος, έγραψε περί τις σαράντα μελέτες, αποσπώντας τρεις φορές το βραβείο Καλύτερου Βιβλίου για το Θέατρο. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής της ερευνητικής ακαδημίας Académie expérimentale des théâtrεs και διευθυντής σημαντικών θεατρικών περιοδικών όπως το Alternatives théâtrales καθώς και της σειράς «Le temps du théâtre» των εκδόσεων Αctes-Sud.

Ο Ζωρζ Μπανύ διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ελλάδα, με το θέατρό της και τους παλαιούς μαθητές και τις μαθήτριές του.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη τα βιβλία: Γιάννης Κόκκος, Ο σκηνογράφος και ο ερωδιός. Αισθητικά δοκίμια, σε επιμέλεια, εισαγωγή και επίλογο Georges Banu, μτφ. Ειρήνη Λεβίδη, 1998 και Η λήθη. Ψιχία δοκιμίου, μτφ. Δηώ Καγγελάρη – Δημήτρης Κοσμίδης, 2013.

Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε η μελέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ ή το μικρό ενάντια στο μεγάλο, μτφ. Τάσος Αγγελόπουλος, εκδ. Σοφία, 2023, ενώ υπό έκδοση είναι Οι Ιστορίες του Οράτιου, μτφ. Βίκτωρ Αρδίττης, Καστανιώτης 2023.

Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Τον έπαινο προς τον τιμώμενο είχε εκφωνήσει η καθηγήτρια Δηώ Καγγελάρη: «Ο Ζωρζ Μπανύ είναι από τους πιο έγκυρους και πιο συστηματικούς θεωρητικούς της θεατρικής πράξης» είχε πει ο Πήτερ Μπρουκ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024