Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ουκρανοί στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα - Θα εκπαιδευτούν στη χρήση των Patriot

ΗΠΑ: Ουκρανοί στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα – Θα εκπαιδευτούν στη χρήση των Patriot

Η αποστολή από τις ΗΠΑ του πιο εξελιγμένου αντιαεροπορικού τους συστήματος στην Ουκρανία είναι η πιο μεγάλη αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν χθες, Κυριακή, σε μια στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, για να εκπαιδευτούν στη χρήση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, το οποίο η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Κίεβο.

«Στρατιώτες από τον ουκρανικό στρατό έφτασαν εδώ», στη στρατιωτική βάση Φορτ Στιλ, «για να ξεκινήσουν εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε στο Fox News ο Κέρτις Κινγκ, διοικητής της σχολής πυροβολικού που είναι εγκατεστημένη στη βάση.

«Αυτή η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot», πρόσθεσε.

Η αποστολή από τις ΗΠΑ του πιο εξελιγμένου αντιαεροπορικού τους συστήματος στην Ουκρανία είναι η πιο μεγάλη αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο από την αρχή του πολέμου. Η Ουκρανία από καιρό ζητούσε τους Patriot, για να αντιμετωπίσει αεροπορικές επιθέσεις από την Ρωσία.

Ο απολογισμός της ρωσικής επίθεσης το Σάββατο σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο ανήλθε σε 40 νεκρούς σήμερα, Δευτέρα, καθιστώντας την επίθεση έναν από τους πιο πολύνεκρους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να γίνει βαρύτερος.

Θα εκπαιδευτούν 90-100 στρατιώτες

Η εκπαίδευση που ξεκινά στην Οκλαχόμα θα γίνει σε «90 έως 100 Ουκρανούς στρατιώτες», είχε αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιανουαρίου.

«Μόλις βρεθεί στο έδαφος, το Patriot (…) θα συμβάλλει στην ουκρανική αεράμυνα και θα παράσχει στον ουκρανικό λαό πρόσθετα μέσα για να αμυνθεί από τις τρέχουσες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ.

Η παράδοση ενός τέτοιου εργαλείου αντιπροσωπεύει «ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στο τέλος Δεκεμβρίου, κατά την οποία είχε ανακοινωθεί αυτή η νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Οι Patriot είναι ιδιαίτερα ικανοί να καταρρίψουν πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη, σε υψόμετρο σημαντικά υψηλότερο από αυτό των αμυντικών συστημάτων που είχαν προβλεφθεί μέχρι τότε.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να παραδώσουν στην Ουκρανία μια συστοιχία Patriots, κάθε πύραυλος των οποίων κοστίζει τρία εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024