Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέως βασιλιάς Κωσταντίνος: Οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες τελούν την κηδεία - Τον μνημόνευσαν ως βασιλιά

Τέως βασιλιάς Κωσταντίνος: Οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες τελούν την κηδεία – Τον μνημόνευσαν ως βασιλιά

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος που προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας έχει δίπλα του, δεξιά και αριστερά, τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, 6 και 6.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης αλλά τελικώς προσκύνημα -έστω και άτυπο- έγινε και γαλάζιοι πολιτικοί πήγαν και τιμές του αποδίδονται.

Η κηδεία του τέως, προχωρά σύμφωνα με το πρωτόκολλο και η εξόδιος ακολουθία τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών, από τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες που τον μνημονεύουν ως βασιλιά.

Τον μνημόνευσαν ως βασιλιά

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος που προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας έχει δίπλα του, δεξιά και αριστερά, τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, 6 και 6.

Η εξόδιος ακολουθία, όπως έχει γίνει γνωστό «τελείται κατά το βυζαντινό τυπικό ενώ κάθε φορά που αποκαλούν, τον εκλιπόντα, τον προσφωνούν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» και  προσθέτουν «το Βασιλέως ημών γενόμενος», εννοώντας δηλαδή ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς.

Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, είναι και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.

Η εξόδιος ακολουθία τελείται με λευκά άμφια, το χρώμα της Ανάστασης και του φωτός, γιατί η υμνολογία της ακολουθίας είναι αναστάσιμη και ευφρόσυνη. Όπως αναφέρεται, το χρυσό  συμβολίζει την απαστράπτουσα λάμψη του Θείου, την ουράνια δόξα.

Το μαύρο, αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στην Αγία Γραφή χρώματα. Περιγράφει το ασθενές σώμα, τον θάνατο, το πένθος. Επιπλέον τη μετάνοια και τη λύπη.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024