Αφού η πομπή εισέλθει στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος θα ταφεί στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του. Νωρίτερα προηγήθηκε το τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λεπτό προς λεπτό η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Το in live (video) από τη Μητρόπολη Aθηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτών – νοσταλγών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς στο Τατόι, προκειμένου να παρευρεθούν στην ταφή του πρώην βασιλιά.

Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να απαγορευτεί η είσοδος σε όσους δεν είχαν ειδική πρόσκληση, ελήφθη η απόφαση οι πύλες των πρώην βασιλικών κτημάτων να ανοίξουν για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τελετή της ταφής.

Λεπτό προς λεπτό από το in όλα όσα συμβαίνουν στο Τατόι

16:04 Οι προσκεκλημένοι άρχισαν να αποχωρούν από το Τατόι, μετά το πέρας της κηδείας και του τρισάγιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Επόμενος προορισμός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου η οικογένεια αναμένεται να παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους.

15:45 Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας δεν υπάρχουν περαιτέρω τηλεοπτικά πλάνα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον χώρο που έχει ετοιμαστεί δίπλα στους τάφους των γονέων του.

15:37 «Αθάνατος» φώναξαν για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο συγκεντρωμένοι πολίτες στο Τατόι.

15:35 Οι τρεις γιοί του τον μεταφέρουν στην τελευταία του κατοικία του κατοικία.

15:33 Ολοκληρώθηκε το τρισάγιο.

15:30 Όταν εψάλη το «Αιωνία του η μνήμη» τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γονάτισαν σε ένδειξη σεβασμού.

15:27 Ξεκίνησε το τρισάγιο.

15:24 Μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος έβαλαν πάνω στο φέρετρο την σημαία με τον θυρεό του οίκου του Γλύξμπουργκ.

15:20 Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σήκωσαν το φέρετρο με τη σορό του και το μετέφεραν στο ναό της Αναστάσεως στο Τατόι.

15:10 Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάνω από εκατό τα αυτοκίνητα της πομπής, σχηματίζοντας μια ουρά 5-6 χιλιομέτρων.

15:00 Θέμα χρόνου να φτάσει στο Τατόι η αυτοκινητοπομπή για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:48 Μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι θα ακολουθήσει γεύμα της οικογένειας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».

14:44 Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:34 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αφού περάσει και το τελευταίο αυτοκίνητο της πομπής στο κτήμα του Τατοΐου, θα ανοίξει η πύλη για να επιτραπεί και σε πολίτες να μπουν ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής.

14:31 Εικόνες από το Τατόι με πλήθος κόσμους να περιμένει την αυτοκινητοπομπή με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:28 Με παράσημα το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ανάμεσα σε αυτά και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1964 κατά την άνοδο του στον ελληνικό θρόνο.

14:22 Γιώργος Μαλούχος στο MEGA: «Δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ως ιδιώτη»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος μίλησε για τον τέως βασιλιά και για τις αποφάσεις να ταφεί ως ιδιώτης.

«Ασυζητητί δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση, να μη λάβει τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς. Από τις 6 το πρωί η κυβέρνηση ασυζητητί έχει μετανιώσει για την επιλογή που έκανε. Ο τέως βασιλιάς δεν ήταν αρχηγός της μοναρχίας στην Ελλάδα, δεν ήταν αρχηγός ενός πολιτεύματος που άλλαξε, υπήρξε πράγματι» ανέφερε αρχικά.

«Ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους. Το ελληνικό κράτος είναι μία καθαρή, ξεκάθαρη, μορφή πολιτεύματος που λέγεται προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία από το 1974 και μετά, και μετά το δημοψήφισμα που έγινε με το 70% των ψήφων να δείχνει το τέλος της βασιλείας. Ο τέως βασιλιάς δεν αμφισβήτησε ποτέ το αποτέλεσμα. Το πολίτευμα έχει όνομα όχι το κράτος. Η δημοκρατία δεν προσδιορίζει αναγκαστικά ετεροπροσδιοριζόμενη σε σχέση με το εάν είναι ένα φασιστικό καθεστώς ή όχι. Είναι ένα πολίτευμα που άλλαξε» συμπλήρωσε.

«Ο Κωνσταντίνος προσέφερε κάτι στη δημοκρατία που δεν το σκεφτόμαστε. Η παρουσία του  Κωνσταντίνου έκανε τη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους βασιλείς που μόλις έφευγαν ξεκινούσαν αμέσως τη διαδικασία να ξεκινήσουν. Έβαλε μία ταφόπλακα ότι το πολίτευμα είναι σεβαστό όσο και αν δεν του άρεσε αυτό. Εκτιμώ ότι η κίνηση να ταφεί ως ιδιώτης έγινε από την πίεση των εκλογών και γιατί ο πρωθυπουργός είχε μία ανησυχία, καθώς ο κόσμος συνδέει πολλές φορές την οικογένειά του με την πρώην βασιλικής» κατέληξε ο κ. Μαλούχος.

14:12 Τι συμβολίζει το λευκό τζιπ που επιβαίνει ο Παύλος.

14:08 Αυξάνεται ο κόσμος που περιμένει στο Τατόι την άφιξη της πομπής με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

13:55 Η πομπή με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πέρασε και από τη Βουλή όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες για να τον αποχαιρετήσουν.

13:49 Εντυπωσιακή η εικόνα της πομπής από τη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

,

Δείτε όλα όσα συνέβησαν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, με το λαϊκό προσκύνημα, τις αφίξεις των επίσημων προσκεκλημένων και την εξόδιο ακολουθία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr