Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νομιμοποίηση της κάνναβης σε ενηλίκους αύξησε το άσθμα στους εφήβους

Η νομιμοποίηση της κάνναβης σε ενηλίκους αύξησε το άσθμα στους εφήβους

Το παθητικό κάπνισμα έχει επιπτώσεις και όταν συνοδεύεται και από κάνναβη, επηρεάζει εφήβους και παιδιά που ζουν στο σπίτι, προκαλώντας άσθμα

Αύξηση στα περιστατικά άσθματος σε εφήβους, διαπιστώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση, καθώς και σε παιδιά μειονοτικών εθνοτικών ομάδων διαφόρων φυλών, σε σύγκριση με άλλες πολιτείες όπου η χρήση κάννναβης παραμένει πλήρως παράνομη.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το City University της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine, καταγράφει πρώιμες ενδείξεις ότι η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ενήλικες μπορεί να σχετίζεται με πιθανή αύξηση της συχνότητας του άσθματος. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στην πολιτική της κάνναβης για ενήλικες και του επιπολασμού του άσθματος μεταξύ παιδιών και εφήβων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η πολιτική κάνναβης σε κρατικό επίπεδο θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος των παιδιών. Η χρήση κάνναβης από ενήλικες που έχουν παιδιά στο σπίτι, αυξάνεται, ιδιαίτερα σε πολιτείες που έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για άσθμα στα παιδιά. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει μια ανησυχητική εξέλιξη για την υγεία των παιδιών που αναδύεται από τις αλλαγές στην πολιτική για την κάνναβη καθώς δεν έχουν υπάρξει κλινικές οδηγίες δημόσιας υγείας για τους γονείς», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Κολούμπια και καθηγήτρια στο City University της Νέας Υόρκης Ρενέ Γκούντγουιν.

Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια παιδιατρική πάθηση και ταλαιπωρεί περίπου 5 εκατ. παιδιά στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών 2011-2019, στην οποία είχε συμπεριληφθεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 0-17 ετών.

Σε εθνικό επίπεδο, αναφέρθηκε στατιστικά σημαντική μείωση της συχνότητας του παιδιατρικού άσθματος από το 2011-2012 έως το 2016-2017, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω μείωση στη συνέχεια. Σε πολιτείες όπου η κάνναβη ήταν τελείως παράνομη, ο επιπολασμός του άσθματος αυξήθηκε ελαφρά σε εφήβους 12-17 ετών και σε παιδιά μειονοτήτων (όχι ισπανόφωνοι) σε πολιτείες όπου η κάνναβη ήταν νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση ενηλίκων.

Η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί στους ενήλικες με παιδιά στο σπίτι, ιδίως στις πολιτείες όπου είναι νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση. Προηγούμενη μελέτη της Γκούντγουιν διαπίστωσε ότι το 12% των γονέων με ανήλικα παιδιά έκαναν χρήση κάνναβης σε πολιτείες με νόμιμη κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και το 9,5% των γονέων που κατοικούν σε πολιτείες με νομιμοποιημένη κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ η χρήση περιοριζόταν στο 6% σε γονείς σε πολιτείες χωρίς νόμους για την κάνναβη.

«Η αυξημένη χρήση κάνναβης για ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει ακούσια το άσθμα στους νέους. Στο πλαίσιο της γρήγορα επεκτεινόμενης νομιμοποίησης της χρήσης της στις ΗΠΑ σε ενήλικες άνω των 21 ετών, απαιτείται επειγόντως μια βάση δεδομένων που θα ενημερώσει νομοθέτες, γιατρούς και κοινό για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κάνναβης», επεσήμανε η Γκούντγουιν. Πρόσθεσε πως «ενώ έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στη διαχείριση του άσθματος σε συνδυασμό με τον έλεγχο του καπνού τις τελευταίες δεκαετίες, η πιθανότητα για αύξηση της χρήσης της κάνναβης σε ενήλικες μπορεί να εγκυμονεί νέους κινδύνους, απαιτεί πιο εμπεριστατωμένη μελέτη και, ειδικότερα, πρέπει να μάθουμε εάν το παθητικό κάπνισμα κάνναβης σχετίζεται με την αύξηση της νοσηρότητας από άσθμα, την αύξηση της συχνότητας συμπτωμάτων, την αύξηση της χρήσης κρίσιμων φαρμάκων, της αναπηρίας, της απώλειας ημερών στο σχολείο και την ανάγκη για επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες».

Καταλήγοντας ανέφερε πως χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της αυξημένης χρήσης κάνναβης από ενήλικες στην αναπνευστική υγεία των παιδιών και ότι αυτή η εργασία πρέπει να γίνει πριν, ή ταυτόχρονα με, την ευρεία εμπορευματοποίηση της κάνναβης για ενήλικες χρήση στις πολιτείες των ΗΠΑ», παρατήρησε η Γκούντγουιν.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024