Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Επίσημη πρόσκληση Χέρτσογκ στον Ερντογάν - Δίνουμε μεγάλη σημασία στη σχέση με την Τουρκία

Ισραήλ: Επίσημη πρόσκληση Χέρτσογκ στον Ερντογάν – Δίνουμε μεγάλη σημασία στη σχέση με την Τουρκία

Ο ισραηλινός πρόεδρος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ομόλογό του της Τουρκίας να επισκεφθεί το Ισραήλ καθώς «δεν αποτελεί μυστικό ότι το κράτος του Ισραήλ, αλλά και εγώ προσωπικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ιστορική σχέση με την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης χθες Τετάρτη των διαπιστευτηρίων του πρεσβευτή της Τουρκίας, Σιακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στο προεδρικό μέγαρο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ, απευθυνόμενος στον τούρκο διπλωμάτη και στους παρισταμένους δημοσιογράφους, προσκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα του.

«Δεν αποτελεί μυστικό…»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χέρτσογκ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν αποτελεί μυστικό ότι το κράτος του Ισραήλ, αλλά και εγώ προσωπικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ιστορική σχέση με την Τουρκία».

«Πρόκειται για μία σχέση που γνώρισε κρίσεις κατά το παρελθόν, αλλά τώρα, και προς ικανοποίησή μας, γνωρίζει βελτίωση. Το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς που θα φέρουν πρόοδο και ανάπτυξη και στους δύο λαούς» πρόσθεσε ο ισραηλινός πρόεδρος, σύμφωνα με το philenews.com/ΚΥΠΕ.

Περιορισμοί στη Χαμάς

Στο μεταξύ, δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία επέβαλε περιορισμούς στην ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς εντός της επικράτειάς της και άρχισε να περιορίζει τις μετακινήσεις της, σημειώνοντας ότι αυτό ήρθε στον απόηχο της πρόσφατης προσέγγισης με το Ισραήλ και της ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών, γράφει το echedoros-a.gr, επικαλούμενο το Al Arabiya.

Το δημοσίευμα της «Haaretz» αναφέρει ότι «παρά την αποτυχία της Τουρκίας ν’ ανταποκριθεί στο παλιό ισραηλινό αίτημα εκδίωξης όλων των μελών της Χαμάς από το έδαφός της, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έχει αρχίσει να περιορίζει τις κινήσεις των ηγετών της».

Προσθέτει ότι «οι τουρκικές ενέργειες επηρέασαν ιδιαίτερα τον Σαλέχ αλ-Αροούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς», τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση ένοπλων επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη.

«Θετική στάση»

«Η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για να περιορίσει τις προσπάθειες των ηγετών της Χαμάς να εδραιωθούν σταθερά στο έδαφός της», επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας επιχειρούν να περιορίσουν την ελευθερία δράσης που απολαμβάνουν στο τουρκικό έδαφος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε: «Η Τουρκία έχει δείξει θετική στάση απέναντι στις ισραηλινές απαιτήσεις που σχετίζονται με την φιλοξενία στην Αγκυρα αρκετών ηγετών της Χαμάς», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Βελτιώθηκαν οι σχέσεις

Η ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post» επικαλέστηκε επίσης έναν άλλο Ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πιέζει την Αγκυρα ν’ απομακρύνει τη Χαμάς, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συλλέγει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το τουρκικό έδαφος».

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ βελτιώθηκαν πέρυσι, μετά από χρόνια έντασης, και οδήγησαν σ’ επισκέψεις κι’ αμοιβαίες επαφές μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων, στην επιστροφή των πρεσβευτών και στην αύξηση του ρυθμού της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, καταλήγει η Al Arabiya.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024