Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πιέζει τη Γερμανία να στείλει άρματα Leopard - Όσο καθυστερεί θα σκοτώνονται άμαχοι το μήνυμα Κουλέμπα

Ουκρανία: Πιέζει τη Γερμανία να στείλει άρματα Leopard – Όσο καθυστερεί θα σκοτώνονται άμαχοι το μήνυμα Κουλέμπα

Δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ Κουλέμπα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Χάρκοβο

Πιέζει τη Γερμανία ασκεί η ηγεσία της Ουκρανίας για την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε προς αυτή την κατεύθυνση ότι θα σκοτώνονται άμαχοι όσο το Βερολίνο δεν στέλνει γερμανικά άρματα μάχης.

Ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί θετικά

«Άμαχοι θα σκοτώνονται» όσο η Γερμανία δεν μας παραδίδει άρματα μάχης, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα του Κιέβου για άρματα μάχης Leopard.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί μια τέτοια απόφαση, τόσο περισσότερα θύματα, τόσο περισσότεροι θάνατοι αμάχων θα υπάρξουν», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Χάρκοβο.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες η Γερμανία αποφάσισε να στείλει απευθείας -και όχι μέσω κυκλικής ανταλλαγής με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– στην Ουκρανία 40 άρματα μάχης Marder ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε την αποστολή και των ισχυρότερων από τα Marder, αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Πρώτη επίσκεψη στο Χάρκοβο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ταξίδεψε σήμερα στο Χάρκοβο στην πρώτη επίσκεψη ανώτερου δυτικού αξιωματούχου στην πόλη αυτή που έχει πληγεί από τον πόλεμο και βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα, ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Προσκεκλημένη από τον ομόλογό της «και φίλο» Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο ουκρανικός λαός μπορεί «να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας» όσον αφορά την προμήθεια γεννητριών, μετασχηματιστών, καυσίμων ή κλινοσκεπασμάτων για να επιβιώσει τον παγωμένο χειμώνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και μεταδόθηκαν από το γερμανικό υπουργείο.

«Αυτή η πόλη είναι σύμβολο της απόλυτης τρέλας του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και του ατελείωτου πόνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι, ειδικά εδώ στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η υπουργός.

Στο τρένο της επιστροφής

Η επίσκεψή της δημοσιοποιήθηκε όταν βρισκόταν ήδη στο τρένο της επιστροφής, για λόγους ασφαλείας. Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την 24η Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο κανένας δεν έφτασε τόσο ανατολικά όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει πολλά εδάφη.

Το Χάρκοβο ήταν στόχος πολλαπλών ρωσικών βομβαρδισμών από την αρχή του πολέμου. Το μέτωπο της μάχης έχει απομακρυνθεί από τότε και αυτή τη στιγμή απέχει περίπου 130 χλμ. από την πόλη.

Η Ουκρανία μπορεί, σύμφωνα με την Μπέρμποκ, να υπολογίζει και στην παράδοση όπλων που χρειάζεται «για να απελευθερώσει τους συμπολίτες της που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».

Μετά από πολλούς μήνες υπεκφυγών

Μετά από πολλούς μήνες υπεκφυγών, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» μέχρι την άνοιξη. Όμως το Κίεβο συνεχίζει να ζητά παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard». Στον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, οι Πράσινοι, το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ, και οι Φιλελεύθεροι απαιτούν επίσης να προχωρήσουν περαιτέρω.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι ήθελε να συζητήσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία προσδοκά η Ουκρανία. Η Ουκρανία, μαζί με τη Μολδαβία, έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο. Ωστόσο, αρκετοί εκπρόσωποι των κρατών μελών έχουν ήδη προειδοποιήσει τις χώρες αυτές να μην «έχουν αυταπάτες» για ταχεία ένταξη.

Τρίτη επίσκεψη στην Ουκρανία

«Είναι σημαντικό για μένα να μην χάσουμε τη θέση της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ακόμη και αυτόν τον χειμώνα του πολέμου», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. «Οι Ουκρανοί αγωνίζονται επίσης καθημερινά για το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα. Βλέπουν το μέλλον τους στην Ευρώπη, στην ΕΕ», επέμεινε.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να «κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» στο Κίεβο προκειμένου να σημειώσει πρόοδο «στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητων θεσμών και της καταπολέμησης της διαφθοράς (…)», είπε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, μετά τα ταξίδια της στο Κίεβο και την Μπούτσα, μια πόλη κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024