Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλος – Λάμπρεχτ: Επί τάπητος η συμφωνία για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία
Την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας, τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία, με αντικατάστασή τους με γερμανικής κατασκευής τύπου "Marder", συζήτησαν οι δύο υπουργοί Άμυνας
Η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογο του Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Η πορεία υλοποίησης
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP-1 στην Ουκρανία, με αντικατάστασή τους με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου “Marder”», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι νέες συζητήσεις για την πορεία υλοποίησης της κυκλικής ανταλλαγής αρμάτων μάχης για την αποστολή τους στην Ουκρανία έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει απευθείας άρματα μάχης Marder στην Ουκρανία και όχι μέσω κυκλικής ανταλλαγής με άλλες χώρες όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.
Η Γερμανία θα στείλει 40 Marder στην Ουκρανία και η απόφαση έγινε γνωστή με κοινή γραπτή δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η απευθείας αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης ήρθε μετά την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή ελαφρών τεθωρακισμένων τύπου ΑΜΧ-10 RC αλλά και την επιβεβαίωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Βradley.
Συμφωνήθηκαν 40-40, πήρε 14 έστειλε 20
Μάλιστα χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Βερολίνο να στείλει εκτός από Marder και άρματα Leopard 2 καθώς τα δεύτερα που είναι πολύ πιο ισχυρά άρματα από τα πρώτα τα ζητάει επίμονα το Κίεβο.
Σε ότι αφορά την κυκλική ανταλλαγή με την Ελλάδα είχε συμφωνηθεί η Γερμανία να στείλει 40 άρματα Marder στην Ελλάδα και η χώρα μας σε αντάλλαγμα θα στείλει 40 TOMA BMP-1 στην Ουκρανία.
Ωστόσο μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει λάβει τα 14 Marder που προωθήθηκαν στο Δ’ Σώμα Στρατού ενώ έχει αποστείλει 20 BMP-1 στην Ουκρανία.
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


















































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442