Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα, οι γάμοι, ο Μίκης, η περιπέτεια της ζωής του

Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα, οι γάμοι, ο Μίκης, η περιπέτεια της ζωής του

Γιάννης Πάριος: Έχει παντρευτεί δύο φορές. Την πρώτη φορά με τη Ντίνα Μαρκοπούλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργό και παρουσιαστή Χάρη Βαρθακούρη και τον Θανάση Βαρθακούρη. Τη δεύτερη φορά με την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη, με την οποία έχει δύο παιδιά, τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα Βαρθακούρη.

Ο Γιάννης Πάριος έχει χαρακτηριστεί ο απόλυτος τραγουδιστής του έρωτα. Εχει ταυτιστεί με τα νησιώτικα τραγούδια, είναι η κλασική μορφή της Πάρου. Είναι μια υπέροχη φωνή που μας συντροφεύει εδώ και δεκαετίες και τα τραγούδια του κάνουν θραύση ακόμη και σήμερα στη νεολαία.

Ο Γιάννης Πάριος, κατά κόσμον Ιωάννης Βαρθακούρης εμφανίστηκε το 1969 και έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Σημαντικός εκτελεστής παραδοσιακών νησιώτικων τραγουδιών. Συνθέτης και στιχουργός σε ελληνικά τραγούδια που έχουν γίνει επιτυχίες. Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1946 στην Πάρο.

Είχε πει σε συνέντευξή του: Στην Αθήνα ήρθα για να σπουδάσω. Στο νησί ρώταγαν: «Τι θα γίνει ο γιος σου, κυρα-Μαρουσώ;». «Γιατρός, δικηγόρος, παπάς…» Ο μπαμπάς μου έλεγε «κάτω απ’ το κράτος παιδί μου, να παίρνεις μισθό». Ήθελαν να καμαρώσουν οι άνθρωποι και, τελικά, παραλίγο να τους απογοητεύσω που έγινα τραγουδιστής. Θεωρούσαν ότι είναι μια δουλειά η οποία δεν συμβάδιζε με τον χαρακτήρα μου. Κι όμως, αυτό ονειρευόμουν από παιδί, αυτό που είμαι τώρα.

Με το τραγούδι ασχολήθηκα πολύ απλά. Ήμουν υπάλληλος τις νύχτες σε ένα ξενοδοχείο απέναντι από τη «Νεράιδα», όπου τότε δούλευε ο Κώστας ο Κλάββας, ο μέγας συνθέτης και σπουδαίος ενορχηστρωτής. Έμενε στο ξενοδοχείο και μια φορά που ήρθε να πάρει το κλειδί εγώ ήμουν πίσω από την είσοδο, δεν φαινόμουνα ‒ ήμουν με μια κιθάρα, έπαιζα και τραγούδαγα. Με άκουσε, περίμενε να τελειώσω και μετά χτύπησε το κουδούνι. Όταν βγήκα, με ρωτάει «εσύ τραγούδαγες;». Του λέω «μάλιστα». «Το ξέρεις ότι έχεις ωραία φωνή;» «Το ξέρω» του είπα ο θρασύτατος. «Αύριο θα σε πάρω από δω», μου λέει, «να σε πάω κάπου».

Έτσι έγινε και η μοίρα μου η καλή ήταν η συνάντηση που είχα εκεί με τον Γιώργο τον Κατσαρό. Ήταν μια σχολή όπου δίδασκαν ο Μίμης ο Πλέσσας, ο Κατσαρός, ο Κλάββας, ο Ξαρχάκος. ΕΜΕ λεγόταν, δηλαδή Ελληνική Μουσική Εταιρεία, και ήταν στη Σόλωνος. Έπαιρναν μόνο ταλέντα. Την πρώτη μέρα στη σχολή μάς παίζει ο Κατσαρός ένα τραγούδι που μόλις είχε γράψει και μας λέει: «Θα το παίξω δυο-τρεις φορές και όποιος νομίζει ότι μπορεί να το πει, να σηκώσει το χέρι». Τη δεύτερη φορά, το είχα μάθει. Σηκώνω το χέρι, με βάζει να το τραγουδήσω και μου λέει: «Κάθισε, και όταν τελειώσουμε μη φύγεις, σε θέλω». Τελειώνει το μάθημα και μου το ξεκαθάρισε: «Εσύ θα φύγεις απ’ τη σχολή, είσαι έτοιμος, δεν χρειάζεσαι μαθήματα. Την Κυριακή θα έρθεις στο σπίτι μου».

Θυμάμαι, είχα τα εισιτήρια να πάω ‒έμενα με την αδερφή μου στην Αγίου Μελετίου‒, αλλά όχι για να γυρίσω, έτσι πήγα μέχρι το σπίτι του με τα πόδια. Με πέρασε από ιερά εξέταση, με έβαζε κι έλεγα τραγούδια: «Πες ένα λαϊκό, πες ένα ρεμπέτικο, πες ένα δημοτικό». Αριστερά μου ήταν δυο άνθρωποι, καθιστοί, που ακούγανε. Αφού τελείωσα, λέει: «Να σου συστήσω τον κύριο Μάτσα και τον Πυθαγόρα». Κάγκελο εγώ.

Την επόμενη μέρα πήγαμε με τον Γιώργο στην ΕΜΙ, στην Κάνιγγος, με ακούει ξανά στο πιανάκι κι εκεί έγιναν και τα «βαφτίσια». «Από πού είσαι;» «Απ’ την Πάρο». «Πώς σε λένε;» «Βαρθακούρη». «Δύσκολο επίθετο, πού να το πει ο άλλος; Θα το αλλάξουμε, θα το κάνουμε Παριανός». Του λέω: «Γιάννης Παριανός υπάρχει, είναι άλλος τραγουδιστής». Έτσι, είπαν Πάριος. Ποιος απ’ τους τρεις το είπε δεν θυμάμαι, αλλά εκεί βαφτίστηκα.

Οι γάμοι

Έχει παντρευτεί δύο φορές. Την πρώτη φορά με τη Ντίνα Μαρκοπούλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργό και παρουσιαστή Χάρη Βαρθακούρη και τον Θανάση Βαρθακούρη. Τη δεύτερη φορά με την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη, με την οποία έχει δύο παιδιά, τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα Βαρθακούρη.

Τον Ιανουάριο 2021 και ενώ το υγειονομικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της πανδημίας COVID-19, ο Γιάννης Πάριος προχώρησε στη δωρεά δύο κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας, καθώς και η αδερφή του την ίδια περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα. Ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το νέο CD θα διατεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πάριος και Μίκης

Μια ιστορική συνεργασία που η μοναδική φωνή του Πάριου συνάντησε τα ερωτικά του Μίκη Θεοδωράκη

Ενας μεγάλος τραγουδιστής, ένας μεγάλος συνθέτης… Και μια πολύ σπουδαία συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο Λυκαβηττό στις 21 Ιουλίου 2001.

Η δύναμη της μουσικής, η μαγεία του live, το πάθος των μουσικών και του κοινού αναβλύζουν μέσα από την ερωτική όψη των άφθαρτων συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη και καθοδηγούνται μέσα από την πιο τρυφερή ίσως φωνή που έχει περάσει από το ελληνικό τραγούδι, αυτή του Γιάννη Πάριου.

«Άξιος, είναι σαν να ακούω καινούρια τραγούδια» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης ακούγοντας τον Πάριο να ερμηνεύει με όλη την ευαισθησία της ψυχής του… «Ζήλευα το ανέφικτο και το πήρα με το παραπάνω. Έδωσα την ψυχή μου. Το μόνο που μου μένει είναι να παραμείνω για πάντα θαυμαστής σου Μίκη», ανταπέδωσε ο Γιάννης Πάριος…

6.000 άνθρωποι έζησαν από κοντά αυτή τη συναυλία, μιας από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων κυρίως από άποψη ποιότητας, μα και μουσικού υλικού. Τραγούδια χιλιοειπωμένα κι όμως, συνεχίζουν να κρατούν αμείωτο ενδιαφέρον, να συγκινούν και να ζωντανεύουν αναμνήσεις και οράματα! Τραγούδια που φέρνουν στο νου Ελλάδα

Ο Γιάννης Πάριος έχει τραγουδήσει περισσότερα από 600 τραγούδια, και οι δίσκοι του είναι οι εξής:

Θαλασσογραφίες (1970)
Ομώνυμο (1971)
Τι θέλεις να κάνω (1972)
Που θα πάει που (1974)
Έρχονται στιγμές (1975)
Τώρα πια (1976)
Μη φεύγεις μη (1977)
Να γιατί σ’ αγάπησα (1978)
Θα με θυμηθείς (1979)
Σε χρειάζομαι (1980)
Ένα γράμμα (1981)
Τα νησιώτικα (1982)
Όταν βραδιάζει (1983)
Πιο καλή η μοναξιά (1984)
Εγώ κι εσύ (1985)
Ξαρχάκος-Πάριος (1986)
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του (1987)
Όλα για τον έρωτα (1987)
Τα ερωτικά του ’50 (1988)
Πιστός (1988)
Η παράσταση αρχίζει (1989)
Σαν τρελό φορτηγό (1989)
Κι εγώ μαζί σου (1990)
Επίθεση αγάπης (1991)
Επαφή (1992)
Τα νησιώτικα 2 (1992)
Άντε γειά (1993)
Πάντα ερωτευμένος (1993)
Βίος ερωτικός (1994)
Παρέα με τον Χάρη (1995)
Η μοναξιά μες απ’ τα μάτια μου (1996)
Τύψεις (1997)
Τόσα γράμματα (1998)
Δώσε μου λιγάκι ουρανό (1999)
Πάριος Έρωτας (2000)
Ο Ερωτικός Θεοδωράκης (2001)
Άλλη μια φορά (2001)
Για τον Γρηγόρη [Ζωντανή Ηχογράφηση στο Σ.Ε.Φ (2CD)] (2002)
Μια βάρκα να πας απέναντι (2002)
Οδοιπόρος αισθημάτων (2002)
Το καλό που σου θέλω (2003)
Μια συνηθισμένη μέρα (2003)
Δε γυρίζω πίσω (2005)
Μόνος κι ερωτευμένος (2005)
Τα Ντουέτα Του Έρωτα (2006)
Το ρεσιτάλ μιας φωνής (2007)
Που πάμε μετά (2008)
Συμπέρασμα ένα (2009)
Όλα τα σ’ αγαπώ που είπα (2009)
Τα κομμάτια της ψυχής μου (2010)
Βαμμένος ήλιος (Μάριος Τόκας) (2011) [Συμμετοχή με 3 τραγούδια]
Ο Κύκλος Του Έρωτα [Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2CD] (2012)
Ο δικός μου Βασίλης Τσιτσάνης [Ζωντανή Ηχογράφηση στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών(2CD)] (2013)
Όνειρα κάνω (2014)
Έλα μου χαμογέλα μου (2016)
Έχω εσένα (2018)
Αχ αγάπη αχ έρωτα (2020)

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024